Jak chránit obchodní značku na trhu EU?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cílem Programu je snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů do tepelného výkonu 50 kW, tzv. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva.
Advertisements

OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Zákon o ochranných známkách v České republice
Pole u patentu - změny Kód vydavatele patentu C11$v
Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace
Podmínky dlouhodobého pobytu na území jiného státu EU
Czech POINT Tereza Šístková xsist02.
Patenty Na co dávat pozor při zápisu
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ ve šk. roce 2012/2013. Pardubický kraj Povinné přijímací zkoušky pro maturitní obory SCIO testy 9. tř. – ČJ, M, OSP 5. tř. – OSP Podrobnosti.
Novela ZÁKONA č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů PhDr.
Registrace ochranné známky
Registrace ochranné známky a loga Darya Maslova Vil Shakirov.
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ÚRAZOVÉ POJIŠTĚNÍ administrace.
Volný pohyb zboží.
Zprostředkování kontaktu I N F O R M A C E O POSTUPU PŘI VYŘIZOVÁNÍ ŽÁDOSTÍ O ZPROSTŘEDKOVÁNÍ KONTAKTU (na základě § 8b zákona č. 133/2000 Sb.)
Smíšená pracovní skupina Praha,
Ing. Jaroslav Holý Služba sledování změn.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Ochranná známka, označení původu a zeměpisné označení v Evropské unii
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Ochranné známky ÚŘAD PRŮMYSLOVÉHO VLASTNICTVÍ
Úřad průmyslového vlastnictví a Madridský systém
Registrace podle EMAS III
Poslední přednáška Výběr ze zbývajících kapitol. Co nám zbývá Inovace Operační management CRM.
Průmyslový vzor Discas oportet, quamdiu est, quod nescias. Je třeba, aby ses učil tak dlouho, dokud trvá tvoje neznalost.. FIT ČVUT v Praze Právo a informatika.
Ochranné známky.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
 Snaha společností vydávajících software (Microsoft corp., aj. ) zabránit jednomu druhu protiprávního jednání (zejména neoprávněnému užívání softwaru.
FIT ČVUT v Praze Právo a informatika Mgr. František Šejnost
FIT ČVUT v Praze Právo a informatika Mgr. František Šejnost
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ ve šk. roce 2014/2015
Ochrana a ohodnocování duševního vlastnictví
ÚŘAD PRŮMYSLOVÉHO VLASTNICTVÍ Domů Helpdesk Mail Hledání Mapa stránek 13 Duben, 2008Elektronické podávání Průmyslová práva Zahraniční patentové úřady Formuláře.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Ochrana duševního vlastnictví
Informační systémy z hlediska Obchodního práva
Ochrana duševního vlastnictví
Ing. Silvie Ševčíková VŠB-TU Ostrava
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
ZÍSKÁNÍ ŽIVNOSTENSKÉHO OPRÁVNĚNÍ. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1178 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy.
Mezinárodní ochrana duševního vlastnictví
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.
Práva k nehmotným statkům. Evropský patent. Licenční smlouvy. JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
MARTINA ZDVIHALOVÁ Předkládaný příspěvek je součástí interního grantu Metropolitní univerzity Praha, o. p. s., číslo C011-35,
Podnikání A Předmět činnosti B Povinnosti podnikatele C Formy a druhy podnikání D Podnikatelský plán E Dotace k podnikání.
Regionální značka Jako ochranná známka Mgr. Ladislav Drobníček.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
Ochranné známky První směrnice č. 89/104/EHS, kterou se sbližují právní předpisy členských států o ochranných známkách Zákon č. 441/2003 Sb. o ochranných.
Správní trestání I..
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Zprostředkování kontaktu
Duševní vlastnictví - mezinárodní a evropská ochrana
On-line vyjadřování k existenci sítí
Zprostředkování kontaktu
Ochrana průmyslového vlastnictví
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Zákon o svobodném přístupu k informacím
DUŠEVNÍ VLAStNICTVÍ Kateřina Dušáková.
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Šedá literatura - patenty
Transkript prezentace:

Jak chránit obchodní značku na trhu EU? Barbora Potůčková

Co je to ochranná známka? označení schopné grafického znázornění, tvořené zejména slovy, písmeny, číslicemi, barvou, kresbou nebo tvarem výrobku či jeho obalu, určené a způsobilé k rozlišení výrobků nebo služeb

Proč požádat o ochrannou známku Společenství/Community Trade Mark? má jednotnou povahu – tzn. že má stejné účinky v celém Společenství: platí na celém území Společenství, může být zapsána, převedena, opuštěna, zrušena nebo být prohlášena neplatnou a její užívání může být zakázáno pouze pro území celého Společenství vlastníkovi poskytuje exkluzivní práva, která mu umožňují zakázat jakékoli třetí straně používat jeho značku (k obchodním účelům)

Kde lze žádat o CTM? u Úřadu pro harmonizaci ve vnitřním trhu/ Office for Harmonization in the Internal Market – OHIM (Alicante, Španělsko), a to osobně, poštou, faxem či elektronicky u úřadu průmyslového vlastnictví členského státu – přihláška takto podaná má stejné účinky, jako by byla podána ke stejnému datu u OHIMu. Úřad ji však jen přijme a přepošle OHIMu a za to si naúčtuje správní poplatek 500 Kč.

Co z toho vyplývá? administrativně i finančně nejvýhodnějším postupem, jak chránit svou obchodní značku na více národních trzích EU, je podat si žádost o Ochrannou známku společenství u OHIMu, a to elektronicky, neboť: formulář je uživatelsky vstřícný a v českém jazyce není třeba platit poštovné ani poplatek u národního úřadu poplatky za elektronické podání jsou o € 150 nižší než u podání jinou formou, např.poštou jedná se o nejrychlejší cestu, jak zahájit přihlašovací proces

Jak postupovat? na webových stránkách OHIMu http://www.ohim.eu.int lze jednoduše najít odkaz na on-line přihlášku přihlášku vyplnit a odeslat do 1 měsíce převést na účet OHIMu příslušný poplatek (datum přijetí obnosu se považuje za datum podání přihlášky) základní poplatek za podání elektronické přihlášky činí € 750 + €150 za každou další třídu zboží a služeb převyšující 3, pro kterou má být známka zapsána

Co následuje? OHIM zveřejní relevantní část přihlášky (což umožňuje ostatním obchodním subjektům podat odpor) OHIM zároveň zkoumá, zda neexistuje některý z důvodů pro odmítnutí žádosti, především zda: obdobná CTM nebo obdobná žádost o CTM není již registrována obdobná národní ochranná známka nebo obdobná žádost o národní ochrannou známku není již registrována u některého národního úřadu průmyslového vlastnictví pokud není důvod k zamítnutí, po 3 měsících od zveřejnění je známka zaregistrována jako CTM Zápis ochranné známky Společenství do rejstříku se zveřejní ve Věstníku OHIM vydá majiteli ochranné známky Společenství osvědčení o jejím zápisu

Ochranná známka Společenství doba platnosti zápisu ochranné známky Společenství do rejstříku je deset let ode dne podání přihlášky; zápis může být obnoven, a to vždy na období deseti let systém funguje od roku 1996 a má velký úspěch české subjekty zaregistrovaly v letech 1997 – 2005 233 CTM, v roce 2006 už 156 CTM dohromady tedy 389 CTM českého původu celkem už existuje téměř 350 000 CTM

Poměr způsobů podání žádostí u OHIM

Zdroje doporučuji web Úřadu pro průmyslové vlastnictví www.upv.cz web Úřadu pro harmonizaci ve vnitřním trhu http://www.ohim.eu.int http://eur-lex.europa.eu/ http://europa.eu http://www.wipo.int/ (The World Intellectual Property Organization)

Děkuji za pozornost a přeji úspěšné jednání s úřady