Grafické programy - opakování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačová grafika.
Advertisements

Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková
Počítačová grafika.
Rastrová a vektorová grafika
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA HELENA MYNAŘÍKOVÁ.
Počítačová grafika - úvod
Grafika Rastrová X Vektorová.
Počítačová grafika Nagla Al Samsamová 4.B.
RASTROVÁ A VEKTOROVÁ GRAFIKA
2D grafika Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 3. ročník oboru Kadeřník a Kuchař - číšník.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Počítačová grafika – rastrová grafika
Bitmapová (rastrová) grafika
bitmapová (rastrová) grafika, vektorová grafika, výhody a nevýhody
Počítačová grafika 18. Marcel Svrčina.
SIPVZ – úvodní modul P Počítačová grafika a prezentace metodické poznámky (4 h)
Základní pojmy Grafiky
Počítačová grafika.
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VY_32_INOVACE_F3-03 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
Počítačová grafika a prezentace 1 Radek Pinc
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Počítačová grafika - teorie Autor:
Lotus NotesJiří Beran Počítačová grafika. Lotus NotesJiří Beran Základní dělení počítačové grafiky: 1) Vektorová grafika – obrázek bereme jako množinu.
GRAFIKA.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
VY_32_INOVACE_E3-07 KRESLÍME VEKTOROVOU GRAFIKOU I. AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU KRESBY VEKTOROVOU.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Počítačová grafika a prezentace
Rastrová grafika Výpočetní technika.
Tomáš Veselý, Lukáš Ratkovský, Luboš Rauer.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základní pojmy počítačové grafiky Autor: Mgr.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
GRAFIKA úvod.
Počítačová grafika.
Informatika Základní formáty počítačové grafiky Obrázek: Žaneta Lažková 2012.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_19.
Bitmapová (rastrová) grafika
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Rastrová.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Počítačová.
Kreslíme vektorovou grafiku (1) v programu Zoner Callisto
Grafika Kateřina Šebestová Grafika Druh výtvarného umění Více exponátů stále originály Vznik 6. století v Číně 868 první kniha 13. století tisk na plátno.
Počítačová grafika VY_32_inovace_01_infgrafika_05 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: březen 2014 Předmět:Informační technologie Ročník:8. ročník.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_047.ICT.13 Vektorová a rastrová grafika.
Počítačová grafika Rastrová a vektorová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
Převody čísel. soustav - opakování
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Výstupní zařízení - plotr
Rozdělení software podle účelu 2
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Grafické programy - opakování
Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření duben 2013 Ročník 6.
Počítačová grafika základní pojmy. Počítačová grafika základní pojmy.
Software počítače 2 - opakování
Základní pojmy z počítačové grafiky
Software počítače – rozdělení podle finanční dostupnosti
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
GRAFIKA.
Převod objektů mezi formáty
Počítačová grafika Mgr. Petra Toboříková.
Počítačová grafika Mgr. Petra Toboříková.
Počítačová grafika.
Transkript prezentace:

Grafické programy - opakování Předmět: Práce s počítačem Ročník: 1. ročník čtyřletého maturitního oboru Autor: Vít Michalec Grafické programy - opakování Anotace: Materiál se zabývá látkou k opakování, grafické programy. Obsahuje zkušební otázky s řešením. Klíčová slova: grafický editor, bitmapová grafika, vektorová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vít Michalec Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 – Výuka nového tisíciletí Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 30 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PRPBG1_17

Základní pojmy Co je grafický editor? Je to program pro tvorbu a úpravu grafických dokumentů Co je grafický dokument Je soubor vytvořený v některém grafickém editoru, který obsahuje grafické prvky. Které grafické prvky mohou být v grafickém dokumentu? Kresba, animace, geometrický tvar, fotka, text s grafickými efekty

Oblasti využití počítačové grafiky Vyjmenuj oblasti, ve kterých se využívá počítačová grafika Tiskoviny – knihy, časopisy, noviny, letáky Reklama – billboardy, televizní reklama Film, televize – tvorba titulků, filmové efekty Multimédia – výukové, e-learningové programy, encyklopedie Internetové stránky – obrázky, animace Hry CAD programy pro tvorbu technických výkresů

Rozdělení grafických editorů Jak se rozdělují grafické editory? Bitmapové(rastrové) editory - tvorba bitmapové grafiky Vektorové editory – tvorba vektorové grafiky 2D editory – tvorba dvojrozměrné grafiky 3D editory – tvorba třírozměrné grafiky Editory pro volnou kresbu Editory pro tvorbu technických výkresů

Grafické programy Existuje mnoho druhů grafických programů Programy pro prohlížení obrázků a jejich jednoduchou úpravu Programy pro tvorbu grafických prvků internetových stránek Programy pro úpravu fotek – například Adobe Photoshop, program GIMP Programy pro tvorbu profesionálních grafických dokumentů – například Corel Draw, Zoner Callisto Programy pro tvorbu 3D grafiky

Bitmapová (rastrová) grafika Co je bitmapová(rastrová) grafika? Jaké jsou její vlastnosti? Obrázek je uložen jako mozaika mnoha malých bodů Bod se nazývá pixel Bod má svou přesnou pozici a barvu Dvě vlastnosti bitmapové grafiky: Velikost obrázku – počet bodů na výšku krát na šířku Barevná hloubka – počet použitých barev v obrázku – 8,16,24, 32 bitů

Bitmapová (rastrová) grafika Jaké jsou výhody a nevýhody bitmapové grafiky? Výhoda Lze upravovat jas, kontrast, barvy v obrázku Nevýhody Velké prostorové nároky na uložení Při zvětšování dochází ke snížení kvality obrazu Vyjmenuj některé formáty bitmapové grafiky Například - bmp, jpeg, gif, tiff Uveď název bitmapového editoru Adobe Photoshop, GIMP

Vektorová grafika Co je vektorová grafika? Obraz je vytvořen z jednotlivých objektů – úseček, křivek, kružnic Jednotlivé objekty lze samostatně upravovat – zvětšovat, otáčet, posouvat Kde se využívá vektorová grafika? Tvorba tiskovin Technické výkresy Počítačové animace

Vektorová grafika Jaké jsou výhody a nevýhody bitmapové grafiky? Obraz je možno neomezeně zvětšit Malá velikost souboru při ukládání Možnost úpravy jednotlivých objektů Nevýhoda Nelze uložit fotorealistické scény Vyjmenuj některé formáty bitmapové grafiky Například – cdr, zmf Uveď název bitmapového editoru Corel Draw, Zoner Callisto Vektorové editory – Corel Draw, Zoner Callisto

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vít Michalec Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.