„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CIZINCI V ČR A PLZEŇSKÉM KRAJI Tisková konference, Plzeň,
Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/ Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
ROZVOJ SPOLEČNÉ PARTNERSKÉ SPOLUPRÁCE VEŘEJNÉ SPRÁVY V ČESKO SASKÉM/BAVORSKÉM REGIONU / ENTWICKLUNG DER GEMEINSAMEN PARTNERSCHAFTLICHEN ZUSAMMENARBEIT.
Dotační fond LK Soutěže MŠMT Program a podprogramy - školství  Program č. 4 resortu školství, mládeže a zaměstnanosti  4.1 Podpora volnočasových.
Předcházení odpadům z pohledu Svazu měst a obcí ČR Pohled obcí a měst jako původců komunálních odpadů Praha, Svaz měst a obcí České republiky.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Hlavní město Praha Protidrogová politika hl. m. Prahy Krajské oddělení protidrogové prevence PRM MHMP Mgr. Nina Janyšková.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Policie České republiky PREVENCEPREVENCE. Preventivně informační skupiny PREVENCEPREVENCE spolupráce se sdělovacími prostředky informační servis z oblasti.
Prodej sexuálních služeb na ulici v interakci s prací policie a strážníků PhDr. Jiří Frýbert.
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Komunitní plánování sociálních služeb ve městě Brně Bc. Monika GALKO DiS. Odbor sociální péče MMB Konference „Plánování rozvoje sociálních služeb – dobrá.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Pedagogické disciplíny II. Část Aplikované. Rozdělení aplikovaných pedagogických disciplín  Školské  Mimoškolské  Na hranici školských a mimoškolských.
Spolupráce Policie ČR s Orgánem sociálně právní ochrany dítěte při řešení problematiky domácího násilí Krajské ředitelství Policie ČR Jihomoravského.
Zpráva o kriminalitě na území hlavního města Prahy za rok 2011.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 20. března 2012.
ASEBS, 4. sem..  Široké chápání profesní sebeobrany a jejího projektování  Samostatná práce  Schopnost integrovat znalosti  Pochopení problému v širších.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Bezpečnostní systém ČR
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Zdravé město J I L E M N I C E Fórum, 11. dubna 2013.
ProŽeny Třebíčské centrum o.s..
Ing. Kateřina Lichtenberková
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Úřad práce České republiky
Spolupráce obce a ÚP ČR v Litvínově v SVL
VII. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování
Integrace cizinců v Brně
Hlavní město praha a integrace cizinců
Prevence kriminality Kriminalita a sociální práce s pachateli SPR508, Mgr. Petra Horová
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Činnost pracovní skupiny styčného důstojníka pro národnostní menšiny
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
IKI jako prostředek pro komunikaci mezi VS a občany Pavel Parma
Evropský rok výchovy prostřednictvím sportu – EYES 2004
Spolupráce škol a orgánů sociálně-právní ochrany dětí
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Dostupné bydlení v Hradci Králové jako nástroj sociální práce vedoucí k sociální změně PhDr. Marek Šimůnek, MBA Magistrát města Hradec Králové ANNO,
Chytrá řešení od společnosti E.ON
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Výchova k občanství Státní správa a samospráva
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
Statistika kriminality za rok 2017 Plzeň – město
VII. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Koordinovaný přístup a ESIF 2014+
Ing. Stanislava Správková
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
Místní akční plán rozvoje vzdělávání na Písecku II
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Život bez střeva , Praha.
Republikový výbor pro prevenci kriminality
Transkript prezentace:

„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů

Kraj Vysočina 20.10.2017

Sociální práce v Kraji Vysočina Východiska pro výkon prevence Pro Vysočinu jsou charakteristické malé vesnice nepříliš vzdálené od místního centra, jímž bývá klidné malé město se třemi až deseti tisíci obyvatel. Pouze ve čtyřech městech žije více než dvacet tisíc obyvatel, jedině krajské město Jihlava dosahuje počtu padesáti tisíc. Průměrnou obcí je malá vesnice do 800 obyvatel. Celkově je v kraji 704 obcí, což je druhý nejvyšší počet mezi kraji. Svým charakterem osídlení je tak Kraj Vysočina jeden z nejvenkovštějších regionů v rámci ČR. Kraj Vysočina měl k 31. 12. 2016 celkem 509 475 obyvatel, což ho v počtu obyvatel řadilo na 12. místo v ČR. 20.10.2017

Co je vlastně prevence kriminality a co zahrnuje Co je vlastně prevence kriminality a co zahrnuje. Preventivní politika směřuje do budoucnosti a představuje ofenzivní strategii kontroly kriminality, přičemž spoléhá především na nerepresivní prostředky. Zabývá se snižováním pravděpodobnosti páchání trestných činů. Objekty prevence kriminality jsou tedy kriminogenní faktory – tzn. sociální a fyzické prostředí, příčiny, a podmínky pro páchání TČ, potencionální či skuteční pachatelé TČ nebo potencionální či skutečné oběti TČ. 20.10.2017

Prevence kriminality tedy zahrnuje komplex opatření sociální a situační prevence, včetně informování veřejnosti o možnostech ochrany před TČ. Součástí prevence je samozřejmě i pomoc obětem TČ. Spolupráce krajského koordinátora pro záležitosti romské menšiny a Policie ČR a krajským koordinátorem prevence kriminality je dlouhodobě na velmi vysoké úrovni. Jak koordinátor pro romské menšiny, tak krajský koordinátor prevence kriminality se účastní v oblasti prevence na akcích pořádaných Policií ČR, zejména na besedách ve školách a školských zařízeních. Těchto besed se účastní všichni žáci škol, 20.10.2017

tedy i příslušníci národnostních menšin tedy i příslušníci národnostních menšin. Tématem besed je nejen bezpečí dětí, ale také předcházení trestné činnosti, nebezpečí šikany, problematika menšin a v neposlední řadě i problematika extremismu. Policie ČR ve spolupráci s Krajem Vysočina dále organizuje dětské dny, akce v domovech mládeže a domovech pro osoby se zdravotním postižením a různé ukázky policejních činností pro školy a širokou veřejnost. Samotná prevence kriminality však není směřována jenom na žáky základních a středních škol, ale i na seniory, kde jsou tito seznamováni s TČ páchanou na 20.10.2017

jejich generaci a o možnostech, jak se jí bránit jejich generaci a o možnostech, jak se jí bránit. V rámci kraje Vysočina je již dlouhodobě nastaven systém spolupráce organizačních článků Krajského ředitelství policie kraje Vysočina s jednotlivými obecními úřady (zejména obcí s rozšířenou působností), spočívající mimo jiné ve vzájemném předávání a sdílení informací při konání kulturních, společenských, politických či sportovních akcí, kde by mohlo dojít k možným extrémistickým projevům a eskalaci protiromských nálad s cílem předcházet a eliminovat bezpečnostní rizika, porušování veřejného pořádku a páchání trestné činnosti. 20.10.2017

Krajský koordinátor pro romské záležitosti je nejenom stálým členem pracovní skupiny prevence kriminality Kraje Vysočina, ale i členem pracovní skupiny poskytovatelů služeb pro národnostní menšiny. V oblasti prevence kriminality a rizikových forem chování je již dlouhodobě nastaven systém spolupráce organizačních článků Krajského ředitelství policie kraje Vysočina s jednotlivými krajskými orgány i obecními úřady (zejména obcí s rozšířenou působností), spočívající mimo jiné ve vzájemném předávání a sdílení informací na poli prevence kriminality a koordinace jednotlivých preventivních aktivit. 20.10.2017

Činnost jednotlivých organizačních článků Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se soustřeďuje na vytvoření těsné spolupráce jak s institucemi státní správy a samosprávy, tak i neziskovými organizacemi působícími v problematice menšin. V Kraji Vysočina, a to přímo v krajském městě Jihlava je nutno ještě vyzdvihnout činnost Městské policie Jihlava, která se nemalou měrou podílí na preventivním působení, zejm. mezi dětmi a dospívající mládeží. 20.10.2017

Děkuji za pozornost 20.10.2017