Část 2 OCHRANA ZDRAVÍ A ŽIVOTA HASIČE V Únanově dne

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Advertisements

Základní oblečení hasiče k zásahu
Bezpečnost práce a základní znalosti z oblasti chemie
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
Nové povinnosti pro externí zhotovitele služeb v oblasti BOZP
Ochrana jednotlivce při úniku nebezpečné látky
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Dokumentace k zajištění BOZP
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
* Školení k vyhlášce 50, 1. část *
ADAPTACE NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ – BOZP A PO (VSTUPNÍ INFORMATIVNÍ SDĚLENÍ)
Základní p ř edpisy o BOZP Osobní ochranné pracovní prost ř edky Organizace pracovišt ě, prevence rizik a úraz ů a nemocí z povolání Bezpečnost a ochrana.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Obleky a oblečení u jednotek požární ochrany
Být velitelem neznamená být diktátorem. Velitelem se nestává ten, kdo umí nejlépe křičet, ale ten kdo umí nejlépe poradit, pomoci, pochopit Velitel družstva.
Nebezpečné látky Ing. Milan TLAMKA.
Označování chemických látek
PROTIVÝBUCHOVÁ PREVENCE NV č. 406/2004 Sb.
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Kontroly a údržba zalévaných transformátorů. Pracovní podmínky - prostředí  krytí x přístupnost  zvířata  teplota, vlhkost, prach, nečistoty  volný.
TECHNICKÝ AUDIT 8. přednáška. Snížení rizika a bezpečnostní opatření 1)Snížení rizika použitím konstrukčních metod či nahrazení méně rizikovými materiály.
Identifikace zdrojů rizik cementační pece Leisan Mukhametzianova Ing
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
Únik nebezpečné látky - organizace v místě zásahu
s výskytem nebezpečných látek.
Dokumentace k zajištění BOZP
Ročník:1. a 2. Vzdělávací obor:Strojírenská technologie, DIC Tematický okruh:Obrábění - soustružení Téma:Bezpečnostní předpisy pro OS na kov Jméno autora:FÜRST.
Hasící přístroje Kateřina Jedličková
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
TEPELNÁ PORANĚNÍ Prezentaci Bc. Zuchové a Mgr. Novotné Ph. D
Tramvajová vozidla.
MIKROKLIMA TERMOREGULAČNÍ MECHANISMY. ZEVNÍ PODMÍNKY TEPLOTA VZDUCHU VLHKOST VZDUCHU PROUDĚNÍ VZDUCHU.
CHTS 22 Osobní ochranné pracovní prostředky hasiče pro zásah – vybavení, používání a ošetřování. Zpracoval: por. Daniel Slíva Zpracováno: 02/2008 Revidováno:
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI VE SKLADECH.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky plastů ve stavebnictví. všechny.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Zapalovací svíčky Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky bezpečnosti práce při bourání.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
 Hoření - chemický děj - vzniká teplo, světlo a látky odlišných vlastností, než má hořící látka - zpravidla se projevuje plamenem (sloupec hořících,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_AUT1_15 Požadavky na karoserii z hlediska bezpečnosti.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Eva Nováková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ČAS2 TEMA: Dopravní značky (čtenářská gramotnost)
BOZP při práci ve výškách
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
ČSN EN Výbušné atmosféry – Část 37: Neelektrická zařízení pro výbušné atmosféry – Neelektrické typy ochrany bezpečnou konstrukcí „c“, hlídání.
VNĚJŠÍ VLIVY NA ELEKTRICKÉ ZAŘÍZENÍ
Název projektu: Moderní škola
Bozp, první pomoc při úrazu elektrickým proudem
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu
Letní prázdniny lepší než 2009 ?
Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků
LYŽAŘSKÁ A SNOWBOARDOVÁ VÝSTROJ
Důlní elektrické přístroje
Nové povinnosti pro externí zhotovitele služeb v oblasti BOZP
PROVOZ NA DÁLNICI. PROVOZ NA DÁLNICI Na dálnici je povolen jen provoz motorových vozidel a jízdních souprav, jejichž nejvyšší dovolená rychlost není.
Požární prevence v bytových domech
Ochrana před úrazem elektrickým proudem platnost od
Izolace na stavbě RADON.
Vliv rizika práce na pracovní úrazovost a na celkový stav pracovníků v zemědělství z pohledu BOZP Ing. Jaroslav Hotový, Praha 2019.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Část 2 OCHRANA ZDRAVÍ A ŽIVOTA HASIČE V Únanově dne 5.3.2017 Školení JSDH Únanov Část 2 OCHRANA ZDRAVÍ A ŽIVOTA HASIČE V Únanově dne 5.3.2017

OCHRANA ZDRAVÍ A ŽIVOTA HASIČE Počet kapitol - 8 Vymezený – doporučený čas (min/hod) 240/6 Témata 1. - výstroj hasiče, ochranné prostředky hasiče, ochranné vlastnosti a funkce 2. nastupování do vozidla při výjezdu jednotky, jízda k zásahu 3. vystupování z vozidla 4. způsob označování prostor s tlakovými nádobami, RA-látkami, míst, kde hrozí nebezpečí úrazu elektrickým proudem 5. způsob označování prostředků přepravujících nebezpečné látky 6. způsob označování hlavních uzávěrů a vypínačů energií 7. rozpoznání přítomnosti nebezpečné látky, určení nebezpečí 8. principy ochrany zdraví na místě zásahu, nebezpečí na místě zásahu

K - 1 OSOBNÍ VÝSTROJ A VÝZBROJ HASIČE, OCHRANNÉ VLASTNOSTI - Jednovrstvé: Jsou určeny pro ochranu hasičů při požárech nebo technických zásazích ve venkovním prostředí. Kalhoty a kabát jsou vyrobeny z materiálu se sníženou hořlavostí. Mají bezpečnostní prvky, které nabízí vyšší bezpečnostní komfort při práci a také snižují riziko přehřátí hasiče - Třívrstvé: Slouží k vyšší ochraně hasiče před nadměrným teplem, chladem a nepříznivými povětrnostními podmínkami (déšť, sníh). Sestavuje se ze specificky střiženého kabátu a kalhot. Funkce vrstev:  Vnější vrstva zajišťuje odolnost proti roztržení, řezu, propíchnutí a propálení. Střední vrstva zabraňuje vniknutí vlhkosti zvenčí a zároveň odvádí vlhko (pot) zevnitř oděvu. Tvoří tedy tzv. vlhkostní barieru. Vnitřní vrstva má funkci tepelné bariéry, chrání tělo hasiče a zajišťuje komfort při práci. Zásahový oděv Kukla Zásahové rukavice a obuv Zásahová přilba   IDP pracovní polohovací pás hasičská sekyrka návody od OOP Ochranné oděvy

Ošetřování a kontroly ochranných oděvů pro hasiče: 1  Ošetřování a kontroly ochranných oděvů pro hasiče: Postupuje se vždy v souladu s návodem výrobce. Např. hrubé nečistoty se odstraní kartáčem. Oděv se vypere ve vlažné vodě a nechá se vysušit, každý 5. prací cyklus je třeba oděv impregnovat. Přilba pro hasiče Slouží k ochraně hlavy hasiče před mechanickými, tepelnými, chemickými vlivy a před úrazem elektrickým proudem. Upevnění přilby je zajištěno pomocí nastavitelného náhlavního systému a komfort usazení zajišťuje pružný opěrný mechanismus uvnitř přilby. Speciální mechanismy po stranách některých přileb slouží k rychlému nasazení a upnutí ochranné masky bez nutnosti sejmutí přilby. Přilby jsou dále vybaveny ochranným štítem, brýlemi a zátylníkem (chráničem šíje) a držákem pro uchycení svítilny. Mohou být vybaveny zařízením pro uchycení komunikačního zařízení. Ošetřování a kontroly přileb: Přilba se umyje vlažnou vodou s detergentem. Při zásahu na únik chemických nebo radiačních látek se provádí dekontaminace. Kontroly: při střídání směn, po zásahu, 1 x za šest měsíců. Kontroluje se vizuální stav přilby a funkce upínacích elementů. Kukla pro hasiče Kukla je ochranný prostředek sloužící ke krytí částí těla, které nejsou dostatečně chráněny oděvem a přilbou. Chrání tyto části nejen proti sálavému teplu, ale i proti nepříznivým povětrnostním vlivům. Je vyrobena ze samozhášivého materiálu. Ošetření: vyprání a vysušení. Kontrola: po každém zásahu (vizuálně).

Ochranná obuv pro hasiče: Mimo jiné musí poskytovat ochranu před promáčením, tepelnými a mechanickými účinky,ropnými produkty, neagresivními chemickými látkami a povětrnostními vlivy Ošetření obuvi: dle pokynu výrobce, odstranění hrubých nečistot z povrchu obuvi a z podrážek , umytí a vysušení. Následuje ošetření obuvi impregnačním prostředkem. Kontrola: při střídání směn, po každém ošetření obuvi. Ochranné rukavice pro hasiče  Jedná se o ochranu před účinky otevřeného plamene, kontaktnímu a sálavému teplu, průniku vody a také proti mechanickým poškozením (proříznutí , propíchnutí, odření). Nevýhodou zásahových rukavic je omezení citlivosti. Údržba spočívá v řádném mechanickém čištění a vysušení, kontrola spočívá ve vizuální prohlídce, nesmí být tepelně či mechanicky poškozeny.  

K - 2 Nastupování do vozidla při výjezdu jednotky, jízda k zásahu Hasič nastupuje vybaven OOP určenými velitelem jednotky dle druhu zásahu Hasič nastupuje do vozidla při jeho stání (je zakázáno nastupovat za jízdy!!!) Při nastupování se drží vhodných části vozidla (hrozí nebezpečí pádu) Hasiči dbají na to, aby dveře byly řádně zavřené (včetně oken) I když výstražné zařízení umožňuje výjimky z určitých ustanovení zákona o silničním provozu, musíme čekat, že ostatní nemusejí zareagovat jak mají. Všichni hasiči musí mít přilbu (kromě strojníka) Pokud hasiči nepoužijí bezpečnostní pás, je potřeba se držet a reagovat na dopravní provoz při jízdě k zásahu, změna směru (křižovatka, vyhýbací manévr) , prudké brzdění atd. Hasič při jízdě: dostrojuje se OOP dle pokynů velitele jednotky Řídí se pokyny velitele jednotky Sleduje okolí z důvodu jiné mimořádné události Sleduje okolí z důvodu dohledání místa zásahu Neomezuje strojníka

K - 3 Vystupování z vozidla Hasič vystupuje z vozidla jen na pokyn velitele jednotky (po zastavení vozidla) Než vystoupíš, rozhlédni se!!! POZOR na otevření dveří do jízdní dráhy Při vystupování se drž, vlivem OOP a IDP můžeš spadnout Pozor na kluzkou plochu (led, bláto, sníh...) Z vozidla nevyskakuj –hrozí poškození páteře, kolen, kotníků!!! Pokud zasahuješ u dopravní nehody (resp. na pozemní komunikaci), obleč si před výstupem z vozidla reflexní vestu Pozor na úzké komunikace s příkopy na obou stranách!!! Vystupuješ-li poslední ze své strany vozidla, zavři za sebou dveře

K -4 Způsob označování prostor s tlakovými nádobami, RA-látkami, míst, kde hrozí nebezpečí úrazu elektrickým proudem

4.1

4.2

4.3

Označení RA - látek

Způsob označování prostředků přepravujících nebezpečné látky obecná výstražná tabule

Vozidla ADR

5.1

5.2

5.3

5.4

5.5

K – 6 způsob označování hlavních uzávěrů a vypínačů energií

K – 7 Rozpoznání přítomnosti nebezpečné látky, určení nebezpečí

7.1

7.2

K – 8 Principy ochrany zdraví na místě zásahu, nebezpečí na místě zásahu

8.2

8.3

8.1

8.2

K - 8

8

8

8

8

8

8

8

8.8

8.10

8.10

8 Upozornit na nebezpečí udušení, psychického a fyzického vyčerpání, přehřátí organismu, úraz el. proudem, utonutí, zasypání a zavalení, ztráta orientace, zhroucení konstrukcí budov…, zvířata,