Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1. Urči co se pohybuje snáze?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1. Urči co se pohybuje snáze?"— Transkript prezentace:

1 1. Urči co se pohybuje snáze?
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 1. Urči co se pohybuje snáze? Zabrzděný automobil Odbrzděný automobil Chodec Bruslař Ostrý nůž Tupý nůž Skříňka na nožičkách Skříňka na kolečkách PROČ? Autor: Mgr. Zuzana Vimrová

2 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 2. Co o tématu znám SÍLA Síla je fyzikální veličina, kterou značíme F a jednotkou je N. Jestliže na těleso působíme silou, může těleso: Zrychlit Zpomalit Změnit směr pohybu Zrychlit a změnit směr Zpomalit a změnit směr Na každé těleso působí gravitační síla Fg.

3 3. Jaké si řekneme nové termíny
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 3. Jaké si řekneme nové termíny TŘENÍ Jestliže se nějaké těleso pohybuje, nepůsobí na něj pouze gravitační síla, ale i třecí síla. Třecí síla brání pohybu tělesa a zpomaluje ho. Druhy tření: Smykové Valivé F Ft

4 4. Co si řekneme nového VALIVÉ TŘENÍ SMYKOVÉ TŘENÍ
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 4. Co si řekneme nového SMYKOVÉ TŘENÍ Vzniká, když se dvě tělesa z pevných látek po sobě smýkají Závisí na materiálu, tlakové síle a drsnosti styčných ploch Působí proti pohybu tělesa VALIVÉ TŘENÍ Vzniká, když se dvě pevná tělesa po sobě odvalují Tělesa, která se odvalují mají tvar válce, koule nebo kužele Působí proti pohybu tělesa Je menší než smykové tření Při tření dochází k zahřívání tělesa, díky vzájemnému silovému působení částic.

5 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 5. Procvičení a příklady Jakým způsobem lze zvětšit a zmenšit třecí sílu? Zvětšit Drsné plochy Zvětšit hmotnost tělesa Zmenšit Hladké plochy Zmenšit hmotnost tělesa Ve kterých sportech se snažíme o velké tření a v jakých o malé tření? Jakým způsobem toho dosahujeme?

6 6. Něco navíc Význam tření v životě Automobily by nezastavily
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 6. Něco navíc Význam tření v životě Automobily by nezastavily Nemohli bychom držet předměty v rukách Hřebíky, vruty by nedrželi ve zdi Nemohli bychom chodit Zvěř by nemohla žít na stromech Nemohli bychom psát Látky by nedrželi pohromadě Škodlivé tření V různých strojích V automobilech, kolech

7 7. CLIL FRICTION Sliding friction Rolling friction
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 7. CLIL FRICTION Sliding friction Rolling friction Friction is good for car brakes. Friction is not good for car wheel.

8 8. Zpětná vazba - test Jaký je rozdíl mezi smykovým a valivým třením?
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 8. Zpětná vazba - test Jaký je rozdíl mezi smykovým a valivým třením? V jakých částech jízdního kola je tření žádané a ve kterých naopak ne? Jak se využívalo tření v historii, při rozdělávání ohně? Kde se v přírodě můžeš setkat s třením? Na čem závisí třecí síla? Jak můžeme zmenšit třecí sílu v technice?

9 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 9. Použité zdroje


Stáhnout ppt "1. Urči co se pohybuje snáze?"

Podobné prezentace


Reklamy Google