PRACOVNÍ SKUPINA PRO OBLAST BEZPEČNOST A PREVENCE SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ 14. 12. 2016 Brno Mgr. Marcela Nosálová, lokální konzultantka pro oblast.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
2.komunitní plán sociálních a navazujících služeb v Zábřehu na období
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Alkohol a mladiství situace v Plzni
Obecné cíle pro KPSS 1. Vytvoření objektivního a názorného informačního systému pro veřejnost 2. Zlepšení bytové politiky 3. Vznik asistenčních služeb.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Veřejné projednání návrhu 2
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Představení ASZ a aktivity v oblasti bezpečnosti
Jak funguje vládní Agentura pro sociální začleňování – s důrazem na oblast bydlení Praha, 26. března 2014 Václav Zeman.
Rekapitulace výchozí situace v Kadani.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
SPONDEA, o.p.s. Brno Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Spolupráce OSPOD s intervenčními centry Spolupráce OSPOD s intervenčními centry-
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 6. prosince 2011.
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
6. Lokální partnerství Frýdlantsko.
KS Osoby v krizi Mgr. Barbora Fleischerová
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Tým pro mládež Plzeň-město v rámci projektu „Na správnou cestu!“
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Naše zařízení a služby o Terapeutická komunita ADVAITA v Nové Vsi o Centrum ambulantních služeb v Liberci o Program ambulantního poradenství o Doléčovací.
Město Velké Hamry – inkluzivní opatření v oblasti vzdělávání Mgr. Štěpán Bolf, lokální konzultant.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
PS Rodina a zdraví (sociální služby)
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Pracovní skupina – ASZ v Brně
Místní plán inkluze + OP VVV
Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období
Akční plán ke Strategii boje proti sociálnímu vyloučení na období
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Lokální partnerství Pracovní skupina bydlení
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Terénní programy.
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
Spolupráce Žďáru nad Sázavou s Agenturou pro sociální začleňování
Aktuální informace ke KPSVL
KOMUNITNÍ PLÁN PÉČE Benešov nad Ploučnicí
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

PRACOVNÍ SKUPINA PRO OBLAST BEZPEČNOST A PREVENCE SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ 14. 12. 2016 Brno Mgr. Marcela Nosálová, lokální konzultantka pro oblast Bezpečnost a prevence sociálně patologických jevů

Program setkání PS Zahájení Prezentace předběžných výsledků analýzy drogové situace ve městě Brně (Mgr. Jakub Černý), diskuze Aktuální informace ke stavu příprav projektových záměrů (Mgr. Marcela Nosálová) Představení konkretizovaných typových aktivit ze Strategického plánu sociálního začleňování (Mgr. Marcela Nosálová) Shrnutí, závěr a diskuze

Prezentace výsledků výzkumu Prezentace představí předběžné výsledky v oblastech prevalence užívání návykových látek mezi mládeží a dospělými ve městě Brně. Pozornost bude věnována současnému systému poskytování sociální a zdravotní péče v oblasti drog a závislostí a potenciálu jejich dalšího rozvoje a spolupráce. Specificky se zaměříme na problematiku sociálního začleňování u aktivních i zotavujících se uživatelů drog a závislých a jejich participace na formulování městské drogové politiky. Prezentace bude doplněna o doporučení směrem k budoucí drogové strategii města a příklady dobré praxe. 

Aktuální informace ke stavu příprav projektových záměrů Výzva č Aktuální informace ke stavu příprav projektových záměrů Výzva č. 052 OP Z V současnosti je ve fázi přípravy 12 projektových záměrů z dané oblasti (mimo projektové záměry OPVVV) Zveřejnění výzvy: 16. 1. 2017 Otevření výzvy: 1. 3. 2017 ve 4:00 h Výzva je průběžná – pro Brno platí, že je možnost podávat projekty po dobu 180 kalendářních dnů od 1. 3. 2017 (tzn. do 27. 8. 2017) Podání: pouze elektronicky prostřednictvím portálu IS KP14+ (https://mseu.mssf.cz/) Poradna: Klub ESF fórum (www.esfcr.cz)

Podporované aktivity v příloze č Podporované aktivity v příloze č. 3: 11 aktivit, lze je vzájemně kombinovat tak, aby odpovídaly potřebám CS (např. podpora programů prevence kriminality, podpora služeb pro osoby po výkonu trestu..) Podporovány jsou aktivity, které mají přímý dopad na cílovou skupinu (zejm. spočívající v přímé práci s cílovou skupinou) Součástí realizačního týmu projektu musí být buď sociální pracovník kvalifikovaný podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, nebo jiný garant (gestor) Podporovány budou pouze sociální služby nové nebo rozšiřující svoji kapacitu, které jsou registrovány v souladu se zákonem o SS a které jsou zároveň součástí sítě sociálních služeb kraje Hodnocení: věcné hodnocení hodnotící komisí, podkladová hodnocení – dva její členové určení ŘO, tato jsou pouze pracovním podkladem pro jednání komise a hodnoticí komise se s nimi nemusí ztotožnit

Typové aktivity Strategického plánu sociálního začleňování (SPSZ)

Priorita č. 1: Zapojení občanů do aktivního způsobu zvyšování vlastní bezpečnosti i bezpečí svého okolí Nábor a zapracování APK, posílení programu působení APK v lokalitách Terénní činnost, zajištění pořádku a bezpečnosti v lokalitách Spolupráce s dalšími subjekty v oblasti bezpečnosti a prevence kriminality, provázání spolupráce APK a domovníků Připravovaný záměr na navýšení počtu Asistentů prevence kriminality, celkem na 8 ve městě Brně Připravovaný záměr na realizaci vzdělávacího programu „Domovnické akademie“ a využití institutu „Domovníka“ dle metodického podkladu MV v rámci domovní samosprávy Spolupráce mezi subjekty v oblasti prevence, např. APK a Domovníka a další subjekty

Priorita č. 2: Podpora výchovně vzdělávacích programů a volnočasových aktivit pro rizikové děti a mládež NZDM pro mládež 15+, specifické vzdělávací aktivity a preventivní programy pro tuto CS Spolupráce se základními školami, rozvoj programů pro CS mládeže ohroženou závislostmi ve školách Interdisciplinární spolupráce Sekundární prevence, Indikovaná prevence Intervenční programy pro jednotlivce a rizikové skupiny 15+, u kterých hrozí rizikové chování - drogy, vandalismus, kriminalita

Priorita č. 3: Podpora integračních aktivit pro osoby vykonávající alternativní typ trestu, osoby po návratu z výkonu trestu nebo osoby žijící rizikovým způsobem života Asistence pachatelům TČ Asistence obětem TČ (obecně i specifiky zaměřená na oběti sexuálního násilí) Programy pro řešení zadluženosti, dluhové poradenství Programy podpory vstupu na trh práce pro osoby v VTOS a po VTOS, pracovní poradenství Motivační, aktivizační programy pro osoby v/po VTOS, programy pro prevenci recidivy Realizace opatření zmírňujících dopady sociálně patologického jednání jedince, včetně zohlednění dopadu na nejbližší okolí Poradenskou činnost směřovanou sexuálním pracovnicím Odborné sociální poradenství (například sociálně právní, pracovní) Preventivní programy pro mladistvé 15+ Programy zaměření na pachatele domácího násilí s cílem předcházení jejich dalšího násilného chování Interdisciplinární spolupráce

Priorita č. 4: Zmírňování rizik návykového chování Vyhledávání skryté populace uživatelů drog Terénní programy Doléčovací centrum Odborné sociální poradenství (oblast práce, bydlení, zdraví, obnovení kontaktu s rodinou aj.) Kontaktní centrum nově se zaměřením na SVL Program obnovy pracovních návyků Programy prevence kriminality u CS uživatelů drog Podpora osob propuštěných po VTOS, kteří jsou uživateli drog Programy pro cílovou skupinu osob závislých na alkoholu, služby následné péče, odborné sociální poradenství, pracovní poradenství, dluhové pro CS

Identifikace tzv. „bílých“ míst Podnět na diskuzi na identifikaci nepokrytých oblastí. Termín - PS Leden/únor 2017

Pozvánka na seminář ASZ s tematikou Dluhové poradenství 1. 12. proběhl 1. z bloku 6 seminářů: Exekuce I leden 2017: Exekuce II únor 2017: Oddlužení provede Vás: Mgr. Zdeňka Libišová Svobodová, expertka ASZ na dluhovou problematiku za ASZ organizuje: Jitka Pavlíková (pavlikova.jitka@vlada.cz)

Email: nosalova.marcela@vlada.cz Děkuji za pozornost! Mgr. Marcela Nosálová Email: nosalova.marcela@vlada.cz Tel: 720 950 059