Dostupné z Metodického portálu ISSN

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tabulkový procesor Práce se souborem – otevření, tvorba a použití šablony, tisk, propojení tabulky Excel s Wordem, nastavení Excelu, uložení Autorem materiálu.
Advertisements

ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
Finanční gramotnost Autor: Mgr.Eva Burdová Určeno pro 2. stupeň ZŠ speciální.
Vznik a funkce bank. Co to vlastně banka je? Instituce, poskytující finanční služby Základní činnost – shromažďování volných peněžních prostředků Umožňuje.
Kuchařka na práci s mnohočleny Matematika pro ZŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Salač. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Tabulkový procesor Formuláře – interaktivní prvky v Excelu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Počítač, základní pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO54 Název.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
EU_62_A_sada 1_11_M_Na poště_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Prezentace.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Tabulkový procesor Základní popis pracovního prostředí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_62_FINANCNIGRAMOTNOST_08_01_banky a jejich služby Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa,
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Era účet pro neziskovky Ing. Natálie Filarová Poštovní spořitelna.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti - Úvěry AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup seznámení se základními pojmy úvěrové politiky.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza marketingového mixu vybrané banky Autor bakalářské práce:
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace k finanční gramotnosti. Co je to banka. Autor
Obchod, trh Základy hospodaření.
PŘÍJMY A VÝDAJE DOMÁCNOSTÍ
Účetní dokumentace a její náležitosti
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Příjmy a výdaje v domácnosti
EU_62_A_sada 2_02_M_Finanční produkty_Pol
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
EU_62_B_sada 1_06_M_Příkaz k úhradě_Poliačíková
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Peníze – hotovostní a bezhotovostní
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Finanční gramotnost Základní pojmy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Platit se dá i jinak než penězi.
ČASOVÉ ÚDAJE – prezentace k pracovnímu listu Člověk a příroda Praktická škola jednoletá nebo dvouletá ZŠ speciální – 2. stupeň Autorem materiálu a všech.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Tabulkový procesor Základní popis pracovního prostředí
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu Provozuje Národní.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
ČASOVÉ ÚDAJE – prezentace k pracovnímu listu Člověk a příroda Praktická škola jednoletá nebo dvouletá ZŠ speciální – 2. stupeň Autorem materiálu a všech.
Bankovnictví Mgr. Yvetta Kałužová VY_INOVACE_Kaluzova_ Šek .
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
FINANČNÍ GRAMOTNOST Test finanční gramotnosti. FINANČNÍ GRAMOTNOST Test finanční gramotnosti.
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
PENĚŽNÍ ÚSTAVY -BANKY Občanská výchova, 9.roč. Mgr. Renata Šimková.
Peníze.
Ruský obrázkový slovník XVII Části těla a hlavy – тела и головы
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Šárka poláčková SOŠS Kavčí Hory S3B
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Ruský obrázkový slovník XIX Místnosti – комнату
NOVINKY OD BUŘINKY – DUBEN 2016
JEDNODUCHÉ STROJE – OPAKOVÁNÍ
Transkript prezentace:

Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Banky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Banky Jak jistě víš, v České republice se vyskytuje mnoho bank. Banka je instituce, která poskytuje finanční služby. Zjisti, kter(á)é se objevuj(e)í v blízkosti tvého bydliště. Kterou banku využívají tví rodiče, příbuzní, známí? Z jakého důvodu si vybrali zrovna tuto banku? Jaká jsou pozitiva a negativa vybrané banky? Vypracuj anketu.

Okénko do historie V dávných dobách se bohatá část společnosti obávala o své úspory a hledala pro ně úkryt – bezpečnou úschovu. Protože tito lidé za spolehlivé považovali chrámy, tak do nich začali odnášet peníze, které nepotřebovali k okamžité spotřebě. V antickém Řecku se bankovní operace počaly přesouvat mimo náboženské objekty.

Okénko do historie Velký rozmach pro bankovnictví přišel v období starověkého Říma. Z této doby pochází slovo banka, které má původ v italském slově il banco. Význam tohoto slova je lavice nebo stůl, na nichž byly prováděny finanční transakce.

Okénko do historie Ve středověké Evropě je počátek výrazného úspěchu židovských bankéřů. Křesťanství totiž zakazovalo půjčovat peníze na úrok. U muslimů platí dodnes zákaz půjčené peníze zatěžovat úrokem. Průmyslová revoluce přinesla potřebu většího množství finančních služeb a ústavů. V tomto období nastal rozmach bankovnictví, který celý obor nasměroval k vývoji do jeho dnešní podoby.

Okénko do historie V  1. polovině 19. století plnili na českém území funkci bank především soukromí směnárníci. V roce 1824 byla v Praze založena Česká spořitelna. Úkol: Zjisti, jak dlouhou má Česká spořitelna tradici?

Co banka nabízí Vede bankovní účty Přijímá vklady Poskytuje půjčky

Bankovní účet Pan Pivoňka si pravidelně nechává posílat peníze na účet v bance. Banka mu jako doplňkovou službu nabídla používat internetbanking, takže se může kdykoliv doma připojit a podívat se na zůstatek na svém účtu (ať už prostřednictvím počítače nebo svého mobilního telefonu).

Bankovní účet Z čeho se skládá číslo účtu pana Pivoňky: Číslo účtu se nejčastěji píše s lomítkem, za kterým je kód banky. V případě, že má účet předčíslí, píše se před číslo účtu a odděluje se pomlčkou. 19 - 8598625813/ 0800 předčíslí číslo účtu kód banky

Bankovní účet K bankovnímu účtu má pan Pivoňka k dispozici platební kartu. V obchodech, kde potřebuje zaplatit zboží, může použít kartu, či vybrat v nedalekém bankomatu. Úkol: Vyjmenuj výhody a nevýhody plateb kartou a hotovostí.

Výpis z účtu Pan Pivoňka si každý měsíc kontroluje výpis z účtu. Má k dispozici náhled na internetu, ale nechává si posílat i papírový výpis. Na další straně naší prezentace můžeme nahlédnout do jeho výpisu.

Přihlášení do internetbankingu Klientské číslo 7724474447 Heslo Pivonka047955 Přihlásit

Číslo účtu: 19 – 5268532111/0800 Za období od 1. 5. do 31. 5. 2016 Název účtu: Pivoňka Josef Typ účtu: běžný účet – měna Kč Frekvence: měsíčně Počáteční zůstatek: 125 000 Kč Konečný zůstatek: 156 000 Kč ___________________________________

Výpis z účtu Datum početní operace vs ks částka 16. 05. 2016 úhrada z jiné banky 35 000,00 Kč 19-2584126810/0100 17. 05. 2016 Mobilmanie s.r.o. 080 600,00 Kč 2586328901/0300 19. 05. 2016 Výběr kartou 4000,00 Kč 31. 05. 2016 poplatky za vedení účtu 119,00 Kč _______________________________________ Konec výpisu

Úvěry Když pan Pivoňka plánoval koupit auto, zašel do banky, kde mu nabídli půjčku (úvěr). Na podmínkách smlouvy se dohodli – bude splácet 6 let 5 000 Kč. Měsíčně tedy bude banka strhávat z účtu každý 10. den v měsíci 5 000 Kč.

Závěrečné shrnutí Jaký je význam slova banka? Jaké jsou služby banky? Co můžeme nalézt ve výpisu z banky? Vysvětli slovo internetbanking. Zjisti, které banky se v tvém okolí nalézají a porovnej jejich nabídky, shrň jejich výhody a nevýhody.

Zdroje Přispěvatelé Wikipedie, Banka [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2016, Datum poslední revize 19. 04. 2016, 15:52 UTC, [citováno 11. 08. 2016] <https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Banka&oldid=13570703> Zdroj obrázku: [ cit. 2016-08-12]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: https://openclipart.org/detail/231056/Bank banka