Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
Advertisements

Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Daně Co si myslíš o daních ty? Je v pořádku, že existují?
Finanční gramotnost Autor: Mgr.Eva Burdová Určeno pro 2. stupeň ZŠ speciální.
Vznik a vývoj peněz Funkce peněz Současné peníze
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R16_Jednoduché úrokování TEMA: Matematika.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Roman Kozma Petra Voborníková Lucie Vomlelová. Obsah prezentace: 1. Stavební spoření – fáze spoření 2. Historie stavebního spoření 3. Stavební spoření.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:RNDr. M. Knoblochová NÁZEV:VY_62_INOVACE_01A_14 Spotřebitelský úvěr, hypoteční.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV: VY_62_INOVACE_01B_18_Instituce finančního trhu_komerční.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 18 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: listopad 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO52 Název.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Kurzy měn ZŠ HejniceMgr. Jan Kašpar. Několik základních pojmů: kurz měn = poměr výměny peněz jedné měny za druhou kurzovní lístek = přehled jednotlivých.
EU_62_A_sada 1_11_M_Na poště_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Prezentace.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_36 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_IVOVACE_2902_TYPY ÚVĚRŮ Téma: Pojem F. G._ Typy úvěrů Číslo projektu:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-05 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorŠárka.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Ing. Veronika Dostálková MBA
Banky, vklady, úvěry, půjčky z hlediska občana 2 – Půjčky apod.
Analýza bankovních produktů bank působících v České republice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Finanční gramotnost: Platební karty.
Financování činnosti korporací
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EU_62_A_sada 2_02_M_Finanční produkty_Pol
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Kód vzdělávacího materiálu:
Příjmy z kapitálového majetku
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST RPSN, HODNOCENÍ ÚVĚRU ZŠ HEJNICE Z. Hyxa.
Občanské soudní řízení I.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Splátka nebo úvěr
Financování činnosti korporací
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Období: září – prosinec 2011
GE Money Bank.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávací oblast: MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Majetek podniku - Aktiva
Zákon o spotřebitelském úvěru –
Finanční gramotnost Inflace ZŠ Hejnice Mgr. Jan Kašpar.
Zdroje financování majetku - PASIVA
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-01
Finance TNH 2 (S-5) Pavel Seknička.
Modelace úvěru KREDIT pro BD Vánek
Definice finanční majetek (u úvěru cizí zdroj) držený ve firmě do jednoho roku vyznačuje se vysokou likvidností Aktivní účty - 21, 22, 26 Pasivní účty.
PENĚŽNÍ ÚSTAVY -BANKY Občanská výchova, 9.roč. Mgr. Renata Šimková.
Ing. Mgr. Zuzana Fišerová
Úvěry, splátky, pojištění
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Seminář o stavebním spoření
Seminář o stavebním spoření
Snížení úrokové sazby u hypotéky na 1,89 % p.a. pro fixaci na 10 let!
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ÚVĚRY Buřinka pro produkt Úvěr od Buřinky - kromě pevné úrokové sazby - dává klientovi nově možnost výběru i fixace úrokové sazby na 3 roky. Podmínky.
Transkript prezentace:

Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov Nakupujeme Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov

Nakupovat za vlastní nebo za půjčené?

Platba kontokorentem

je služba v bankovní sféře, umožňující klientovi čerpat z účtu peníze i pokud nemá na daném účtu potřebnou hotovost tento účet se označuje jako kontokorentní účet  banka dává tedy svému klientovi možnost půjčit si hotovost a lze jít na takovém účtu i do záporných hodnot hlavními vlastnostmi definujícími kontokorent je úvěrový limit, úroková sazba a poplatky

Kontokorentní účet je určen jak pro fyzické osoby, tak pro podnikatele na svých firemních účtech tento úvěr patří k nejdůležitějším a nejběžnějším krátkodobých úvěrům, uplatňuje se proto na něj vyšší úroková sazba a platí se i poplatek z nevyužité částky přečerpání účtu Popis produktu: Slouží jako finanční rezerva k překlenutí krátkodobých finančních potíží. Maximum je 100 tisíc korun a minimum 5 tisíc korun českých. Sjednává se na dobu neurčitou. Splatnost čerpaného účtu je do 1 roku od prvního čerpání. Kontokorent lze poskytnout při splnění podmínek až do výše 200 tisíc korun.

Výhody a nevýhody kontokorentu Možnost mít účet v mínusu Rychlá dostupnost peněz Lze čerpat i splácet bez uvádění důvodu použití Vysoký úrok z půjčených peněz Horší orientace v úrocích

Kreditní karta

umožňuje čerpat úvěr neboli kredit použitím kreditní karty při výběru peněz z bankomatu nebo placením u obchodníka si berete od banky nebo jiné finanční instituce půjčku, kterou pak splácíte můžete utrácet, i když na účtu nemáte ani korunu, ale samozřejmě pouze za předpokladu, že později všechno řádně splatíte Kreditní karty jsou určeny primárně pro bezhotovostní nákupy výběry peněz prostřednictvím bankomatu, cashbacku či u přepážky banky jsou sice možné, avšak zatížené vysokými poplatky

Výhody a nevýhody kreditních karet Možnost bezúročného období, kdy si půjčujete peníze „zadarmo“ Vysoké úroky Drahé výběry v hotovosti Špatná kontrola utracené částky Následné splátky

Nákup na splátky

nakoupené zboží se stává majetkem nakupujícího, i když nebyla uhrazena celková cena zboží při koupi zákazník uhradí určitou procentní část hodnoty zboží, která se nazývá akontace - ta je obvykle nejméně ve výši 10% hodnoty zboží následuje časový úsek, kdy je zbytek peněz hrazen splátkami

Pokud se rozhodnete pro nákup na splátky, je dobré zvážit všechna kritéria, aby jste na některých položkách zbytečně netratili: možnost odložení splátek možnost úvěru bez ručitele možnost volby délky splácení úvěru, měsíční a první navýšené splátky nulová akontace (první navýšená splátka) rychlé a bezproblémové vyřízení úvěru pojištění při neschopnosti splácet

Splátkové společnosti nabízejí možnost pojištění, které dle výběru pokrývá situace, kdy klient nemůže splácet. Pojištění pro případy: pracovní neschopnosti plné invalidity úmrtí ztráty zaměstnání Částka hrazená na pojistné je procentní část z měsíční splátky. Žadatel o úvěr musí být: fyzická osoba starší 18 let občan ČR má stálý zdroj svých příjmů, který může doložit popř. má ručitele nebo splňuje jiné podmínky dané splátkovou společností

Výhody a nevýhody nákupu na splátky Možnost splácet bez navýšení Přísné podmínky Vysoké úroky – prodražení daného zboží

Spotřebitelský úvěr

poskytují banky a nebankovní společnosti v různých podobách klientům na řešení jejich nenadálé finanční potřeby jsou půjčky fyzickým osobám na financování jejich nepodnikatelských potřeb slouží především k nákupu spotřebního zboží, k financování různých služeb (školné, dovolená) a mohou také sloužit k financování nákupu či rekonstrukci nemovitostí pokud je úvěr čerpán jako neúčelový, může jej klient využít k libovolnému účelu

Výše úrokové sazby závisí na typu úvěrů (např. zda-li je úvěr poskytovaný jako účelový nebo neúčelový), na době splatnosti úvěru, případně i na jiných okolnostech, které instituce při stanovení výše úrokové sazby zohledňuje úroková sazba neúčelových spotřebitelských úvěrů se pohybuje kolem 15 % p. a., úroková sazba účelových úvěrů už kolem 10 % p. a. 

Výhody a nevýhody spotřebitelského úvěru Použití peněž bez doložení účelu Možnost delšího časového rozložení úvěru a předčasného splacení Konsolidace dalších půjček Vysoké úroky – prodražení daného zboží

Americká hypotéka

je bezúčelový hypoteční úvěr, což znamená, že tuto hypotéku lze na rozdíl od účelového úvěru na bydlení – hypotéky využít na jakýkoliv účel u americké hypotéky zpravidla nedosáhnete tak výhodných podmínek jako u účelových úvěrů a úroky z americké hypotéky nelze odečítat od základu daně tento úvěr musí být rovněž jako klasická hypotéka zajištěn zástavním právem k nemovitosti

Výhody a nevýhody americké hypotéky Nízká úroková sazba Možnost rozložit splatnost na delší dobu Zástava nemovitosti – související náklady na její odhad a změny na katastrálním úřadě