UNESCO „…války se rodí v mysli lidí, je třeba v mysli lidí vybudovat obranu míru…“ Úryvek z preambule Ústavy UNESCO Radka Bordes, vedoucí tajemnice ČK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Památky Unesco Česká republika.
Advertisements

Kulturně-historické památky a kulturní zařízení
Užší finále IV. kategorie.
VY_32_INOVACE_ICT2.5_3-50 Anotace
Prezentace 40´ Práce ve skupinách 30´ Seznámení s tématem 10´
Prezentace (hodnocení dle zadaných podmínek hodnocení prezentace učitelem) 40´ Práce ve skupinách 30´ Seznámení s tématem 10´
Mezinárodní politické organizace a seskupení
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
CESTOVNÍ RUCH A REKREACE
Státní památková péče hrady a zámky PhDr. Vladimíra Lindnerová Centrum informací a statistik kultury NIPOS.
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Památky UNESCO v ČR V České republice je do Seznamu
VY_52_INOVACE_ZE.9.40 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Organizace spojených národů
Biosférické rezervace Kvarta 2009/2010 Gymnázium Uničov.
Prezentace (hodnocení dle zadaných podmínek hodnocení prezentace učitelem) 40´ Práce ve skupinách 30´ Seznámení s tématem 10´
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_13 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor
PŘÍRODNÍ A KULTURNÍ BOHATSTVÍ
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Pommerová - Rálišová.  United Nations Educational Scientific and Cultural Organization  jedna ze 14 mezistátních odborných organizací  sídlí v Paříži.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_19
Středočeský kraj.
Kulturní dědictví Monotematický den. UNESCO Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) byla ustavena v roce UNESCO plní úkoly v oblasti.
Památky UNESCO v ČR Praha – historické jádro, Vyšehrad.
OSN (United Nations Organization)
Památky UNESCO v České republice
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Krajinou Vysočiny, ZŠ Stonařov
Památky UNESCO v ČR Jiří Novák
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
CESTOVNÍ RUCH 2. Přednáška Vymezení, základní pojmy a podmínky CR
Kulturní památky UNESCO České republiky – 1. část
Ochrana přírody ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
CPVŠK 2006, UP Olomouc jde do světa … Iva Prochásková, UK UPa.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, UNESCO,
UNITED NATIONALS ORGANIZATION*ORGANIZAC E SPOJENÝCH NÁRODŮ*OSN Vypracovala:Lenka Bokůvková Třída:9.A Datum:15.dubna 2008.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA CESTOVNÍ RUCH
Některé památky Unesco Mgr. Petra Polášková. Seznam otázek: Otázka č. 1 Otázka č.2 Otázka č. 3 Otázka č. 4 Otázka č. 5.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Anežka Dvořáková, Barbora Suchomelová, Vítek Piskač, Matěj Keblovský
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_375_VES_15 Autor Mgr.
Marketingové aktivity sdružení České dědictví UNESCO.
Anglický název: United Nations Organization Český název: Organizace spojených národů.
Základní informace OSN je mezinárodní organizace, jejímiž členy jsou téměř všechny státy světa. V současné době má 193 členů.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
VY_32_INOVACE_Vac_III_12 Památky UNESCO v ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_EKOLOGIE_17.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
PAMÁTKOVÁ PÉČE. CO JE PAMÁTKOVÁ PÉČE ? péče o movité a nemovité věci řeší otázky přístupu k historickému dědictví systém péče založen na legislativě význam.
Památky UNESCO v České republice České dědictví UNESCO.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
Druh učebního materiálu
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Listina základních lidských práv a svobod
Kraj Vysočina. Kraj Vysočina Kde leží Česká republika v Evropě?
Ochrana přírody a krajiny
Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (anglicky United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO) je jedna ze 14 mezistátních.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
UNESCO Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_02_UNESCO.
Předmět:Vlastivěda Ročník: IV. Tematický celek: Česká republika
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
UNESCO Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization Jedna ze 14 mezivládních specializovaných.
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_17_VLASTIVĚDA
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu:
Transkript prezentace:

UNESCO „…války se rodí v mysli lidí, je třeba v mysli lidí vybudovat obranu míru…“ Úryvek z preambule Ústavy UNESCO Radka Bordes, vedoucí tajemnice ČK pro UNESCO

UNESCO Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization Jedna ze 14 mezivládních specializovaných organizací systému OSN Založena 16. 11. 1945 V roce 2016 oslavila 70. výročí svého vzniku Cílem je udržení mezinárodního míru rozvíjením spolupráce v oblasti výchovy, vědy a kultury a prosazováním úcty k lidským právům a právnímu řádu Ústava UNESCO podepsána 16. 11. 1945 v Londýně, v platnosti od 4. 11. 1946 Československo bylo jednou z 20 zakládajících zemí

Členská základna UNESCO 195 členských států a 10 přidružených členů Růst počtu členů ovlivněný poválečným rozdělením světa a rozpadem koloniální soustavy 1947 - 31 států 1969 - 128 států 1991 - 188 států 2011 – přijetí jižního Súdánu a Palestiny, zatím poslední rozšíření UNESCO, které tak dosáhlo celkového počtu 195 států 1985 - vystoupení USA, Velké Británie a Singapuru. USA se vrátily v r. 2003, Velká Británie už v r. 1995. 2013 - ztráta hlasovacího práva USA a Izraele Vystoupení a znovupřipojení Jižní Afrika – některé z UNESCO publikací byly „zásahem“ do „rasových problémů“ v zemi, zpět až za vlády Nelsona Mandely USA – nesouhlas s řízením organizace a otázce svobody tisku, UNESCO podporovalo „New World Information and Communication Order“ Singapur – proti stále se navyšujícím členským poplatkům http://www.timesofisrael.com/israel-us-lose-unesco-voting-right-in-dispute/ 3

Struktura a orgány UNESCO Generální konference (zasedání jednou za dva roky, schvaluje program, rozpočet, mezinárodní úmluvy, doporučení v daných oblastech UNESCO) Výkonná rada (58 členů dle regionálních skupin, zasedání dvakrát do roka, odpovídá za řádné plnění programu). ČR byla členem Výkonné rady pro období 2011 až 2015. Sekretariát UNESCO, sídlo v Paříži (2000 úředníků ze 170 zemí světa) Generální ředitelka Irina Bokova (zvolena 2009 jako první žena ve funkci generální ředitelky UNESCO, mandát obnoven 2013, vyprší 2017)

Programy UNESCO Pět hlavních programových oblastí: vzdělávání, přírodní vědy, společenské vědy, kultura, komunikace a informace Normotvorná činnost UNESCO: schalování mezinárodních smluv ( cca 30, nejčastěji v oblasti kultury), doporučení a deklarací. Nejvýznamnější všeoecná úmluva o autorském právu, Úmluva na ochranu kulturních statků za ozbrojeného konfliktu, Úmluva o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví. Rozpočet: pro období 2016-2017 653 mil USD, v r. 2017 bude GK schvaovat rozpočet nový. Procentuální výše příspěvku ČR do UNESCO je stejná jako do rozpočtu OSN, tj. 0.349 %.

Obrázek: http://www.novinite.com/view_news.php?id=113280 ZAPOJENÍ ČR DO UNESCO 1993 -Vstup ČR do UNESCA Jaroslava Moserová – zastupovala ČR ve Výkonné radě v letech 1995 -1999 a 2003 – 2006 1999 - zvolena předsedkyní 30. Generální konference Stálá delegace UNESCO v Paříži: stálým představitelem je od r. velvyslanec pro bilaterální vztahy ČR s Francií, jedna z nejmenších delegací – formát 1+1 Na 38. Generální konferenci v r. 2015 byla ČR zvolena do Mezivládní rady Mezinárodního programu pro rozvoj komunikace (IPDC); Výkonného výboru pro mezinárodní kampaň za vytvoření Muzea Núbie v Asuánu a Národního muzea egyptské civilizace v Káhiře (NUBIA) a do Výboru pro sídlo UNESCO. Do roku 2017 pokračuje naše čtyřleté působení v Mezivládní radě Mezinárodního programu pro společenské transformace (MOST). Political framework: http://eeas.europa.eu/delegations/oecd_unesco/unesco_eu/political_relations/political_framework/index_en.htm Legal framework: http://eeas.europa.eu/delegations/oecd_unesco/unesco_eu/political_relations/legal_framework/index_en.htm Institutional framework: http://eeas.europa.eu/delegations/oecd_unesco/unesco_eu/political_relations/institutional_framework/index_en.htm Agreements: http://eeas.europa.eu/delegations/oecd_unesco/unesco_eu/political_relations/agreements/index_en.htm Memorandum of Understanding: http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/FIELD/Brussels/pdf/UNESCO-EU_MoU_8_October_2012.pdf Spolupráce: http://portal.unesco.org/en/ev.php-URL_ID=34302&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html Obrázek: http://www.novinite.com/view_news.php?id=113280 6

Česká komise pro UNESCO poradní orgán vlády ČR (vznik 1. 6. 1994) Složena ze zástupců příslušných rezortů, významných institucí a osobností, aktuálně má 63 členů, členství je čtyřleté. Sekretariát Komise zajišťuje MZV, odbor OSN. Plenární zasedání min. 2 x ročně Výkonný výbor min 4x ročně Má 3 oborné sekce: pro kulturu a komunikaci, pro životní prostředí a pro vzdělávání, vědu a informatiku; Spolupracuje s národními komisemi ostatních členských států

Sekretariát České komise pro UNESCO od roku 1996 součástí MZV ČR (oddělení Odboru OSN) zajišťuje úkoly Sekretariátu ČK pro UNESCO dle organizačního řádu MZV zajišťuje úkoly Sekretariátu ČK pro UNESCO vyplývající ze Statutu ČK pro UNESCO provozuje knihovnu titulů UNESCO http://www.vkta.cz/unesco/baze.htm koordinuje Síť přidružených škol UNESCO (ASPnet – UNESCO Associated Schools Project Network)

Biosférické rezervace UNESCO v České republice ČR má 6 biosférických rezervací (Šumava, Třeboň, Křivoklátsko, Krkonoše, Dolní Morava, Bílé Karpaty) Zřizovány jsou v rámci aktivit mezivládního programu UNESCO „Člověk a biosféra“ (Man and the Biosphere - MAB) Území, které kromě ekosystémů poskytují příklad harmonických vztahů mezi prostředím a obyvatelstvem, které zde žije. Každá BR má svou kancelář, její sídlo jsou zpravidla správy příslušných CHKO.

Geoparky v České republice Geopark – území, kde geologicky významné území s počtem obyvatel dostatečně velkým pro realizaci udržitelného rozvoje. Nejsou zákonem vymezenou kategorii chráněného území. V roce 2015 zřídilo UNESCO mezinárodní síť Geoparků UNESCO. Mezi prvními geoparky figuruje i Český ráj. 100 geoparků ve 30 zemích, jediným evropským geoparkem UNESCO v ČR je od roku 2005 geopark Český ráj. ČR má v současnosti 6 národních geoparků: Český ráj, Železné hory, Egeria, GeoLoci, Kraj blanických rytířů a Podbeskydí

České památky na Seznamu světového dědictví UNESCO památky: Praha – Historické centrum, zapsáno 1992 Český Krumlov – Historické centrum, 1992 Telč – Historické centrum, 1992 Žďár nad Sázavou – Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, 1994 Kutná Hora – Historické centrum, Chrám sv. Barbory, Katedrála Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci, 1995 Lednicko-valtický areál, 1996 Kroměříž – Zahrady a zámek, 1998 Holašovice – Vesnická rezervace, 1998 Litomyšl – Zámek a zámecký areál, 1999 Olomouc – Sloup Nejsvětější Trojice, 2000 Brno – Vila Tugendhat, 2002 Třebíč – Židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa, 2003 11

Mapa památek UNESCO v ČR

České zápisy na Seznam nemateriálního kulturní dědictví lidstva 3 památky: Slovácký Verbuňk, zapsán na Seznam UNESCO v roce 2005 Sokolnictví – 2010 Masopust – 2010 13

Program UNESCO „Paměť světa“ Kompendium dokumentů, rukopisů, ústních tradic, audiovizuálních materiálů a knihovnických a archivních sbírek všeobecné hodnoty, založen v roce 1992 Národní knihovna ČR stála u zrodu programu, první digitalizace starých rukopisů (program na podporu digitalizace série Memoriae Mundi Bohemica) ČR má v registru: Sbírka středověkých rukopisů z dob české reformace Sbírka periodik ruské, ukrajinské a běloruské emigrace z let 1918 až 1945 Sbírka 526 tisků univerzitních doktorských tezí z let 1637 až 1754 „Libri Prohibiti“ – sbírka časopisů českého a slovenského samizdatu z let 1948 až 1989 Světelná pantomima (originální projekční pás) Émila Reynauda Oficiální stránky: http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/flagship-project-activities/memory-of-the-world/about-the-programme/ 14

Děkuji za pozornost. www.mzv.cz/unesco www.skoly-unesco.cz unesco@mzv.cz