Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přehled živelních pohrom

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přehled živelních pohrom"— Transkript prezentace:

1 Přehled živelních pohrom
Ing. Milan Říha, DiS.

2 Živelní nebo živelný ? Obě slova jsou pravopisně v pořádku. Mají však rozdílný význam. Slovo živelní označuje věci či jevy bezprostředně související s přírodními živly (živelní pohroma, živelní katastrofa, ale také živelní pojištění). Slovo živelný se k živlům vztahuje spíše v přeneseném slova smyslu. Používá se ve významu prudký, neovladatelný (např. živelná nenávist), přirozený, pudový (např. živelný strach) či spontánní, neorganizovaný (např. živelná stávka).

3 Klasifikace mimořádných událostí
Mimořádná událost [z.č. 239/2000 Sb. § 2 písm. b)] - škodlivé působení sil a jevů vyvolaných činností člověka, přírodními vlivy, a také havárie, které ohrožují život, zdraví, majetek nebo životní prostředí a vyžadují provedení záchranných a likvidačních prací. Záchranné práce [z.č. 239/2000 Sb. § 2 písm. c)] - činnost k odvrácení nebo omezení bezprostředního působení rizik vzniklých mimořádnou událostí, zejména ve vztahu k ohrožení života, zdraví, majetku nebo životního prostředí, a vedoucí k přerušení jejich příčin. Likvidační práce [z.č. 239/2000 Sb., § 2 písm. d)] - činnosti k odstranění následků způsobených mimořádnou událostí.

4 Klasifikace mimořádných událostí
Katastrofa [V. I. Arnold] - náhlá změna daného systému skokem v důsledku spojitých změn ve vnějším prostředí. Katastrofa [P. Safar] - mimořádná událost, při které došlo ke ztrátě nebo zasažení nejméně 50 lidí a k vážnému narušení správní substruktury.

5 Generace katastrof generace - katastrofy přírodní a civilizační generace - terorismus s použitím zbraní hromadného ničení generace – katastrofy třetího tisíciletí (např. breakdown) Nejzávažnějším kritériem hodnotícím působení mimořádné události jsou její následky (ztráty na lidských životech, škody na majetku…). Četnost výskytu mimořádné události klesá s její rostoucí intenzitou.

6 Riziko Riziko - je možnost, že s určitou pravděpodobností vznikne událost, kterou považujeme z bezpečnostního rizika za nežádoucí.

7 KONEC


Stáhnout ppt "Přehled živelních pohrom"

Podobné prezentace


Reklamy Google