Boží hněv Novotná, Sahanová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krausová, Ničová, Jirotková
Advertisements

Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
Často slyšíme věty: Led je lehčí než voda Železo je těžší než peří Má však železná jehla větší hmotnost než peří v peřině?
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Krajinné sféry Země. Vnější vlivy nazýváme jako: EXOGENNÍ ENDOGENNÍ.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti METEOROLOGIE, BEZPEČNOST A ITS DOPRAVY PŘÍZEMNÍ MAPA I. Praha 2012.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Rizika spojená s dopady změny klimatu v Dobrušce.
POVODEŇ Povodeň je přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda zaplavuje území mimo koryto vodního toku.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o pohybech hmot v zemské kůře, zemětřesení. AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země2 Ověření ve výuce:
Země ve vesmíru Vesmír – galaxie – sluneční soustava - Země.
Atmosféra 6. ročník. Motivující otázky Co je to atmosféra plynný obal Země Význam atmosféry umožňuje život na Zemi Vrstvy atmosféry Troposféra – Stratosféra.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Zeměpis.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_09_Z6_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceRegulátory.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Eva Ježková Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_ZEMEPIS_09.
Název školy: Základní škola T. G
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
ZEMĚPIS - 6. ročník Silný vítr
Základní škola Lednice Břeclavská 510
Témata: Klasifikace podnebí Globální změny klimatu Předpověď počasí
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Atmosféra 4. února 2014 VY_52_INOVACE_230217
Vypracoval: Tomáš Svrčina
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_32_INOVACE_23_Požár Téma: Požár
Poměr v základním tvaru.
Přírodní katastrofy AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Fyzika Účinek síly na těleso otáčené kolem pevné osy. Páka.
Elektromagnetická slučitelnost
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
Ruční obrábění plastu II
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
METEOROLOGIE Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
PŘÍRODNÍ KATASTROFY POVODNĚ– vznikají, pokud korytem řeky protéká více vody, než kolik je koryto schopno pojmout. POVODNĚ.
Atmosféra Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s vlastnostmi a členěním atmosféry.
Atmosféra Země.
Globální problémy lidstva
Porovnání výsledků manuálních a automatických měření meteorologických parametrů na OBK Karel Dejmal Observatoř Košetice.
ČAS NA ZEMI.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
11. PODNEBNÉ PÁSY.
Všeobecná cirkulace atmosféry
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
VLASTNOSTI KAPALIN
Poměr v základním tvaru.
Neživá příroda - vzduch
Designed in Czech Republic by David Šulc Made in Czech Republic
Marek Doležal, Ondřej Švéda, Filip Vondra
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Geometrie řízení a uložení kol.
Rovnovážná poloha páky – opakování
VY_32_INOVACE_11_Z4 7. POČASÍ ZŠ a MŠ HEJNICE 2011.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_11_Z7_Skála TÉMA: Atlantský oceán
12. Skleníkový jev, ozónová vrstva
Konstrukce trojúhelníku
Transkript prezentace:

Boží hněv Novotná, Sahanová

Bouřky Soubor elektrických, optických a akustických jevů, které vznikají mezi oblaky nebo mezi zemí a oblaky Při úderu blesku je teplota vzduchu až 30 000 °C Mytologie- Bouřky měly vždy velký vliv na lidstvo. Římané v nich spatřovali Jupitera metajícího blesky ukované Vulkánem Hrom- Akustický doprovod blesku.

Tropické cyklóny Tajfun (jihovýchodní Asie), hurikán (Atlantský oceán), cyklón (Indie), Willi-Willi (Austrálie) Atmosférický útvar charakteru cyklóny (tlakové níže) v podobně silného víru charakteristickým okem ve středu Vznikají v subtropické oblasti, ne v oblasti rovníku Celosvětový vrchol aktivity cyklónů je v pozdním létě Velikost- stovky kilometrů Trvání- jeden až dva týdny Dají se dobře monitorovat a předpovídat jejich postup několik dní dopředu Menší škody na velkém území

Povodeň Vzniká táním sněhu či srážkami Povodeň- zvýšení hladiny vodního toku důsledkem zvětšení průtoku nebo zmenšením průtočnosti koryta Záplava- vylití vod z koryt kvůli povodním Přirozené povodně- je zaplavení území vodou, která se vylila ze břehů vodních toků nebo vodních nádrží nebo která tyto břehy a hráze protrhla Zvláštní povodně- nevznikly z přirozených příčin, ale v důsledku havárie či technické závady na nějakém „vodním díle“ v povodí příslušného vodního toku.

Tornádo Pochází ze španělského či portugalského tronada- bouřka respektive tornar- točit se Velikost- desítky až stovky metrů Trvání-nejčastěji několik minut až několik hodin (supercela) Supercela- konvektivní oblačnost- tvořena jednou bouřkovou buňkou Způsobuje hmotné škody- vznese předmět o hmotnosti až 5 tun Nejvíce se vyskytují na středozápadě a jihu USA (Texas, Kansas, Oklahoma a Nebraska) V ČR nízký výskyt Tornáda se nedají dlouhodobě předpovídat, výstraha bývá často jen několik minut před tím, než vzniknou Síla tornáda se určuje pomocí Fujitovy stupnice= F0-F6 F0- neškodná tornáda F6- nejsilnější tornáda (zanechávají po sobě nejvíce škod)

Definice, druhy a zánik tornád Tornádo je silně rotující vítr, zhruba svislého směru, který se alespoň jednou během své existence dotkne země Vyskytují se pod konvektivní bouří, ve chvíli kdy se srazí studený výškový vzduch a teplým přízemním První typ- tzv. supercelární tornádo- vyskytuje se v supercelárních bouřích (supercela-viz předchozí slide), které silně rotují kolem své vertikální osy a je v nich pozorovatelná mezicyklóna (v průměru až 20 km)- patří mezi nejsmrtelnější bouře. Vyskytují se zejména v USA, u nás nejsou časté. Trvají až několik hodin. Druhý typ- tzv. nesupercelární tornádo- vzniká v bouři která je tvořena více bouřkovými buňka. Nesupercelární bouřková buňka má životnost cca 30 min. Takováto tornáda jsou slabší. Vyskytují se i v Čechách. Tornáda se před zánikem silně zúží, poté naberou „lanovitý tvar“ a po silném zakroucení se začnou nabývat vodorovné polohy. Následně se odpojí od země a stoupá směrem k nebi¨.

Otázky S čím se pojí bouřky v mytologii? Jak se nazývají tropické cyklóny v různých částech světa a kde přesně? Co to jsou cyklóny? Jak dlouho trvají, kde vznikají cyklóny? Kde vznikají bouřky? Jaký je rozdíl mezi bouřkou a bouří? Co je to supercela? Kde se nejvíce vyskytují v USA? Kde a jak se tvoří tornádo? Co se s ním děje když zaniká? Jaké máme povodně?

Odkazy https://cs.wikipedia.org/wiki/Torn%C3%A1do https://cs.wikipedia.org/wiki/Bou%C5%99ka https://cs.wikipedia.org/wiki/Tropick%C3%A1_cykl%C3%B3na https://cs.wikipedia.org/wiki/Povode%C5%88 http://www.topnews.in/files/tornado.jpg http://www.tornadoalley.estranky.cz/img/mid/5/tornado1.jpg http://www.jindrichpolak.wz.cz/encyklopedie/abc/pict/8.jpg http://domaci.ihned.cz/attachment.php/14652580/aiou48DF7GHIJKMNjl6cdefghprx0SVm/electrical_storm__350x210_.jpg http://nd03.jxs.cz/654/991/7b8497215e_87626784_o2.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/04/Hurricane_Isabel_from_ISS.jpg/1024px-Hurricane_Isabel_from_ISS.jpg http://zoom.iprima.cz/sites/default/files/image_crops/image_620/9/725895_andrew-u-pobrezi-usa_image_620.jpg http://aa.ecn.cz/img_upload/e6ffb6c50bc1424ab10ecf09e063cd63/albums/userpics/10005/povodne2002_malostranska.JPG http://www.topzine.cz/wp-content/uploads/2013/06/povodne-praha.jpg http://creativelife.cz/wp-content/uploads/2014/08/mrak-31-480x240.jpg