Mechanika VY_32_INOVACE_05-02 Ročník: VII. r. Vzdělávací oblast:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 7. Kinematika – rozlišování pohybů a jejich skládání v prakt. úlohách.
Advertisements

F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_V_RESTAURACI_PREZENTA CE_11 Název školyStřední škola.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 14. Pohyby těles v gravitačním a tíhovém poli Země Název sady: Fyzika.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.33_Prumerna_rychlost_graficke_znazorneni.
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
Pohyb těles Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
POHYB.
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Rozklad světla optickým hranolem.
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
NEROVNOMĚRNÝ POHYB 2 Název školy
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
Mgr. Eliška Nováková ZŠ a MŠ Nedašov
Elektromotor a jeho využití
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Pohyb těles-fyzika hrou
1. Čím se liší pohyby těchto těles?
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
CZ.1.07/1.5.00/ SOUSTRUŽENÍ.
HMOTNOST Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
4. Kinematika – základní pojmy, pohyb
PYRAMIDA Kinematika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Barva světla, šíření světla a stín
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Rovnací cviky - trpaslíci
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Fyzika 6. ročník
Elektřina VY_32_INOVACE_05-29 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_12 Pohyb a klid tělesa -test
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
2. ROVNOMĚRÝ A NEROVNOMĚRNÝ POHYB
Těžiště a stabilita těles
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
HOUBY (opakování) VY_32_INOVACE_06-47 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Fyzika 7.ročník ZŠ K l i d a p o h y b t ě l e s a Creation IP&RK.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
OBJEM Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Mechanika VY_32_INOVACE_05-16 Ročník: VI. r. VII. r. VIII. r. IX. r.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Dopravní výchova TÉMA:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám
NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_02_F7_Hanak TÉMA: Pohyb tělesa
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Mechanika VY_32_INOVACE_05-08 Ročník: VII. r. Vzdělávací oblast:
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF
Slovní úlohy na dělitelnost
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Transkript prezentace:

Mechanika VY_32_INOVACE_05-02 Ročník: VII. r. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Mechanika Téma: Klid a pohyb tělesa Jméno autora: Jaroslava Vondráčková Vytvořeno dne: 23.3.2011 Metodický popis, (anotace):  Umožňuje odlišit pojem klid a pohyb z fyzikálního hlediska a předkládá úlohy na procvičení. VY_32_INOVACE_05-02

Klid a pohyb tělesa

Klid tělesa Řekni větu, ve které použiješ slovo KLID. Umíš vysvětlit, co toto slovo v Tvé větě znamená? Odpověz na tyto otázky: Vzpomínáš si, z čeho jsou složeny všechny látky? Co o těchto částicích látky víš? Přeneseme se do vesmíru, do naší Sluneční soustavy. Pamatuješ si, co jste s o ní říkali? Stále si myslíš, že těleso v Tvé větě je v klidu? O klidu tělesa má smysl mluvit jen vzhledem k jiným tělesům. Př. Sedíš v jedoucím autobuse. JSI V KLIDU?

Pohyb tělesa Řekni větu, ze které je jasně poznat, že se nějaké těleso HÝBE. Proč si myslíš, že se opravdu hýbe? Těleso, které se hýbe, mění polohu vzhledem k ostatním tělesům v jeho okolí. Těleso je v pohybu. Př. Sedíš v jedoucím autobuse. JSI V POHYBU?

Urči Cestující sedí v jedoucím autobusu. / Už zase!  / Je v klidu, nebo v pohybu? a) vzhledem k sedadlu b) vzhledem k řidiči autobusu c) vzhledem ke stromu na okraji silnice d) vzhledem k protijedoucímu motocyklu e) vzhledem k automobilu, který jede před autobusem stejnou rychlostí

Druhy pohybů A/ Přímočarý a křivočarý Všechny polohy, kterými těleso při svém pohybu projde, nazýváme trajektorií tělesa. Jaký pohyb může konat těleso podle tvaru trajektorie? B/ Posuvný a otáčivý Posuvný pohyb se vyznačuje tím, že všechny body tělesa se pohybují po trajektoriích stejného tvaru i délky. Při otáčivém pohybu se všechny body tělesa pohybují po kružnicích, jejichž společný střed je na ose otáčení. C/ Rovnoměrný a nerovnoměrný Těleso, které urazí za stejné doby vždy tytéž dráhy, se pohybuje rovnoměrným pohybem. Při nerovnoměrném pohybu urazí těleso za stejné doby různé dráhy.

Popiš tvar trajektorie a rozhodni , zda jde o pohyb přímočarý, nebo křivočarý: A) kulička padající k zemi B) míč vržený svisle vzhůru C) kriketový míček při hodu na cíl D) koncový bod ručičky hodin

Stanov, který pohyb je přímočarý a který křivočarý A) pohyb sportovce, který běží trať 5 000 m na stadionu B) pohyb tlačítka STOP v kleci výtahu C) pohyb vodních kapek při dešti v bezvětří D) pohyb špičky propisovací tužky při psaní domácího úkolu

Které z uvedených pohybů jsou rovnoměrné a které nerovnoměrné? A) pohyb vody ve Smědé, jejíž šířka nebo hloubka se mění B) pohyb automobilu po ulici, když řidič zpozoroval červené světlo na semaforu C) pohyb eskalátoru v obchodním domě nebo v metru D) pohyb konce minutové ručičky u náramkových hodinek E) pohyb tramvaje mezi dvěma zastávkami

Umíš odpovědět? Které části jízdního kola konají pohyb přímočarý a které konají pohyb vzhledem ke stojícímu pozorovateli, jede-li jízdní kolo po přímé dráze? Přímočarý - 1) rám kola, zvonek, sedlo, cyklista, přilepená žvýkačka na plášti předního kola 2) přilepená žvýkačka na plášti zadního kola, taška s nákupem v košíku na nosiči, sedlo, červená odrazka 3) rám kola, sedlo, zvonek, nosič, bílá odrazka, blatník

Pokračuj Křivočarý - 1) pedály, žluté odrazky ve výpletu kol, brašnička s nářadím 2) ventilek, pedály, řetěz, žluté odrazky, žvýkačka přilepená na plášti předního kola 3) řetěz, žluté odrazky, červená odrazka, cyklista Které části jízdního kola konají pohyb křivočarý vzhledem ke stojícímu pozorovateli, jede-li jízdní kolo po přímé dráze?

Použitá literatura MARŠAK, Jan. Fyzika pro 7. a 8. ročník základní školy. 1.vydání. Prometheus, 1993. ISBN 80-8555570-29-7 BOHUNĚK, Jiří. Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ, 1. díl. 1. vydání. Prometheus, 1992. ISBN 80-04-26025-X s. 37 – 38. Všechny použité obrázky: www.office.microsoft.com [online]. c2011 [cit. 2011-03-23].