Vypracovala: Alena Šarmanová Předmět: Říční inženýrství a morfologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kategorizace, zvláštní povodně
Advertisements

METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Sophie Bartošíková Septima B Modelování pražských povodní.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
POVODŇOVÉ PLÁNY Ing. Jiří Baloun
Diplomová práce Autorka: Ing. et Ing. Zuzana Hynoušová
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
O33 – Oblast průzkumů v dopravě, statistiky a analýzy dopravních nehod
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Koncepce environmentální bezpečnosti
VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ - TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA Hornicko-geologická fakulta, Institut geoinformatiky Stanovení možných dosahů závažné havárie s nebezpečnými.
NaturNet Plus Počítačem podporované vzdělávání na ochranu životního prostředí integrated Environmental Impact Assessment integrated Environmental Impact.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
MANEK Antonín ŠMEJKAL (2012) Antonín ŠMEJKAL (2012) ŘÍZENÍ RIZIKA.
1 Poslední trendy a vývoj soutěžního práva Brno, 12. listopadu 2008 Úloha ekonomické analýzy při stanovení výše náhrady škody Daniel Donath* Generální.
PROGNÓZA DOPRAVY 1. Účel a cíle prognózy dopravy
Analýza rizik Miroslav Čermák.
Proces řízení rizik.
Modelování stoku přívalových srážek v povodí
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Informační podpora při krizovém řízení
Rizika v projektech spojených s výstavbou
Říční inženýrství 141RIN (3+0) zk pondělí 10,00 -13,00 v B880
TECHNICKÝ AUDIT 7. přednáška. Odhad a snížení rizika  Odhad rizika při zohlednění závažnosti možného poranění nebo škody na zdraví a pravděpodobnosti.
Přístup k posouzení rizika
Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno ÚSTAV PROCESNÍHO.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Příprava dlouhodobého koncepčního rozvoje příměstského území
Co je riziko ? Z historie:
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Cíl přednášky Seznámit se
Modelování hluku ze silniční dopravy v oblasti městské zástavby
Aktuální stav vývoje extenze Urban Planner Jaroslav Burian First StatGIS conference.
Vedoucí práce: RNDr. Jan Unucka, Ph.D. Řešitel: Bc. Jaroslav Poláček
Odvodnění jezerní nádrže Ha!Ha! a následné geomorfologické dopady na dolním toku řeky Ha!Ha!, Quebec, Kanada G.R. Brooks, D. E. Lawrence.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
, Banská Bystrica Zbyněk Stein CENIA, česká informační agentura životního prostředí Projekt EnviSec Nástroje pro zpracování a vizualizaci dat.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Seminář MD ČR, Alena Heinišová Ekonomické hodnocení investičních akcí na SŽDC, s.o.
ZAVÁDĚNÍ RETENČNÍCH A INFILTRAČNÍCH ADAPTAČNÍCH OPATŘENÍ V POVODÍ MORAVY KOMBINACE OPATŘENÍ VE SPOLEČNÉM POVODÍ Kolektiv autorů.
zelená linka: Provozování vodohospodářské infrastruktury – Podmínky přílohy č. 6 OPŽP.
Mimořádné události. OBSAH: Právní základ Vymezení základních pojmů Příčiny, následky pohrom /MU, (dominoefekt) Typy pohrom / MU Analýza rizika (identifikace.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Technologie, lidé, prostředí Portál krizového řízení Ústeckého kraje Venuše Kindlová Bezpečnostní tajemník Ústeckého kaje.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Náležitosti obsahu posouzení rizik závažné havárie, rozsah posouzení rizik závažné havárie zpracovávané pro objekty zařazené do skupiny A nebo do skupiny.
Urban Planner Analytický nástroj pro hodnocení potenciálu území Jaroslav Burian.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Vodohospodářské aktuality
Identifikační a lokalizační studie brownfieldů
Vnější a vnitřní kontrola
Masarykova univerzita Ekonomicko-správní fakulta
Zhodnocení finanční situace konkrétního podniku
mapový aplikační server
Úvod do matematické analýzy - pokračování 3
ÚSTAV VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY
Presentation Title 1st September 2002
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Přehled živelních pohrom
Vyhodnocení stavební zakázky
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Transkript prezentace:

Vypracovala: Alena Šarmanová Předmět: Říční inženýrství a morfologie Způsoby vyhodnocování povodňových a souvisejících infrastrukturních rizik Vypracovala: Alena Šarmanová Předmět: Říční inženýrství a morfologie

Obsah Úvod – povodňové riziko Vstupní údaje pro hodnocení povodňového rizika Metody stanovování Semikvantitativní riziková analýza metodou matice rizika Kvantitativní riziková analýza založená na stanovení potenciálních škod Dopady povodní na infrastrukturu – škody přímé a nepřímé

Povodňové riziko Pravděpodobnost výskytu jevů, které nepříznivě působí na životy, majetek, zdraví a životní prostředí. Postup hodnocení: - zhodnocení výskytu nežádoucího jevu odhad pravděpodobnosti výskytu jevu vyhodnocení možných dopadů na okolí kvantifikace rizika Kvalitativní hodnocení – možná posloupnost událostí zapříčiňující škody Semikvantitativní hodnocení – mezistupeň Kvantitativní hodnocení – analýza přímých i nepřímých škod, ekonomické a sociální analýzy, zkoumání dopadů rizik na životní prostředí

Vstupní údaje pro hodnocení povodňového rizika Mapové podklady – ZABAGED, RZM 10, Ortofotomapy Geodetické podklady Hydrologická data - údaje o N-letých průtocích Výstupy hydraulických výpočtů – výpočty 1D nebo 2D matematických modelů pro průtoky Q5, Q20, Q100 Územně plánovací dokumentace – k odvození způsobů využití zájmové oblasti

Semikvantitativní riziková analýza metodou matice rizika Jedna z nejjednodušších a nejpoužívanějších metod. Povodňové riziko je vyjádřeno škálováním. Nutnost znát zranitelnost záplavových území. Postup metody: kvantifikace povodňového nebezpečí (dle intenzity povodně, hloubky vody, rychlosti proudění) stanovení povodňového ohrožení pomocí matice rizika vyhodnocení území se zvýšeným rizikem (dle využití území)

Schéma postupu

Mapa ohrožení

Kvantitativní riziková analýza založená na stanovení potenciálních škod Stanovení povodňových škod za pomoci aplikace ztrátových křivek. Povodňové škody stavebních objektů, pozemních komunikací, inženýrských sítí aj., pro každou kategorii jsou vytvořeny jednotkové a ztrátové ceny. Povodňové riziko vychází ze škod způsobených daným průtokem Q, z rozdělení pravděpodobnosti ročních kulminačních průtoků, a z průtoku, při kterém začne docházet ke škodám.

Dopady povodní na infrastrukturu Škody přímé nejčastějším a zároveň nejsnadněji sledovaným povodňovým důsledkem ztrátové křivky Škody nepřímé nedostatek dat pro vyhodnocení nejjednodušší stanovení dle procentuální hodnoty ze škod přímých dopad na zdraví lidí a přírodu, obtížné stanovit riziko ohrožení zdraví lidí při a po povodni

Zdroje DRBAL, K., a kol., Metodika stanovování povodňových rizik a škod v záplavovém území. Brno, prosinec 2008, 72 s. VÝZKUMNÝ ÚSTAV VODOHOSPODÁŘSKÝ T. G. MASARYKA, Metodika tvorby map povodňového nebezpečí a povodňových rizik. Praha, prosinec 2009, 86 s. Vyhláška Ministerstva životního prostředí č. 236/2002 Sb., o způsobu a rozsahu zpracování návrhu a stanovování záplavových území. HAMMOND, M. J., a kol., Urban flood impacts assessment: A state-of-the-art review. Center for Water Systems, University of Exeter, Exeter, UK. [online]. [cit. 2017-05-07] Dostupné z WWW: https://ore.exeter.ac.uk/repository/bitstream/handle/10871/14066/Hammon d%20et%20al.pdf?sequence=2 NEAL, G., The physical and economical impacts of urban flooding on critical infrastructure and surrounding communities. [online]. 2014 [cit. 2017-05-02] Dostupné z WWW: http://scholar.utc.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1110&context=theses

Děkuji za pozornost!