Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Informatika Základní formáty počítačové grafiky Obrázek: Žaneta Lažková 2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Informatika Základní formáty počítačové grafiky Obrázek: Žaneta Lažková 2012."— Transkript prezentace:

1 Informatika Základní formáty počítačové grafiky Obrázek: Žaneta Lažková 2012

2 Rastrový formát (bitmapa) U rastrového formátu je obrázek složen z pixelů. Pixel má jako vlastnost svou barvu a polohu v obrázku. Rastrový formát dělíme na: barevný formát (barevné pixely), formát ve stupni šedi (pixely mají jen šedé barvy), černobílý (monochromatický) formát (pouze černé a bílé pixely). Programy Photoshop, Gimp, Malování

3 Výhody a nevýhody rastrového formátu Výhody velmi realistická grafika používá se u digitálních fotoaparátů Nevýhody obrázky zabírají na harddisku a v operační paměti více místa ztráta kvality při zmenšování a zvětšování obrázku!

4 Vektorový formát U vektorového formátu nejsou pixely! Vychází ze skutečnosti, že jakýkoliv tvar lze obkreslit pomocí 4 základních čar, které jsou navzájem spojené. Jsou to přímka, oblouk, zvlněná a zalomená čára. Každá čára začíná a končí bodem, ze kterého vycházejí tzv. vektory. Vektor je úsečka, u které se dá měnit velikost a sklon. Podle toho se mění i tvar čáry mezi dvěma body.

5 Kreslení obrázků ve vektorové grafice U nakreslených objektů se dá nastavit barva výplně, barva a tvar čáry, průhlednost a stín. Hotové objekty se ve správném pořadí naskládají na sebe a vznikne obrázek.

6 Kreslení obrázků ve vektorové grafice

7 Výhody a nevýhody vektorového formátu Výhody obrázky zabírají na harddisku a v operační paměti méně místa (velikost obrázku nehraje roli) obrázky jsou kvalitní a mohou se libovolně zmenšovat i zvětšovat bez ztráty kvality Nevýhody méně realistická grafika (hlavně u živých objektů) špatně se vytváří drobné detaily Programy Zoner callisto, CorelDRAW, Adobe ILLUSTRATOR

8 Konec prezentace Děkujeme za pozornost.


Stáhnout ppt "Informatika Základní formáty počítačové grafiky Obrázek: Žaneta Lažková 2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google