DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VODA 8. třída.
Advertisements

Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
autor: Jakub Jirák, 8. ročník
Voda a její okolí.
Abiotické podmínky života
VY_32_INOVACE_G Voda Opakovací otázky
Abiotické podmínky prostředí
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Základní vzdělání - 2. stupeň
Domácí ekologie – pitná voda
22.Března. VODA Dnes má totiž svátek voda - životodárná tekutina. Pro někoho samozřejmostí, pro jiné vzácnost. Přejeme vodě, aby si každý člověk denně.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 06Číslo.
Technologie na úpravu pitné vody Eva Košarišťanová.
Voda a vzduch = základ života
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – hydrosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
HYDROSFÉRA.
Voda a vzduch.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Oběh vody v přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.05
Abiotické faktory prostředí
Hydrosféra – vody pevnin
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
HYDROSFÉRA VODA NA ZEMI.
VODA – ZÁKLADNÍ PODMÍNKA ŽIVOTA
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Identifikátor materiálu: EU
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
HYDROLOGIE A OCHRANA VODY
Hydrosféra Vodní obal země.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
Voda a vzduch 1. VODA RZ
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
K oběhu vody dochází hlavně díky sluneční energii. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu a z rostlin. Droboučké kapičky.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Digitální učební materiál
Význam ovzduší, vodstva, půd, rostlinstva a živočišstva na Zemi
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_Vac_I_16 Hydrosféra
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_07_Voda a její okolí
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_32_INOVACE_09_19_Salinita vody
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Hydrosféra – vody pevnin
Hydrosféra – vodní obal země.
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0691 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_EK03 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771 Autor RNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblast Přírodovědné vzdělávání Tématický okruh Základy obecné ekologie Téma Zdroje pitné vody a jejich úprava Ročník 1. M Datum tvorby 10.7. 2013 Anotace Prezentace slouží k vymezení pojmů vznik a význam vody, pitná voda, postup při úpravě pitné vody, problematika nedostatku pitné vody. Metodický pokyn Prezentace je určena jako materiál vhodný k probírání učiva anebo při jeho závěrečném opakování. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

Vznik a význam vody Zdroje pitné vody a její úprava

Vznik a význam vody Voda se uvolňovala do ovzduší ochlazováním hornin zemského nitra. Při ochlazování zemského povrchu se postupně vysrážela a vznikly oceány, řeky, jezera a později ledovce. Voda akumuluje teplo – oceán je rezervoárem tepla, výrazně ovlivňuje klima. Fytoplankton žijící v mořích je zdrojem 30 – 50 % kyslíku (což je srovnatelné množství s tropickými deštnými pralesy). Moře jsou zdrojem potravy, solí a minerálů. Voda je důležitou stavební složkou živých organismů (tvoří 60 – 99% jejich hmotnosti). Je základní podmínkou života organismů.

Hydrosféra Voda mořská – 97 % voda v ledovcích – 2,2 % Ostatní voda - 0,8 % (povrchová sladká voda, podzemní voda, půdní a voda v atmosféře). Voda na Zemi je v neustálém oběhu, energii k němu poskytuje sluneční záření.

Zemský povrch je ze 2/3 pokryt vodou. Pro člověka je využitelné jen asi 1% pozemské vody. Salinita (slanost) vody – mořská voda obsahuje 3,5 % solí (teplejší moře jsou slanější). Extrémně slaná je voda v Mrtvém moři – asi 33%. Organismy : suchozemské, mořské, sladkovodní, braktické (v místech kde se mísí slaná a sladká voda v ústí řek – lososi). Organismy se do určité míry dokáží postupně adaptovat (přizpůsobit) změnám vlhkosti prostředí (pouštní organismy, organismy v mokřadech apod.). Nebezpečné jsou náhlé změny vlhkosti – záplavy či extrémní dlouhotrvající sucho – organismy se nedokáží adaptovat a hynou.

Pitná voda V současnosti se získává pitná voda nejčastěji z povrchových zdrojů - přehrad a řek nebo jako podzemní voda ze studní či pramenů. Kvalitnější jsou podzemní zdroje vody, ty ale nedostačují. Spotřeba vody za posledních 50 let stoupla čtyřnásobně.

Nedostatek pitné vody a jeho důsledky Více než miliarda lidí na světě nemá přístup ke kvalitnímu zdroji pitné vody. Nejhorší je situace v subsaharské Africe, kde má přístup k nezávadné pitné vodě pouze 56% obyvatel. Někteří musí chodit pro až 10 km. Spotřeba na osobu je např. v Etiopii 10 litrů na den. U nás činí přes 100 litrů na den. Nekvalitní voda se výrazně podepisuje na vysoké dětské úmrtnosti. Nedostatek vody má i politické důsledky. Řeka Jordán zásobuje vodou země jimiž protéká. Izrael spotřebuje většinu vody z Jordánu na zavlažování, vede to k napětí s dalšími státy na řece závislých, které pak mají vody málo.

Úprava pitné vody Úpravny vody slouží ke zpracování povrchové vody na pitnou vodu, která musí splňovat hygienické limity. Technologie úpravy povrchové vody je dvoustupňová : I. separační stupeň tvoří kruhové čiřiče II. stupeň je tvořen pískovými filtry   Jako koagulant (srážecí činidlo) je používán síran hlinitý – Al2(SO4)3. Pro odmanganování vody je aplikován KMnO4 -manganistan draselný.

Voda se pak mísí, v čiřičích se vytvoří vločky odpadních látek, ty se přefiltrují přes 70 cm vysoké filtry z křemičitého písku, které zachytí nečistoty. Konečná úprava pH vody je zajištěna dávkováním NaOH (hydroxidu sodného), aby výsledné pH dosahovalo hodnoty kolem 7,7 (mírně zásadité). Kyselá voda by totiž způsobila korozi vodovodního potrubí. Hygienické zabezpečení vody se provádí plynným chlórem Cl2, kterým se voda dezinfikuje. Anebo lze provádět dezinfekci vody ozonizací. Pravidelně se provádí bakteriologické vyšetření vody.  Upravená voda se shromažďuje v dobře chráněných nádržích – vodojemech, kam se přečerpává. Odtud putuje do vodovodní sítě.

Opakování : Jaký je význam vody na Zemi? Co je to salinita vody a jaká je její hodnota? Jaká je spotřeba pitné vody? Jaké jsou důsledky nedostatku pitné vody v některých zemích světa?

citace <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Pitn%C3%A1_voda&oldid=10616908> http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=22310&picture=vodni-plocha http://cs.wikipedia.org/wiki/Kategorie:%C3%9Aprava_vody http://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9Apravna_vod http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Watercycleczechhigh.jpg Mudrychová, Jitka, Mudrych Karel: Maturitní otázky ekologie. Třebíč: Nakladatelství Radek Veselý, 1999. Kvasničková, Danuše : Základy ekologie. Praha SPN 1992.