NPPCRR Národní program podpory CR v regionech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Podprogram pro rok Cestování dostupné všem Seminář pro žadatele 17. a 25. ledna 2012 NÁRODNÍ PROGRAM PODPORY CESTOVNÍHO.
Advertisements

Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Možnosti podpory z Národního programu podpory cestovního ruchu
Společný regionální operační program (SROP) GRANTOVÁ SCHÉMATA KARLOVARSKÉHO KRAJE Aktuální stav průběhu 1. kola výzvy.
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
Prioritní osa 2 Rozvoj cestovního ruchu výstavba, technické zhodnocení turistické infrastruktury (např.: kongresových či lázeňských center, sportovně rekreačních.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Společný regionální operační program PRIORITA 4 Cestovní ruch Opatření 4.1 Rozvoj služeb pro cestovní ruch Podopatření Podpora regionálních a místních.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Zaměření Národního programu podpory CR v roce 2011 Podprogram Cestování dostupné všem.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Možnosti sledování konkurenceschopnosti destinací turismu na úrovni regionů a míst Monika Palatková Výroční konference ATIC ČR Turistická informační centra.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR 3. června 2014 Senát Parlamentu ČR SPOLEK PRO OBNOVU VENKOVA ČR.
NÁRODNÍ PROGRAM PODPORY CESTOVNÍHO RUCHU Podprogram pro rok 2012 Cestování dostupné všem Prezentaci připravily firmy REDEA Žamberk s.r.o. a.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Zaměření Národního programu podpory CR v roce 2011 Podprogram Cestování dostupné všem.
Greenway Jizera Seminář Greenway Jizera Mladá Boleslav,
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Regionální kolegium CR – pracovní skupina pro CR 6. června 2016.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
12/04/2010 Zámek Loučeň Ing. Pavel Vinohradník Oblast cestovního ruchu v ROP Střední Čechy.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Podpora kvality ve výzvách Analýza výsledků proběhlých výzev
Národní dotační programy
Setkání pracovníků v CR a TIC Jihomoravského kraje 15. listopadu 2016
Národní program podpory cestovního ruchu
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-17 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Individuální projekt OP VVV
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Národní program podpory cestovního ruchu 2017
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
odbor politiky bydlení
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Kategorizace organizací destinačního managementu
215. Žofínské fórum „Středočeský kraj a rozvoj cestovního ruchu“
- CESKY SEVER FLE Chřibská 2017.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

NPPCRR Národní program podpory CR v regionech Členské fórum A.T.I.C. ČR Mariánské Lázně 2016

Podpora CR z prostředků SR Podpora CR z prostředků státního rozpočtu sahá do roku 2001: Státní program podpory CR (2001 – 2007) Oblast podpory: podpora doprovodné infrastruktury cestovního ruchu pro sportovně-rekreační aktivity, podpora rozvoje lázeňství ve městech se statutem lázeňského místa podpora prezentace ČR jako destinace CR Národní program podpory CR (2010 – 2016) /NPPCR/ tvorba produktů CR zaměřených na specifické / znevýhodněné cílové skupiny rekonstrukce/vybudování odpočívadel, center služeb pro turisty a hygienického zázemí pro pěší, cyklisty a handicapované turisty podél tras, zpřístupnění atraktivit cestovního ruchu, zavedení/zlepšení/vytvoření navigačních a informačních systémů pro sluchově a zrakově postižené účastníky cestovního ruchu a pořízení zařízení pro bezpečné parkování kol a úschovu zavazadel, to vše včetně propagace zrealizovaných výstupů akcí Národní program podpory CR v regionech (2016 – 2020) /NPPCRR/ rozvoj drobné základní a doprovodné infrastruktury (obdobné zaměření jako u NPPCR) nově podpora marketingových aktivit

„Novinky“ NPPCRR oproti NPPCR rozšíření podporovaných aktivit – mj. vytvořen samostatný podprogram na podporu marketinkových aktivit v cestovním ruchu určený destinačním společnostem podpora nadregionálních aktivit (min. 2 kraje) – samostatný dotační titul – investičního charakteru rozšíření skupin oprávněných příjemců (nejen podnikatelé a obce) navýšení alokace dotačního programu pro první výzvu alokováno 300 mil. Kč některé výzvy na principu regionalizace stanovení max. alokace pro každý kraj

Zaměření NPPCRR zpřístupnění aktivit spojených s cestovním ruchem širší cílové skupině, rozprostření návštěvnosti (rovnoměrná návštěvnost regionů, omezení sezónnosti), rozvoj základní a doprovodné infrastruktury cestovního ruchu, podpora tvorby produktů a marketingové aktivity v cestovním ruchu, posilování konkurenceschopnosti regionálních destinací, rozvoj kvality služeb.

Cíle NPPCRR Zkvalitnění doprovodné infastruktury a služeb cestovního ruchu v destinacích. Implementace principů udržitelného cestovního ruchu. Teritoriální i časové rozprostření návštěvnosti. Zkvalitnění navigačních a informačních systémů cestovního ruchu. Podpora zaměstnanosti v regionech. Zvýšení povědomí o nabídce cestovního ruchu v destinacích ČR mezi domácími a zahraničními návštěvníky. Zkvalitnění a rozšíření produktové nabídky krajských a oblastních destinací cestovního ruchu. Realizace komplexních komunikačních kampaní zaměřených na podporu příjezdů domácích i zahraničních návštěvníků do regionálních destinací. Zlepšení koordinace a provázanosti nabídky cestovního ruchu na území kraje. Zefektivnit propagaci kraje a její provázanost na národní propagaci. Zkvalitnění strategického rozhodování v destinacích cestovního ruchu. Zlepšení informační báze pro rozhodovací procesy managementu destinací cestovního ruchu. Rozvoj brandingu destinací.

Národní program podpory CR v regionech Schéma NPPCRR Národní program podpory CR v regionech Podprogram: Rozvoj základní a doprovodné infrastruktury CR Marketingové aktivity v CR Dotační titul: Podpora nadregionálních aktivit Rozvoj veřejné infrastruktury CR Marketingové aktivity na úrovni krajů Marketingové aktivity na oblastní a lokální úrovni Celková alokace 1. výzvy 2017 100 300 000 000 Investice v CR 60 180 000 000 Nadregionální aktivity 20 36 000 000 Infrastruktura CR pro podnikatele 40 72 000 000 Veřejná infrastruktura CR Marketing CR 120 000 000 Krajské destinační společnosti 30 Oblastní destinační společnosti 70 84 000 000

Nebudou podporovány projekty, které jsou podporovány prostřednictvím programů spolufinancovaných EU či jiných národních dotačních titulů, nebo v rámci podpory NNO. Podporovány nebudou ubytovací a stravovací kapacity – výstavba, dále nebude podporována samotná výstavba cyklostezek (pouze značení, propagace). Podpora nebude poskytována ani na provozní a osobní náklady spojené s realizací projektů, cestovné, pohoštění, projektová dokumentace, nákupy pozemků atd. Příklady aktivit: navigační cedule pro návštěvníky, informační panely, navigační a informační systémy pro zlepšení orientace v místě, sociální zařízení, venkovní „odpočívadla“ pro návštěvníky v blízkosti TIC, zpřístupnění TIC imobilním, vytvoření regionální expozice jako součást TIC, elektronické sčítače návštěvnosti.

1. podprogram - Rozvoj základní a doprovodné infrastruktury CR (3 dotační tituly) Rozvoj základní a doprovodné infrastruktury a služeb CR v regionech. Zvýšení a zkvalitnění nabídky destinace a její atraktivity. Podpora vzniku nové nebo rozvoj a zkvalitnění stávající infrastruktury (program umožní ekonomické využití potenciálu rozvoje cestovního ruchu). Cílem podprogramu je podpořit rozvoj podnikatelských i nepodnikatelských aktivit, které jsou určeny návštěvníkům případně rezidentům v rámci volnočasových aktivit. V rámci podprogramu budou podporovány oblasti: monitoring návštěvnosti; rozvoj navigačních a informačních systémů v destinacích a v rámci atraktivit; rozvoj vybavenosti turistických tras; úprava lyžařských běžkařských tras; ekologicky šetrná doprava návštěvníků (úprava dopravních prostředků); doprovodná infrastruktura CR. Výše dotace: max. 50 %. Příjemci dotace: Samosprávné celky, organizace zřízené samosprávnými celky (mimo muzeí zřizovaných krajem), mikroregiony/DSO spravující destinaci přesahující administrativní hranice (spolupráce na realizaci projektu s místní destinačních společností), oblastní destinační společnosti, Geoparky, NNO v cestovním ruchu, případně provozující atraktivity cestovního ruchu, provozovatelé TIC, podnikající PO a FO.

2. podprogram – Marketingové aktivity v CR (2 dotační tituly) Podpora destinačních společností – přímý dopad na všechny subjekty cestovního ruchu bez ohledu na odvětví. Podpora marketingových aktivit, tvorby produktů a zavádění inovací. V rámci podprogramu budou podporovány: řízení destinace; marketingové výzkumy; tvorba a inovace produktů; branding destinace; distribuce produktů cestovního ruchu; komunikace; marketingové partnerství. Výše dotace: max. 50 %. Příjemci dotace: registrované lokální a oblastní destinační společnosti, krajské destinační společnosti, popř. krajské oddělení cestovního ruchu.

Přehled dotačních titulů a příjemců Dotační tituly Příjemci Podprogram 1/dotační titul - Podpora nadregionálních aktivit (projekt realizovaný min. 2 krajích) Projekty do 10 mil. Kč / dotace max. 50 % samosprávné celky (vyjma statutárních měst a městských částí), organizace zřízené samosprávními celky (mimo muzeí zřiz.krajem), mikroregiony/DSO spravující destinaci přesahující administrativní hranice, oblastní destinační společnosti, geoparky, NNO v CR, případně provozující atraktivity CR. Podprogram 1/dotační titul - Rozvoj základní a doprovodné infrastruktury CR Projekty do 5 mil. Kč / dotace max. 50 % podnikatelské subjekty (podnikající PO a FO) Podprogram 1/dotační titul - Rozvoj veřejné infrastruktury CR samosprávné subjekty (kraje, obce - vyjma statutárních měst a městských částí, organizace zřízené samosprávními celky s výjimkou krajských muzeí), provozovatelé TIC, NNO provozující atraktivity CR, destinační společnosti, mikroregiony / DSO. Podprogram 2/dotační titul - Marketingové aktivity na úrovni krajů krajské destinační společnosti, krajské oddělení cestovního ruchu v případě, že na území kraje nepůsobí krajská destinační společnost. Podprogram 2/dotační titul - Marketingové aktivity na oblastní a lokální úrovni registrované lokální a oblastní destinační společnosti. Podporované aktivity v rámci podprogramu jsou stejné pro všechny dotační tituly daného podprogramu. Dotační tituly byly zavedeny z důvodu rozlišení skupin příjemců a stanovení výše alokace jednotlivým skupinám příjemců.

Výzvy Výzva pro celou ČR (soutěž mezi projekty v rámci celé ČR) Dotační tituly: Podpora nadregionálních aktivit (P 1) Marketingové aktivity na národní úrovni (P 2) Výzva na národní úrovni s určením alokace pro daný kraj (žadatel bude uvádět místo realizace projektu – kraj, soutěž bude probíhat mezi projekty realizovanými v rámci daného kraje) Rozvoj základní a doprovodné infrastruktury CR (P 1) Rozvoj veřejné infrastruktury cestovního ruchu (P 1) Marketingové aktivity na oblastní a lokální úrovni (P 2)

Základní procesní pravidla Realizace projektů 1 až 2 roky (pravidlo n+1). Dodavatelský způsob realizace projektů (výběrová řízení na dodavatele dle zákona o zadávání veřejných zakázek a metodického pokynu pro výběr dodavatelů v NPPCRR). Povinný marketing (propagace výstupů) u projektů realizovaných v rámci podprogramu č. 1 (min. 3 – max. 8 % z celkových uznatelných výdajů). Zajištění publicity poskytovatele dotací – MMR. Udržitelnost 3-5 let, předkládání zpráv v rámci udržitelnosti. U projektů, kde je možné měřit či sledovat počet návštěvníků (příklad: podpořená expozice, rozhledna, vyznačená cyklostezka) bude vyžadováno poskytnutí zjištěných statistických údajů poskytovateli. Externí hodnocení předložených žádostí (formální náležitosti a přijatelnost, kvalita akcí, soulad se strategiemi krajů). Spolupráce s RSK – u projektů v rámci dotačního titulu (P1) rozvoj veřejné infrastruktury CR a dotačního titulu (P2) marketingové aktivity na oblastní a lokální úrovni bude vyžadováno stanovisko Pracovní skupiny RSK k souladu projektu se strategiemi a prioritami v oblasti rozvoje CR v kraji. Příloha žádosti, ve které žadatel vazbu popíše. 14 Publicita MMR (logo a textová část) – zasíláno ke schválení správci programu a na odbor komunikace. Rozhodnutí o výběru režimu veřejné podpory je na žadateli. Poskytovatel dotace v případě pochybností může změnit využití blokové výjimky na de minimis.

Provázanost strategických dokumentů Národní strategické dokumenty Koncepce státní politiky cest. ruchu ČR 2014-2020, Marketingová koncepce CR 2013-2020 Krajské strategické dokumenty Program rozvoje kraje, další strategické dokumenty krajů Projektový záměr – žádost o dotaci cíle a výstupy projektu – naplňování strategických dokumentů V rámci dotačních titulů: Rozvoj veřejné infrastruktury (Podprogram 1) a Marketingové aktivity na oblastní a lokální úrovni (Podprogramu 2) bude součástí hodnocení přijatelnosti stanovisko Regionální stálé konference příslušného kraje ohledně souladu projektového záměru se strategií kraje. V rámci hodnocení všech projektových žádostí bude bodově hodnocena míra vazby projektu na strategické dokument, resp. rozvojové priority kraje a na národní strategické dokumenty. Podpora plnění strategií i důraz na efektivitu projektu.

Děkuji za Vaši pozornost. Ing. Jiří Voves Odbor cestovního ruchu Jiri Děkuji za Vaši pozornost. Ing. Jiří Voves Odbor cestovního ruchu Jiri.Voves@mmr.cz www.mmr.cz