JUPITER.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
= věda o vesmíru – popisuje ho, zkoumá jeho vznik a vývoj
Advertisements

Planety sluneční soustavy
SLUNEČNÍ SOUSTAVA SOLAR SYSTEM Mgr Iva Lulayová.
Sluneční soustava.
Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
Oběžnice Slunce-vnější soustava
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Planety sluneční soustavy
= věda o vesmíru – popisuje ho, zkoumá jeho vznik a vývoj
Saturn Saturn je v pořadí planet na šestém místě a po Jupiteru druhá největší planeta sluneční soustavy. Planeta byla pozorována již starověkými astronomy.
Jupiter.
Registrační číslo projektu
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Ing. Pavla Macillisová
SATURN.
Sluneční soustava 5. ročník
JUPITER Zuzana Al Haboubi.
David Hnátek A Radka Střihavková
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Planeta Jupiter Jupiter je znám už odpradávna, protože je na noční obloze viditelný pouhým okem. Je největší planetou Sluneční soustavy. V pořadí od Slunce.
Obří planety Fyzika RNDr. Zdeňka Strouhalová
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Adam Stibůrek Monika Vančurová
Kateřina Bartůšková, Jakub Žďárský
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Saturn Šablona: III/2
NEPTUN Kateřina Valentová Lucie Kvasničková Triton.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Sluneční soustava.
VESMÍR Projekt pro výuku fyziky v 9.ročníku Vypracoval: Bc.P.Martínek.
Planety sluneční soustavy
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
Neptun.
VESMÍR A MY Radek Šipka.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 19.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
SLUNEČNÍ SOUSTAVA N EPTUN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Gošová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
JUPITER planeta sluneční soustavy Marek Bartoš. OBSAH Všeobecné Povrch Měsíce Zajímavosti.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Eduard Šram Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.NP13 Vytvořeno:
Vesmír. MERKUR NEPTUN SATURN URAN JUPITERVENUŠE ZEMĚ MARS SLUNCE.
Planety sluneční soustavy
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Planety sluneční soustavy
Uran.
Saturn.
Merkur BARBORA Nováková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Prezentace – výklad učiva
Planeta nejblíže Slunci
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Planetky – „malé planety“
Saturn.
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
VESMÍR 2 VY_32_INOVACE_XVII-C-06.
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Vnější planety sluneční soustavy
Sluneční soustava.
Štěpán Hájek KAB Tadeáš Rach KAB
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
MERKUR Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Planeta Sluneční Soustavy
Uran Sluneční soustava Název školy
Vznik Sluneční soustavy, vznik života na Zemi
Transkript prezentace:

JUPITER

ZÁKLADNÍ ÚDAJE Hmotnost - 1,9×1027 kg Objem - 1,4×1015 km³ Povrch - 6,1×1010 km² - Povrchová teplota – (- 121°C) Největší planeta sluneční soustavy, v pořadí 5. od Slunce

VZNIK PLANETY SLOŽENÍ Před 4,6 – 4,7 miliardy let Existují 2 teorie, jak mohl vzniknout: a) Akrece – slepování prachových částic b) Gravitačním kolapsem – smrštěním Vznik plynných planet je krátký a trvá pár století SLOŽENÍ 88% vodíku, 12% helium Čpavek, křemičitany, vodní pára, sulfan, neon, kyslík, fosfor, síra Malé množství vody

VNITŘNÍ STAVBA VRSTVA MRAČEN Planetární jádro, vrstva tekutého kovového vodíku 3 – 15% hmotnost jádra z celkové hmotnosti planety jádro se popisuje jako kamenné VRSTVA MRAČEN Jupiter je zakryt mračny, tvořeny krystalky čpavku Pohyb pásů oblačnosti v atmosféře Jupiteru

VELKÁ RUDÁ SKVRNA MAGNETOSFÉRA dlouhodobě stabilní anticyklonální bouře, větší než Země rozměr v rozmezí 24–40 000 km obíhá v protisměru hodinových ručiček typickým projevem v atmosférách plynných obrů MAGNETOSFÉRA  způsobuje intenzivní krátké rádiové záblesky z polárních oblastí vzniká vířivými proudy uvnitř jádra tvořeného kovovým vodíkem

Velká rudá skvrna

Magnetosféra  Tři světlejší skvrny jsou tvořeny trubicemi magnetického toku. Lze vidět velmi jasnou, téměř kruhovou oblast zvanou hlavní ovál a slabší polární záři.

MĚSÍCE JUPITERU PLANETÁRNÍ PRSTENCE 3 části: vnitřního torusu, jasného hlavního prstence a vnějšího slabšího prstence Tvořen prachem Vnější prstenec je složený z částic podobných kouři Hlavní prstenec je tvořen prachem ze satelitů Dva široké jemné prstence pocházejí z měsíců  MĚSÍCE JUPITERU 67 celkový počet Galileovské měsíce - Io, Europa, Callisto, Ganymed

Europa a Callisto

Ganymed a Io

PLANETÁRNÍ PRSTENCE

MISE GALILEO  sonda Galileo, která tak činila od 7. prosince 1995, kdy byla navedena na oběžnou dráhu kolem planety MISE JUNO V roce 2011 byla k Jupiteru vypuštěna sonda Juno, která byla po svém příletu k planetě v roce 2016 navedena na polární oběžnou dráhu Odtud studuje gravitační a magnetické pole planety a složení její atmosféry Mise bude ukončena v roce 2017 řízeným zánikem sondy v atmosféře obří planety

Vypracovala Klára Mrňková, 9.B, 11.5.2017