ODBORNÁ PŘÍPRAVA SDH A JEJICH ČLENŮ V OCHRANĚ OBYVATELSTVA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Požární ochrana v obcích
Advertisements

Kurzy k získání odborné způsobilosti pro JSDH
Integrovaný záchranný systém
Postavení obcí při řešení mimořádných událostí a krizových situací
pplk. Ing. Rudolf Konečný HZS Moravskoslezského kraje
BEZPEČNOSTNÍ RADA MĚSTA HRANIC. ÚVODNÍ USTANOVENÍ  Bezpečnostní rada obce byla zřízena jako koordinační orgán pro přípravu na řešení krizových situací.
Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
Požární ochrana v obcích
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Úkoly ochrany obyvatelstva, vč. zaměstnanců
Požární ochrana v obcích
Jednotky požární ochrany
Kompetence při řízení zásahu JPO a složek IZS
Metodická pomůcka pro JSDH obcí Jihomoravského kraje.
Nouzové přežití obyvatelstva
Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc
Jitka Fabianová Garant vzdělávání č. 3 – 1995 Lektor č. 9 –
Zpracoval : Josef Dvořák – SDH Bystřice
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BOLATICE
Základy krizového řízení
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
ODBORNÁ PŘÍPRAVA ČLENŮ JSDHO
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
1)Získání odborné způsobilosti v kurzech V-40. 2)Možnost získání odborné způsobilosti v kurzu V-40 formou e-learningu. 16 hod. výuky pomocí prezentací.
Spolupráce Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje s dobrovolníky nestátních neziskových organizací Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje mjr.
HZS ČR organizace a řízení
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Organizační členění ÚO
Jednotky požární ochrany
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
JEDNOTKY SBORU DOBROVOLNÝCH HASIČŮ JSDH
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Vybraná odborná terminologie Přehled základní legislativy.
PODPORA SPECIFICKÝCH SKUPIN OBČANŮ PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH Magistrát města Olomouce Odbor ochrany.
SH ČMS, Ústřední odborná rada prevence1 Požární ochrana v obcích Základní informace pro starosty obcí o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární.
1 OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr.Bohumír MARTÍNEK,Ph.D. Vedoucí Ústřední odborné rady ochrany obyvatelstva SH ČMS.
Povinnosti obcí v oblasti požární ochrany Z pohledu IZS a jednotky PO.
Účelová neinvestiční dotace z rozpočtu MV – GŘ HZS ČR na výdaje jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Odborná příprava JSDHO Z měny v roce 2014 mjr. Ing. Jan Kolář HZS Plzeňského kraje, ÚO Plzeň, únor 2014.
Činnost základních složek IZS při řešení následků radiační havárie v zóně havarijního plánování mjr. Mgr. Štěpán Kavan Hasičský záchranný sbor Jihočeského.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
Městský úřad Nový Bydžov Povodně Oddělení krizového řízení.
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Zdolávání mimořádných událostí.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Havarijní plán kraje.
Humanitární pomoc - HZS ČR
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Jitka Fabianová Garant vzdělávání č. 3 – 1995 Lektor č. 9 –
Vedoucí Ústřední odborné rady ochrany obyvatelstva
Ochrana obyvatelstva v podmínkách MSH Praha
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Požární ochrana v obcích
Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků
Jednotky požární ochrany
Novinky v preventivně výchovné činnosti u HZS ČR
Příprava občanů k obraně státu …
Integrovaný záchranný systém a jednotky požární ochrany
BEZPEČNOSTNÍ RADA MĚSTA HRANIC
společensky významných objektů v zónách havarijního plánování
Transkript prezentace:

ODBORNÁ PŘÍPRAVA SDH A JEJICH ČLENŮ V OCHRANĚ OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph.D. Vedoucí Ústřední odborné rady ochrany obyvatelstva SHČMS

Obsah prezentace Historie zavádění ochrany obyvatelstva v SHČMS Projekt Moravskoslezského kraje a jeho aplikace v ČR Příprava k získání odbornosti v ochraně obyvatelstva Zapojování SDH do plnění úkolů ochrany obyvatelstva

Historie zavádění ochrany obyvatelstva v SHČMS ÚOROO byla poprvé vytvořena po III. sjezdu – 2005 2005-2010 – hledání místa – prevence, represe? 16.6.2011 schválil VV SHČMS historicky první dokument z oblasti ochrany obyvatelstva a to „Metodika a zásady odborného vzdělávání členů SHČMS v oblasti ochrany obyvatelstva“ 14.6.2012 schválil VV SH ČMS Metodický pokyn k provádění přípravy k získání odbornosti SHČMS v oblasti ochrany obyvatelstva (2 stupně odbornosti, nové odznaky – technik ochrany obyvatelstva a specialista ochrany obyvatelstva)

Historie zavádění ochrany obyvatelstva v SHČMS ÚOROO aktivně podílela na činnosti Komise BŘ pro JPO Výsledkem bylo vydání 9 ML pro činnost JPO v oblasti OO (evakuace, varování, nouzové přežití,povodně) Podle ML byl společně s GŘ připraven návrh osnovy přípravy odbornosti technik ochrany obyvatelstva Pokyn GŘ - zaveden specializační kurs TOOB-16 pro tuto odbornost Provádí se v ÚHŠ nebo přímo u HZS krajů V současné době probíhá školení ve většině krajů, včetně Prahy (J.Růžička) Absolvent kursu má i odbornost TOO Sdružení + odznak

Historie zavádění ochrany obyvatelstva v SHČMS

2. Projekt Moravskoslezského kraje a jeho aplikace v ČR Název projektu: „Zabezpečení přípravy lektorů dalšího vzdělávání v oblasti ochrany obyvatelstva při mimořádných událostech v Moravskoslezském kraji“ doba 1. 8. 2012 až 30. 6. 2015 centrum projektu - ÚHŠ SHČMS J.Koupele partneři –VŠB-TU, zejména FBI, KSH Msk spolupráce s HZS Msk a odborníky

Výstupy projektu pro ČR vytvořen vzdělávací program pro lektory OO, je strukturován do 4 vzdělávacích modulů: Modul (T)- příprava lektorů OO k zabezpečení přípravy techniků ochrany obyvatelstva Modul (S)- příprava lektorů OO k zabezpečení přípravy specialistů ochrany obyvatelstva obcí Modul (P)- příprava lektorů OO v oblasti PVČ Modul (V) vzdělávání lektorů, zásady vzdělávání dospělých Pro moduly byly vydány metodické manuály Jsou na stránkách www.vzdelavani-dh.cz (TOO,IPVČ, SOO) a na stránkách MV-GŘ HZS/JPO/ www.vzdelavani.cz, (TOO)

3. Příprava k získání odbornosti v ochraně obyvatelstva „Metodický pokyn SHČMS k provádění přípravy k získání odbornosti Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v oblasti ochrany obyvatelstva a podmínek k získání odznaků odbornosti“ 29.1.2015

Příprava k získání odbornosti v ochraně obyvatelstva Metodický pokyn byl vydán pro stanovení zásad provádění přípravy,podmínek pro získávání jednotlivých druhů odbornosti a k nim příslušejících odznaků odbornosti: technik ochrany obyvatelstva, specialista ochrany obyvatelstva instruktor preventivně výchovné činnosti Organizace a řízení přípravy pro získání odbornosti Koordinace MSH,KSH,(popř.KOROO), spolupráce s ÚOROO využívají se ÚHŠ, CHH HZS řídí přípravu TOO a na ostatních se (po dohodě) lektorsky podílí

Odbornosti ochrany obyvatelstva Druhy odbornosti jsou rovnocenné. Liší se využitím získané odbornosti pro potřeby: jednotek SDH obcí, velitelů družstev (příp. velitelů předurčených jednotek) pro ochranu obyvatelstva - technik ochrany obyvatelstva orgánů obcí (povodňových komisí, pracovních skupin KŠ štábů), popř. managementu podniků a firem při řešení ochrany obyvatelstva - specialista ochrany obyvatelstva zabezpečení preventivně výchovné činnosti na úrovni sborů, obcí, podniků, popř. škol v oblasti řešení mimořádných událostí - instruktor preventivně výchovné činnosti  

Technik ochrany obyvatelstva Odborná příprava je prováděna jako specializační kurz „TOOB-16 - technik ochrany obyvatelstva“ organizuje příslušný HZS kraje(HMP) po dohodě s HZS se podílí školicí zařízení SH ČMS Kurz je ukončen závěrečným testem (předseda zkušební komise je jmenován ředitelem HZS kraje), potvrzení o absolvování kurzu vydává HZS na základě tohoto potvrzení lze vydá ÚHŠ potvrzení o získání odbornosti SH ČMS technik ochrany obyvatelstva. Základními tématy jsou činnosti jednotek sboru dobrovolných hasičů obce (podniku) v oblasti ochrany obyvatelstva

Technik ochrany obyvatelstva Je připraven plnit funkci člena JSDHO na úseku ochrany obyvatelstva, technika ochrany obyvatelstva nebo velitele družstva (předurčené jednotky) pro OO Obsah přípravy, např.: Úvod do problematiky ochrany obyvatelstva Místo a úloha jednotek požární ochrany v ochraně obyvatelstva Činnost jednotek PO před, při a po povodni - základy a pravidla protipovodňové ochrany - stavba protipovodňových hrází

Technik ochrany obyvatelstva Činnost jednotek při realizaci základních opatření OO - varování obyvatelstva - evakuace - nouzové přežití Realizace opatření ochrany obyvatelstva při úniku nebezpečných látek - zásady ochrany obyvatelstva při úniku nebezpečných látek - dekontaminace osob a techniky Technická opatření související s ochranou obyvatelstva Posttraumatická péče a psychosociální pomoc

Projekt Moravskoslezského kraje a jeho aplikace v ČR

Projekt Moravskoslezského kraje a jeho aplikace v ČR

Projekt Moravskoslezského kraje a jeho aplikace v ČR

Projekt Moravskoslezského kraje a jeho aplikace v ČR

Projekt Moravskoslezského kraje a jeho aplikace v ČR

SPECIALISTA OCHRANY OBYVATELSTVA Kurs v ÚHŠ je v rozsahu 16 hodin (2.-3.5 – B.Poličany, Praha?) Ověřování znalostí se provádí písemným testem (40 otázek) správná odpověď na 80 % testových otázek Obsah přípravy: Organizace a řízení bezpečnosti v obci Připravenost obce na mimořádné události a krizové situace Postavení obce v systému záchranných prací Opatření ochrany obyvatelstva v obci Obnova území postiženého mimořádnou událostí Krizový štáb obce + praktická příprava (cvičení)

Instruktor PVČ Kurs v ÚHŠ je 16-ti hodinový (?), uchazeč o kurs musí mít minimálně odbornost „Preventista III“ SH ČMS. Ověřování znalostí se provádí posouzením praktického použití některé z forem PVČ a písemným testem Posouzení praktického použití některé z forem PVČ (Účastník je zařazen do 3-5 členné skupiny, která připraví a provede krátkou besedu (do 20´) na vybrané téma pro ostatní účastníky kursu a připraví minimálně jednu další formu PVČ (např. relace do místního rozhlasu) Test pro odbornost instruktor preventivně výchovné činnosti obsahuje 40 otázek, (32 správných)

Instruktor PVČ Obsah přípravy: ochrana obyvatelstva při živelních pohromách, civilizačních mimořádných událostech, problematika požární ochrany zásady preventivně výchovné činnosti hlavní zásady komunikace s veřejností, praktické využití forem a metod preventivně výchovné činnosti (prezentace ve skupinách)

Prohlubování znalostí a platnost získané odbornosti Semináře – k oživení stávajících a získání nových odborných znalostí Organizaci zajišťují ÚHŠ minimálně jednou za 5 let ve spolupráci s ÚOROO , popř. KOROO U odbornosti instruktor PVČ spolupracují také s ÚORP Platnost získané odbornosti SOO a IPVČ má platnost po dobu pěti let od data jejího získání. Platnost je možno prodloužit na dalších pět let za podmínky minimálně jedné účasti na odborném semináři před uplynutím platnosti. Platnost odbornosti TOO vychází z dokumentů GŘ HZS

Návrh „Metodického návodu SH ČMS pro starosty SDH k zapojení sborů DH do plnění úkolů OO“ únor 2014 - jednání vedení SHČMS a GŘHZS, vznik myšlenky zapojení SDH do plnění úkolů ochrany obyvatelstva vytvořena úzká skupina k řešení tohoto problému složená se zástupců GŘ HZS (ředitelé odborů IZS a OO a KŘ) a vedoucího ÚOROO návrh „Metodického návodu SH ČMS pro starosty (starostky) SDH k zapojení sborů dobrovolných hasičů do plnění úkolů ochrany obyvatelstva je dán k všeobecné diskusi na www.dh.cz (od února 2016, konec připomínek 10.4) Součástí „Návodu“ je i PVČ v oblasti OO i PO

Zapojování SDH do plnění úkolů ochrany obyvatelstva Hlavním smyslem je využít potenciál větší části členské základny SH ČMS při řešení MU a s tím spojené OO Nezařazení členové SDH v jednotkách prakticky pomoc při mimořádných událostech poskytují a není to ojedinělá činnost. Jde však o to, že tyto skutečnosti nejsou tzv. „pojmenovány“, a co nemá jméno jako by neexistovalo. Na jedné straně je to „na škodu“ Sdružení z hlediska propagace jeho činnosti ve prospěch postiženého obyvatelstva a na straně druhé, pokud se tento „systém“ rozvine, může být významným nástrojem IZS a to především z důvodu jeho využitelnosti ve většině i malých obcí České publiky  

Skupina dobrovolníků SDH pro ochranu obyvatelstva, (dále jen SDOO), charakteristika a úkoly Skupina dobrovolníků OO - organizovaný útvar zřízený dle Stanov SHČMS s vnitřním uspořádáním, je tvořen členy SDH Vedoucí skupiny dobrovolníků OO - organizuje a řídí činnost skupiny dobrovolníků OO (valná hromada) Skupina dobrovolníků OO s místní působností doplňuje a podporuje činnost JSDHO nebo plní úkoly dle dohody se obcí (městskou částí) Skupina dobrovolníků OO územní působností může mít statut ostatní složky IZS nebo dle dohody s HZS a bude připravena působit v rámci odřadu pokud bude organizován HZS kraje Základna skupiny dobrovolníků OO je trvalé místo její dislokace, (klubovna SDH, část zbrojnice, pozn. evakuace) Technika a věcné prostředky - zapůjčení, poskytnutí, popř. zakoupení příslušným HZS kraje nebo obcí (např. prostory a vybavení míst nouzového ubytování, pytle s pískem, humanitární pomoc,…)  

SDOO a její využití Byly by využívány zejména v následujících případech: při potřebě doplňovat a podporovat činnost JSDH obce nebo když není u SDH jednotka přímo plnit některé úkoly v oblasti ochrany obyvatelstva v obci (popř. městské části, dle toho co ji vyplývá ze statutu HMP) dle požadavků starosty, početní stav JSDHO nestačí z důvodu rozsahu nebo časové náročnosti zabezpečit některá opatření (akutní hrozbě vzniku MU – stavba protipovodňových hrází) prioritním úkolem JSDHO je záchrana osob či majetku, jejich činnost je však časově a prostorově omezena a nemusí zbývat čas zabezpečovat opatření pro OO jak při vzniku tak i při odstraňování následků mimořádných událostí.  

SDOO a její možné úkoly záchranné a likvidační práce zajišťování objektů proti vniknutí vody jednoduchými prostředky (pytle s pískem, fólie,..) pomoc jednotkám při stavbě protipovodňových stěn, zejména ve větším rozsahu a při nedostatku času zabezpečení hlídkové služby v rámci hlásné povodňové služby v obci odstraňování následků povodní v obytných a veřejných prostorech (čerpání vody,…)

SDOO a její možné úkoly b) evakuace a nouzové přežití informační podpora - poradit sousedům a známým co má obsahovat evakuačního zavazadla a jaké jsou zásady opuštění bytu podíl (pomoc) při zřizování a činnosti evakuačního střediska nebo  místa nouzového ubytování, zejména při dlouhodobějším pobytu evakuovaných v nich využití základny skupiny dobrovolníků OO pro krátkodobý pobyt osob bez přístřeší nebo jako místo nouzového ubytování evakuovaných c) nebezpečné látky informační podpora (přímo nebo s využitím letáků) – poradit jakým způsobem a čím se improvizovaně chránit

SDOO a její možné úkoly d) varování pomoc při zajištění náhradního způsobu varování a informování obyvatelstva v obci (např. osobním kontaktem) zejména při poruše systému varování nebo v místech kde není zajištěno varování vůbec (chatové oblasti, letní dětské tábory) zasílání informací na HZS o slyšitelnosti koncových prvků varování (při zkoušce sirén i po zaznění varovného signálu) e) humanitární pomoc pomoc při příjmu, skladování, výdeji a distribuce humanitární pomoci  

Analýza potřeb vytváření SDOO HZS kraje spolu s  obcemi při provádění analýzy potřeb zajištění úkolů OO JPO na základě havarijních plánů a předpokladu vzniku MU doporučí realizovat tato opatření: žádná, úkoly zvládne místní JSDHO úkoly zvládne místní jednotka, ale bude zřízena funkce technik ochrany obyvatelstva úkoly zvládne místní jednotka, která bude doplněna o družstvo ochrany obyvatelstva k podpoře (doplnění) činnosti JPO bude vytvořena skupina dobrovolníků pro OO

Analýza potřeb vytváření SDOO a úkoly pro starostu SDH Seznámí se s analýzou provedenou HZS kraje a obcí a potřebami zajištění plnění úkolů ochrany obyvatelstva Bude přítomen jednání velitele jednotky SDH obce se starostou obce  o potřebnosti zřizování funkce technik ochrany obyvatelstva, družstva ochrany obyvatelstva nebo skupiny dobrovolníků pro ochranu obyvatelstva při mimořádné události v obci. V případě potřebnosti zřízení uvedené funkce (technik ochrany obyvatelstva), družstva ochrany obyvatelstva nebo skupiny dobrovolníků pro ochranu obyvatelstva pomáhá vyhledat vhodné osoby z řad členů SDH

Vytváření skupin dobrovolníků pro ochranu obyvatelstva Po analýze a potřebě vytvoření SDOO Provedení náboru členů skupin dobrovolníků pro ochranu obyvatelstva Zhodnocení možností základny SDOO (eva, krátkodobé) Vytvoření SDOO (výbor, VVH) Zdravotní prohlídky (kategorie IV) Uzavření smluvních vztahů SDH: s obcí (městskou částí) s HZS kraje (hl.m.) – dohoda o poskytnutí pomoci s HZS kraje (hl.m.) – dohoda o plánované pomoci na vyžádání

Vytváření skupin dobrovolníků pro ochranu obyvatelstva Vybavení technikou a věcnými prostředky (dohody) Vybavení členů SDOO osobními ochrannými pracovními pomůckami (dohody) Zajištění připravenosti členů skupin dobrovolníků pro ochranu obyvatelstva (kursy, cvičení) Finanční zabezpečení (dohody) Akceschopnost skupin dobrovolníků pro ochranu obyvatelstva (počet, příprava členů, materiál) Pojištění členů SDOO (HVP)

DĚKUJI ZA POZORNOST