Zásady bezpečnosti v elektrotechnice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Pavel Kraják ČEZ Distribuce, a.s
Advertisements

Zásady bezpečnosti v elektrotechnice
Obecné požadavky na výstavbu
Zahajovací konference projektu UNIV 3 BRNO
Bezpečnost práce z elektřinou
Zásady bezpečnosti v elektrotechnice
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Kontroly a revize elektrických zařízení v elektroenergetice – 2. část
Rekonstrukce rozvodu el. energie
Dokumentace k zajištění BOZP
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
* Školení k vyhlášce 50, 1. část *
ADAPTACE NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ – BOZP A PO (VSTUPNÍ INFORMATIVNÍ SDĚLENÍ)
Odborná způsobilost v elektrotechnice dle Vyhl. 50/1978 Sb.
P5b1 Význam některých v současné době používaných termínů v metrologii a zkušebnictví.
strojů, přístrojů, spotřebičů
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Organizační členění ÚO
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Odborná způsobilost v elektrotechnice
z pohledu ČSN norem a PNE norem
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Autor: MIROSLAV MAJCHER
Bezpečnostní předpisy v oblasti elektrotechniky
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_DRUHY.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_ODBORNÁ.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_ZAJIŠTĚNÍ.
Školení bezpečnosti práce (BOZP)
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Dokumentace k zajištění BOZP
Školení bezpečnosti práce (BOZP)
BHP – el. zařízení Revize a kontrola.
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
VY_52_INOVACE_05_04_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující organizační a technologická opatření pro bezpečný provoz elektrotechnických zařízení. Na osmi snímcích rozebírá.
VY_52_INOVACE_05_05_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELI-1.1 BEZPEČNOST Obor:Elektrikář.
AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující základní informace o členění ochran v elektrotechnice. Na devíti snímcích rozebírá základní problematiku.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Bezpečnost práce v elektrotechnice.
VY_52_INOVACE_05_11_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
BOZP při práci ve výškách
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Strojní zařízení - Zásady bezpečnosti při práci
Zkoušky elektrotechniků základní odborná způsobilost 50 / 1978 Sb
Interní předpisy hotelu
Koncepce nového zákona o VTZ
Poznatky z kontrol agentur práce
ENERGETICKÁ MATURITA 2016 PROVOZOVÁNÍ SÍTÍ VN PRÁCE POD NAPĚTÍM – PPN
Bezpečnostní předpisy pro obsluhu a práci na elektrických zařízeních
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Ochrana před úrazem el.proudem
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ENERGETICKÁ MATURITA 2017 PROVOZOVÁNÍ SÍTÍ VN PRÁCE POD NAPĚTÍM – PPN
PNE : vydání Důvody proč vznikla PNE a trochu historie
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Ochrana před úrazem elektrickým proudem platnost od
Povolení pro práce se zvýšeným rizikem
Transkript prezentace:

Zásady bezpečnosti v elektrotechnice

Bezpečnost elektrického zařízení Bezpečnost elektrického zařízení zahrnuje: * ochranu před úrazem elektrickým proudem a obloukem * ochrana majetku (nebezpečí požáru, výbuchu, …) Bezpečnost elektrického zařízení je dána podmínkami provozu: * způsob připojení * kvalitní zdroj * odpovídající prostředí * pracovníci, kteří provádějí činnost na tomto zařízení

Odborná způsobilost v elektrotechnice Podmínky odborné elektrotechnické způsobilosti: * elektrotechnické vzdělání (SOU, SŠ, VŠ) * základní znalosti o možných nebezpečích při činnosti na elektrickém zařízení, které se získají: - praxí - odborným školením, které je zakončeno odpovídajícím zápisem nebo zkouškou Odborná způsobilost je určena kvalifikací, podle které může pracovník vykonávat určitou činnost

Činnost na elektrickém zařízení Činnost na elektrickém zařízení je rozdělena: (nová mezinárodní norma následují rozdělení zrušila, z pohledu názornosti se ale u nás i nadále používá) * obsluha elektrického zařízení je činnost spojená provozem elektrického zařízení - spínání - regulace - měření z pevně instalovaných přístrojů, zkoušečky - běžná údržba – čištění, výměna pojistek, žárovek * práce na elektrickém zařízení je činnost spojená s údržbou a opravou elektrického zařízení - montážní a demontážní práce, rekonstrukce - opravy, výměna součástek, seřizování - měření přenosnými přístroji

Činnost na elektrickém zařízení Obsluha Práce Podle napětí Bez napětí V blízkosti napětí Pod napětí Podle způsobu řízení Odborně řízená Samostatná Odborně řídící Podle pokynů Prováděním dohledu Provádění dozoru

Vysvětlení pojmů Vedoucí práce Osoba odpovědná za elektrické zařízení je pověřený vedením pracovní skupiny, která zodpovídá: * za postup práce a její výsledek * dbá na dodržování bezpečnostních předpisů * poučí všechny pracovníky o možných rizikách Osoba odpovědná za elektrické zařízení má přímou zodpovědnost za elektrické zařízení. Může to být zároveň vedoucí práce. Práce podle pokynů je práce, kdy za dodržování bezpečnostních předpisů zodpovídají pracovníci. Práce pod dohledem se provádí podle podrobnějších pokynů. Osoba, která provádí dohled zkontroluje zabezpečení pracoviště a provádí občasnou kontrolu. Za dodržování bezpečnostních předpisů zodpovídají pracovníci. Práce pod dozorem se provádí za trvalé přítomnosti vedoucího práce, který zodpovídá za dodržování bezpečnostních předpisů.

Práce na elektrickém zařízení Práce bez napětí Pokud je to možné, mělo by se pracovat na elektrickém zařízení bez napětí. Z důvodů rychlosti provedení práce a plynulosti dodávky elektrické energie se v současné době využívá stále častěji práce v blízkosti napětí nebo práce pod napětím. Zásady pro práci na nn: * vypnout * odzkoušet vypnutý stav * zabezpečit vypnutý stav (pracujeme-li mimo místo vypnutí) Zásady pro práci na vn a vvn: * zajistit vypnutý stav * odzkoušet * uzemnění a zkratování * oddělení živých a neživých částí (ohrazení a označení pracoviště)

Práce na elektrickém zařízení Práce v blízkosti napětí Zařízení není odpojeno, ale pracovník se pohybuje v těsné blízkosti živých částí. Pracovník je oddělen od živých částí dostatečnou vzdáleností nebo izolační přepážkou. Práce v blízkosti napětí je zakázána: * ve stísněných prostorech * pracuje-li pracovník ve skrčené pozici a živá část je nad ním * je-li živá část po obou stranách pracovníka Práce pod napětím: Předpokladem je náležité pracovní a ochranné vybavení pracovníka Způsob práce: * pracovník je izolován od země a ostatních živých částí * pracovník pracuje s izolovanými pomůckami a nářadím Práce pod napětím je zakázána: Ve venkovním prostředí za tmy a za ztíženým povětrnostních podmínek - dáno vnitřními předpisy provozovatele podle zvolené metody práce a velikosti napětí

Rozdělení kvalifikací A. Pracovníci bez elektrotechnického vzdělání: §3 Pracovníci seznámení Získání kvalifikace – základní zaškolení §4 Pracovníci poučení Získání kvalifikace – prokazatelné zaškolení – seznámení s provozními předpisy a s poskytováním první pomoci

B. Pracovníci s elektrotechnickým vzděláním: §5 Pracovníci znalí * mohou samostatně obsluhovat elektrická zařízení všech napětí * pracovat na zařízení nn bez napětí, v blízkosti napětí a pod napětím sami * pracovat na zařízení vn a vvn bez napětí sami a v blízkosti napětí vn a vvn pod dohledem Získání kvalifikace – školení + zkouška §6 Pracovníci pro samostatnou činnost * mohou provádět všechny činnosti na elektrickém zařízení samostatně (kromě prací zakázaných) Získání kvalifikace – praxe + školení + zkouška §7 Pracovníci pro řízení činnosti * mohou řídit činnost na elektrickém zařízení §8 Pracovníci pro řízení činnosti prováděné dodavatelským způsobem (podnikání) nebo pro řízení provozu

B. Pracovníci s elektrotechnickým vzděláním: §9 Pracovníci pro provádění revizí mohou provádět revize těch zařízení, pro něž mají oprávnění Získání kvalifikace – praxe + školení + zkouška (ITI – státní odborný dozor) §10 Pracovníci pro samostatné projektování a řízení projektování Získání kvalifikace – praxe + školení + zkouška §11 Pracovníci pro zvláštní případy Získání kvalifikace – školení + zkouška Délka požadované praxe je dána stupněm elektrotechnického vzdělání a požadovaným paragrafem

Příkaz B vzor Příkaz B Příkaz B obsahuje: stanoví technicko-organizační opatření k zabezpečení pracoviště při práci na vn a vvn. Příkaz B obsahuje: * stanovení pracovního postupu, příprava práce pro zabezpečení pracoviště * zajištění pracoviště * způsob dorozumívání (způsob předání) * povolení k zahájení práce, datum a čas zahájení práce * dozor při práci * přerušení práce (datum a hodina přerušení, opětovné zahájení) * uvedení zařízení do činnosti - ukončení a kontrolu provedené práce (/datum, hodina, kontrola) - uzavření příkazu B - zapnutí zařízení

Příkaz B Příkaz B se vydává: Příkaz B se nevydává: * při práci na vn a vvn * při práci na nn a mn - jedná-li se o společné prostory s vn nebo vvn - na křižovatkách a při souběhu s venkovním vedením vn a vvn - v případě nebezpečí vzniku indukovaného napětí ze soustavy vn nebo vvn Příkaz B se nevydává: * při běžně opakující se práci, na kterou jsou vydány zvláštní provozní předpisy (výměna vn pojistek, …) * je-li nebezpečí z prodlení (velké poruchy, ohrožení života, velké škody) * pro práci na zařízení ve výstavbě * pro práci na zařízení s bezpečným proudem (do 3,5 mA)

Příkaz B Příkaz B schvaluje pracovník, který zodpovídá za provoz nebo řízení provozu elektrického zařízení. Práce na zařízení vn a vvn pod napětím: V současné době je tato činnost značně rozšířena, z důvodu plynulosti a nepřetržitosti dodávky elektrické energie. Pro tyto případy se vydává „Příkaz B – PPN“.

Revize elektrického zařízení Účel revize: je ověřování stavu elektrického zařízení z hlediska bezpečnosti. Rozdělení revize: A. Výchozí revize * nová zařízení před uvedením do provozu * zařízení po rekonstrukci (jedná-li se o rozšíření bez změny jištění revize není nutná). B. Pravidelná revize revize v normou stanovených lhůtách (je-li zařízení pravidelně udržováno a kontrolováno, lze lhůty revize prodloužit na dvojnásobek). C. Mimořádná revize provádí se na základě mimořádného požadavku (např. po úderu blesku, oponentní revize, …)

Revize elektrického zařízení Zpráva o revizi: je základní dokument pro bezpečnost elektrického zařízení, který musí obsahovat předepsané náležitosti. V závěru je uvedeno, zda je zařízení z hlediska bezpečnosti schopné provozu. V případě závad musí být přesná specifikace těchto závad. Lhůty pravidelných revizí: pohybují se v rozsahu od 6 měsíců do 5 let podle daných kritérií: * typ zařízení (zděná, prozatímní, …) * určení zařízení (kanceláře, školy, rekreační zařízení, staveniště, …) * podle prostředí – stupně nebezpečí (normální prostředí, nebezpečí výbuchu a požáru, chemicky agresivní , …)

Zdroj: Odpovídající normy ČSN Michal Kříž Příručka pro zkoušky elektrotechniků PŠIS Stručné výtah z normy z příslušných norem Kaláb Bezpečnost v elektrotechnikce Materiál je určen pouze pro studijní účely