Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu Počítačová grafika – úvod VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Jana Naušová Tematická oblast Počítačová grafika Ročník 2. – 4. ročník Přírodovědné lyceum Datum tvorby Anotace Materiál seznamuje žáky s jednotlivými druhy počítačové grafiky. Metodický pokyn Úvodní prezentace do problematiky počítačové grafiky.

2 Počítačová grafika Kde se počítačová grafika využívá: Tiskoviny
Reklama Média,televize, rozhlas Internetové stránky 3D modeling – prostorové modelování CAD / CAM projektování – konstrukce budov,aut, letadel…. Hry atd.

3 Rozdělení grafického softwaru
Vektorová grafika Rastrová grafika

4 Vektorová grafika Objekty jsou popsány matematicky. Výsledný obrázek je vytvořen pomocí čar a křivek, které jsou základními kameny všech zbývajících objektů. Celkový obraz je složen z velikého množství „vektorových objektů“ obdélníků, čtverců, křivek, úseček, textu atd. .

5 Výhody vektorové grafiky
Při zvětšení vektorového obrázku nedojde k jeho rozostření Vektorová grafika je přesná Kdykoli v průběhu tvorby vektorového obrázku lze provést zásadní změny Vektorový obrázek lze přenést do jiného programu, který podporuje určitý formát Zvětšený obrázek

6 Použití vektorové grafiky
Programy pro konstrukci a profesionální návrhářské systémy (CAD,CAM) Grafické a kartografické informační systémy (GIS) Reklamní studia, agentury, návrháři a další Formáty: PDF, SVG, WMF, EPS, DXF

7 Rastrová grafika Obrázek v rastrové grafice je uložen bod po bodu – pixely. U každého bodu obrázku je uložena jeho barva, jas, kontrast. Rastrová grafika umožňuje prostřednictvím tisíců bodů vytvořit prakticky libovolný výsledný obraz.

8 Výhody rastrové grafiky
Opticky věrné uchování snímku, např. fotografie nebo obrázku Možnost provádění různých grafických efektů, fotomontáží, koláží, střihů apod. Archivace a následné zpracování klasických „papírových“ obrázků, které v digitální formě nepodléhají stárnutí a zničení.

9 Použití rastrové grafiky
Reklama, propagace Množství softwaru pro speciální účely (archivace snímků, prezentace, umělecká tvorba Hry a další Formáty: BMP, JPG, TIFF, GIF, PNG, atp.

10 Programy pro zpracování grafiky
ADOBE PHOTOSCHOP –nejpopulárnější program Použití – profesionálové a grafická studia, reklamní agentury, filmové a televizní společnosti COREL DRAW –zpracování vektorové grafiky, umí načíst a pracovat i s rastrový obrázek. Tvorba plakátů. Zoner Callisto – program pro zpracování vektorové grafiky, umí pracovat i s obrázky a rastrovou grafikou (výhoda je velmi levný) Trojrozměrné modelování – 3D studio(MAX) – slouží k prostorovému 3D malování, ze základních objektů kvádr, krychle, koule, válec jehlan atd. můžete jejich deformací vytvořit libovolnou trojrozměrnou scénu BRYCE – program pro tvorbu krajin, ale i pro modelování 3D scén

11 Zdroje obrázky – archiv autora
PAVEL NAVRÁTIL,S počítačem nejen k maturitě 2. díl, 7. vydání: © Computer media s. r. o., ISBN: ZONER software, a. s., Zoner Callisto 5 uživatelská příručka. Copyright © 1991–1999 Inso Chicago. Dokumentace: © 1996–2004 ZONER software, a. s. Dostupný z obrázky – archiv autora


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google