Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obleky a oblečení u jednotek požární ochrany

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obleky a oblečení u jednotek požární ochrany"— Transkript prezentace:

1 Obleky a oblečení u jednotek požární ochrany
Obleky a oblečení u jednotek požární ochrany. (mimo uniforem PS I a slavnostní uniformy HZS )

2 1/11 Přehled: 1) Staniční oděvy ( PS II ) 2) Třívrstvý zásahový oděv 3) Obleky pro práci na a ve vodě ( základní rozdělení ) 4) Reflexní obleky ( základní rozdělení ) 5) Chemické obleky ( základní rozdělení )

3 1) Staniční oděvy ( PS II )
2/11 Staniční oděvy dále jen PS II ( pracovní stejnokroj číslo 2 ) se využívají převážně pro práci a pobyt na hasičské stanici, školení a některou výcvikovou činnost dále se obleky PS II z některých materiálů (Nomex) smí využívat i pro zásahovou činnost Oblek se skládá z: - Kalhot tmavě-modré barvy s žlutou nebo červenou ( HZS Moravskoslezského kraje) paspulí ve švech kalhot. - Blůzy tmavě modré barvy se žlutými nebo červenými ( HZS Moravskoslezského kraje )pásky přes hruď i záda a nápisem „HASIČI“ na zadní části blůzy. Materiály obleku : 100% bavlna, hmotnost 260 g/m2 nebo 65% PES / 35% bavlna, hmotnost 260 g/m NOMEX® Comfort RS, hmotnost 220 g/m2

4 2) Třívrstvý zásahový oděv
3/11 Třívrství zásahový oděv je základní ochranou hasiče při všech druzích požárů, technických zásahů, dopravních nehod a záchrany lidí a zvířat. Skládá se z:  1) kabátu 2) kalhot - které mají třívrstvou konstrukci z moderních materiálů. Požadavky na oblek: 1) vnější vrstva: musí být tepelně odolná, oděruvzdorná, trvale antistatická a současně ohebná, lehká, musí si zachovávat pružnost i za extrémních teplot a stálobarevnost 2) vlhkostní bariéra: musí zabraňovat pronikání vody a kapalných chemikálií k tělu hasiče, zároveň by měla být prodyšná a umožňovat odpaření potu od těla hasiče, současně má být lehká, ohebná a zachovávat všechny tyto vlastnosti i za extrémních teplot 3) tepelná vložka: musí být trvanlivá, ohebná a zachovávat si pružnost i za extrémních teplot, musí poskytovat rovnováhu mezi potřebnou tepelnou ochranou a účinky tepelného stresu.

5 2) Třívrstvý zásahový oděv
4/11 2) Třívrstvý zásahový oděv Materiály jednotlivých vrstev a jejich odolnost: 1) Vnější vrstva: nejčastěji vyrobena z materiálu zvaného NOMEX – aromatický polyamid, ARAMID Materiál byl vyvinut počátkem 60.let minulého století firmou Du Pont, materiál je nehořlavý a odolává značně vysokým teplotám řádově okolo 1000 °C 2) Vlhkostní bariéra: Nejčastěji vyrobena z materiálu zvaného GoreTex Goretex byl vyvinut v 60. letech minulého století v USA a patentován byl v roce 1976 jedná se o pórovitý polytetrafluoretylen látku podobnou teflonu. 3) Tepelná vložka: Nejčastěji vyrobena z materiálu NOMEX jinak tkaného než vnější vrstva

6 3) Obleky pro práci na a ve vodě ( základní rozdělení )
5/11 3) Obleky pro práci na a ve vodě ( základní rozdělení ) Obleky pro práci na vodě se používají při zásazích na vodní hladině a pro záchranu osob z vodních toků. Obleky se rozdělují na: 1) Neoprenové Obleky zaručují hasiči tepelný komfort za všech klimatických podmínek nevýhodou je že oblek se namočí a hasič také ale díky neoprenu zůstává v relativním tepelném komfortu. Neoprenové obleky jsou různých druhů některé jsou dvoudílné skládající se z neoprenových kalhot a neoprenové bundy a nebo se vyrábí jako neoprenová kombinéza. 2) Suché obleky Suchý oblek má tu vlastnost že nepropouští vodu k tělu hasiče a hasič je tak izolován od vody což mu zaručuje velmi dobrý tepelný komfort , další vlastností obleku je že vzduch mezi tělem hasiče a vnitřní částí obleku hasiče ve vodě nadnáší a tak mu pomáhá v pohybu ve vodě. Oblek je jednodílný s lepenými botami a nepropustnými gumovými manžetami na zápěstích a té samé manžetě v oblasti krku, oblek je v oblasti hrudníku rozepnutelný na dva vodotěsné zipy.

7 4) Reflexní obleky ( základní rozdělení )
6/11 4) Reflexní obleky ( základní rozdělení ) Obleky se používají při zásahu hasičů kde zasahují v prostředí vysokých teplot (sálavého tepla) oblek neslouží jako ochranna proti plameni ale pouze proti sálavému teplu. Rozdělení: 1) lehké (zástěry) 2) střední například oblek OL-2, funkce tohoto obleku je v odrazivosti sálavého tepla, využívá se až do teploty 400 °C, svrchní materiál je hliníkem pokovený teflon, Složení obleku: - kalhoty se zvýšeným pasem a šlemi - kamaše (upínají se na kalhoty) - blůza - kukla se zorníky se zlatým povlakem - ochranné tříprsté rukavice (vkládají se do rukávů)

8 4) Reflexní obleky ( základní rozdělení )
7/11 4) Reflexní obleky ( základní rozdělení ) 3 ) těžké například oblek Isotemp 4000 je oblek vyrobený jako jednodílná kombinéza do která se nalézá bočním otvorem krytým zipem i s dýchacím přístrojem.

9 5) Chemické obleky ( základní rozdělení )
8/11 5) Chemické obleky ( základní rozdělení ) Rozdělení: Forma „A“ jednodílný ochranný oblek s kapucí - kombinéza. Je určen pro práci s nebezpečnými látkami.Chrání před nebezpečím potřísnění, výstřiku chemické látky.Oblek je hladký bez kapes a jiných záhybů, otvorů.Vstup do obleku je přes vstupní otvor uzavíraný zdrhovadlem.Na kapuci, rukávech, nohavicích jsou pružné okrajové lemy. Určen pro potřeby chemických provozů. Forma „B“ jednodílný oblek s kapucí uzpůsobenou pro nasazení ochranné masky s rukavicemi a ochrannou obuví. Dýchací přístroj je umístěn na obleku. Oblek kryje celé tělo mimo obličej, který kryje maska.

10 5) Chemické obleky ( základní rozdělení )
9/11 5) Chemické obleky ( základní rozdělení ) Forma „C“ velkoobjemový střih (přetlakový systém) dýchací přístroj pod oblekem, Výhody: vyšší ochranná schopnost obleku (přetlak vydechovaného vzduchu) Nevýhody: nižší výhled snížený volný pohyb (nafouknutý oblek) špatná manipulace s dýchacím přístrojem

11 Děkuji za pozornost. Děkuji za pozornost. Vytvořil: Jakub Efmert
JSDHO Karlštejn Vytvořil : Jakub Efmert JSDHO Karlštejn


Stáhnout ppt "Obleky a oblečení u jednotek požární ochrany"

Podobné prezentace


Reklamy Google