DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1012 Šablona: III/2 Sada: A1_46 Datum ověření ve výuce: 31. 10. 2013 Třída: 1. KA
DUM - Digitální Učební Materiál Tematická oblast: Stravovací a ubytovací služby Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. KA Klíčová slova: Jablečné a tvarohové lívanečky Jméno autora (vč. titulu): Bc. Romana Pašková Škola: Střední odborné učiliště, Lišov tř. 5. května 3 373 72 Lišov IČO: 75050111 REDIZO: 651023599
Jablečné lívanečky Suroviny: Suroviny: mléko 400 ml vejce 4 ks polohrubá mouka 300 g prášek do pečiva 1 lžička moučkový cukr 150 g vanilkový cukr 1 ks skořice mletá 1 lžička jablka nastrouhaná 500 g olej (smažení) Náplň: zavařenina bílý jogurt smetana (šlehaná, zakysaná) Jablečné lívanečky
Jablečné lívanečky do mléka nasypeme oloupaná, nahrubo nastrouhaná jablka a promícháme, přidáme rozšlehaná vejce, dochutíme moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, mletou skořicí, postupně přidáváme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva
Jablečné lívanečky důkladně rozmícháme tak, aby vzniklo hustší těsto, necháme je odležet, pak smažíme na oleji malé lívanečky , usmažené potřeme zavařeninou nebo povidly, zdobíme jogurtem, smetanou (šlehanou, zakysanou)
Tvarohové lívanečky Suroviny: 1 porce Suroviny: olej (smažení) podmáslí 6O ml vejce 1 ks krupice 30 g sůl špetka krystalový cukr půl lžičky olej (smažení) Náplň: tvaroh netučný 2 lžíce citrónová šťáva moučkový cukr 1 lžička jahody 100 g Tvarohové lívanečky
Tvarohové lívanečky žloutek vyšleháme s podmáslím, krupicí, solí, sníh z bílku a krystalového cukru vmícháme do krupicové směsi, smažíme na oleji malé lívanečky, tvaroh dochutíme citrónovou šťávou, moučkovým cukrem lívanečky servírujeme s tvarohem, jahodami
ZDROJE Obrázky: použity vlastní zdroje Externí zdroje: Trešlová,O. Blesk Vaše recepty. Palačinky, lívance, 2012, roč. 2, č. 6, s. 20, ISSN 1804-6738. Fialová, R. Tina. Tvarohové lívanečky, 2012, č. 23, s. 36, ISSN 1802-1816.