Zdroj: pixabay.com Jak na citace?.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář IVIG 2008, Kde plagiátorství začíná Moravská zemská knihovna Brno Mgr. Jana Nejezchlebová
Advertisements

CITACE.
Příklady citací v textu
Jak psát SOČ Seminář DDM Praha 6. ledna 2010 Lenka Krejčová Doplnil poznámkami: Č.Kodejška -Ne pouze kompilát -Vlastní projekt,
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík Bibliografické citace dokumentů.
M. Juříková Metodika tvůrčí práce
Zpracování informací a znalostí - cvičení č. 3
Funkce programu Microsoft Word 2010 vhodné pro úpravu studentských prací Petr Křivánek.
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
METODIKA TVORBY ODBORNÉHO TEXTU
Bibliografické citace M. Bajger, knihovna Ostravské univerzity, 2005
Co je to bibliografická citace a proč citujeme
Jak psát seminární práci
Citace, citování Plagiátorství
Kde hledat informace pro psaní práce a jak se vyhnout plagiátorství?
Formální stránka práce
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOŠ pro obnovu a ochranu životního prostředí - Schola Humanitas Litvínov Název projektu:INOVACE.
Průběžné poznámky Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
1 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOŠ pro obnovu a ochranu životního prostředí - Schola Humanitas Litvínov Název projektu:INOVACE.
CITACE SNADNĚJI A RYCHLEJI ÚVOD DO PROBLEMATIKY BIBLIOGRAFICKÝCH CITACÍ A PRÁCE S ROZHRANÍM CITACE.COM KURZ PRO UŽIVATELE KNIHOVNY JABOK,
Zpracování dokumentů Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Zpracování VŠKP práce Doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. Prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
 Hlavním smyslem citování je zachytit myšlenkové vazby mezi originálním textem a použitými myšlenkami z jiných zdrojů [Boldiš, 2002].  dokázat vlastní.
Tereza Konečná /0 Obálka 2/1 Obálka Titulní list/patitul 2/2.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Prezentace ke stažení:
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
Studijní IS a plagiáty Růžena Zemanová.
Odkazy Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Citování literatury v odborném textu
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
Uspořádání informačních zdrojů Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-18 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MUBrno, 10. prosince Bibliografické citace a citační software.
Způsoby odkazování Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Ludmila Tichá Ústřední knihovna ČVUT 2010
4. BIBLIOGRAFICKÉ CITACE, CITAČNÍ NORMA ISO 690 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
DIPLOMOVÝ SEMINÁŘ 2. setkání. P RÁCE S LITERATUROU - DP neprobíhá ve vakuu – nutné zařadit znalosti, poznatky do širšího kontextu existujícího vědění.
Jak napsat zprávu z praxe
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Poznámky pod čarou Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Plagiátorství plagiátorství jedním z problémů citační etiky, poidoblasti etiky informační Plagiátorství – projev, který nevhodně či podvodně využívá již.
Vyhledávání informací a citační etika Zdroj: pixabay.com.
J AK PSÁT SEMINÁRNÍ PRÁCI. V ÝBĚR TÉMATU, VYHLEDÁNÍ ZDROJŮ Výběr tématu zvolit téma, které mne zajímá zvolit raději užší, specifické téma (příliš široká.
Komplexní řešení „Šablon klíčových aktivit“ projektu EU peníze školám 1 Digitální učební materiály.
Knihovny, katalogy, nástroje na správu zdrojů a citací. Přednáška k úvodu do metodiky studia naVOŠ Jabok, 24. Září 2010.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Vyhledávání informací Zdroj: pixabay.com. ÚVODEM  Seznámení  Cíl semináře  Zpětná vazba  Prezentace Vaše zkušenosti?
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Zuzana Teplíková , Praha
Dlouhodobá praktická maturitní práce
Citační pravidla a normy
Zpracování ročníkových prací – letní semestr
Práce s informačními zdroji
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Citační etika a základní pravidla citování informačních zdrojů
Citační a bibliografické databáze:
hledat organizovat citovat
Pravidla citování v absolventské práci
Problematika citování
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
Transkript prezentace:

Zdroj: pixabay.com Jak na citace?

Dnešní program Citační etika: hlavní zásady, důvody Citování zdrojů ve Vaší práci Základní principy správného citování Pravidla citování na ČZU Několik diskusí a krátké cvičení

Zdroj: pixabay.com Ptejte se kdykoliv!

Vaše zkušenosti? Problémy? Zdroj: eduin.cz Vaše zkušenosti? Problémy?

terminologie a zásady Citační etika

Autorství: práva a povinnosti Autorské dílo Bakalářská či diplomová práce jako autorské dílo Práva autora Povinnosti autora

Terminologie Citace je označený kus textu opsaný z cizí práce nebo popisující část cizí práce. Odkaz je označení citace, které ji propojuje se záznamem. Záznam jsou strukturované informace o dokumentu, které se uvádějí v seznamu literatury. Plagiát: „představení duševního díla jiného autora půjčeného nebo napodobeného v celku nebo z části, jako svého vlastního„ (norma ČSN ISO 5127-2003)

Proč citovat ? možnost ověření uvedených tezí uvedení našich tvrzení do širšího kontextu autorská etika – souvislost s autorským zákonem možnost dohledání citovaného dokumentu

Citační etika: hlavní zásady uvést všechny použité prameny a jejich přesnou a úplnou citaci zřetelné označení převzatých částí odkazy z textu na seznam použitých zdrojů

Citační etika: prohřešky necitování použitého díla nepřesné citování znemožňující identifikaci citování nepoužitého díla (uznávaná kapacita aj.) citování předchozích vlastních děl bez souvislosti s novým dílem

Obecné zásady Pravidla citování

Citační styly Mnoho různých: obor, časopis, škola/fakulta/katedra, národní normy/doporučení ISO 690, MLA, APA, IEEE … Šablony pro různé druhy informačních zdrojů ČZU: pravidla daná fakultami/katedrami; odlišnosti; zásadní je dohoda s vedoucím práce Příklady (FTZ, FAPPZ) Odlišujeme: styl tvorby záznamů + styl odkazování

Tvorba citací: obecné zásady přehledné a jednotné přesné a úplné citování v záznamu v seznamu literatury zachováváme jazyk knihy chybějící údaje vynecháme (nedomýšlíme!!!) důsledné odkazování z textu na seznam literatury

Systém odkazů Jasné provázání převzaté myšlenky s položkou v seznamu literatury NEJBĚŽNĚJŠÍ FORMÁTY: Autor, rok: typ závorek, oddělení údajů v závorce Autor, rok, stránka Číselné odkazy Poznámky pod čarou

Doslovná vs. parafrázovaná citace citace doslovná (ve své práci uvádíme text z cizí práce) Příklad: Tyto výsledky komentuje Novotný (1999) slovy: „Výběr vzorků pro testování se ukázal jako rozhodující; dosažené výsledky proto nemusí být reprezentativní.” S ohledem na …… citace parafrázovaná (volně uvádíme myšlenky a závěry, které byly publikovány v cizí práci) Problematika e-learningu byla zkoumána nejprve v prostředí univerzit (Stefan, 1997), později i v prostředí komerčních firem v USA (Nowotny, 1998), později i v Asii (Chen, 1999) a v Evropě…

Základy práce s citačním manažerem

Citační manažer Dostupnost na ČZU Přihlašování Přístup: www.citacepro.com

Doplněk do Wordu

Doplněk do prohlížeče

Citace PRO v EDS

Citace PRO v katalogu

Shrnutí Proč je třeba citovat? Základní zásady citování zdrojů Citační styly Citační manažer Citace PRO Pravidla citování na ČZU: příklady

Dotazy? 39

hanalandova@sic.czu.cz www.sic.czu.cz