Seminář „Kontrola výdajů“ v rámci programu Interreg Danube

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Pavel Lukeš23.6. Praha Kontrola výdajů Interreg Central Europe Interreg Europe.
Advertisements

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Finanční řízení Ing. Lenka Nováková Seminář pro žadatele výzvy Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témat a mezipředmětových.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Alena Zítková Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Odměňování pracovníků Minimální mzda. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Setkání partnerů projektu Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje Reg.č. CZ.1.07/1.1.00/ Dne 23.září 2013 Ústí nad Labem.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_251_TÉMA_ Zaměstnanec ve firmě Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Cestovní náklady podnikatele a zaměstnance. Paušální cestovní výdaje  Podnikatel si může do nákladů započítat paušální odpočet 5000 Kč/měs. na jedno.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Petra Němcová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Implementace Fondu mikroprojektů v období Ostrava,
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Interreg V-A Česká republika – PolskoSpolečný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc Kontrola přijatelnosti Nejčastější chyby.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
VYÚČTOVÁNÍ KULTURNÍCH AKCÍ A PROJEKTŮ PODPOROVANÝCH MO STŘEKOV Platné od
Romana Bendová Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Kontrola výdajů Interreg DANUBE
Způsobilost výdajů Seminář pro projektové partnery, ze 4
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
SEMINÁŘ pro poskytovatele v rámci projektu: „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ 5. dubna 2017 Tato akce je financována.
V. Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Projektová žádost a přílohy
Místní rozpočtové jednotky
Seminář „Kontrola výdajů“ v rámci programu Interreg Europe
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky
Státní organizace.
Seminář pro příjemce OPVK
Rozpočet přímých NIV na rok 2017
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Financování přímých NIV
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Finanční plán stavební zakázky
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Operační program INTERREG V-A Česká republika – Polsko programové období 2014 – SEMINÁŘ PRO PŘÍJEMCE Hradec Králové, Hradec Králové.
Realizace a vyúčtování malého projektu
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Obsah Kontrola plnění podmínek smlouvy o poskytnutí dotace
Fond pro bilaterální vztahy První otevřená výzva
Kapitola 3 Hospodaření organizací
Financování dopravní infrastruktury v letech 2018 – 2021
Kontrola a hodnocení předložených žádostí o NFP
Cyklus malého projektu
Fond malých projektů Školení pro Konečné uživatele Zlín
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Seminář „Kontrola výdajů“ v rámci programů Interreg Danube a Interreg Europe Způsobilost výdajů , Praha.
Transkript prezentace:

Seminář „Kontrola výdajů“ v rámci programu Interreg Danube Způsobilost výdajů 11. května, Praha

Způsobilost výdajů Ověření způsobilosti výdajů je jedním, ale ne jediným z cílů kontroly Metodicky upraveno předpisy EU, národními, Pokyny a Náležitostmi Způsobilost nárokovaných výdajů a aktivit s nimi spojených je posuzována ve smyslu: Věcné způsobilosti výdajů – tzn. Vazba k projektu a projektové žádosti (mezinárodní přesah, udržitelnost výstupů, inovativní proces, horizontální kritéria a partnerství na různých úrovních) Přiměřenosti výdajů – efektivnosti a účelnosti Časové způsobilosti výdajů – vznik a úhrada výdaje Místní způsobilosti výdajů – programové a mimoprogramové území Vykázání výdajů – doložení příslušnou dokumentací. HOSPODÁRNOST – ÚČELNOST – EFEKTIVNOST – 3E VÝDAJ MUSÍ NEJEN VZNIKNOUT, ALE I BÝT UHRAZEN V PŘÍSLUŠNÉM REPORTOVACÍM OBDOBÍ (s výjimkou posledního reportovacího období)

Časová způsobilost výdajů Přípravné výdaje: Paušální částka 17.500 EUR na projekt – přiděleno Lead Partnerovi. Není předmětem kontroly na úrovni FLC. Výdaje v projektovém období: Projektové období je definováno ve schválené Projektové žádosti jako období mezi starting date a end date. V tomto období musí být realizovány všechny aktivity projektu. Výdaje, tj. úhrada, se musí uskutečnit nejpozději do 60 dní po end date. Časový limit pro poslední platbu je uveden v Subsidy contract. Approval date, starting date a end date jsou uvedeny v Subsidy contract.

Rozpočtové kapitoly (budget lines) Staff costs – mzdové výdaje Office and administrative expenditure – administrativní a kancelářské výdaje Travel and accommodation costs – cestovné External expertise and services costs – externí služby Equipment expenditure – vybavení Infrastructure and works

Způsobilost výdajů – náležitosti dokumentů s výjimkou u paušálních výdajů Úplné/kompletní a správné, opravy prováděné řádným způsobem – tzv. účetní opravy, označení originálů účetních dokladů řádně dle požadavků programu, Název projektu nebo AKRONYM Číslo projektu Název programu utříděné. Odděleně zaúčtované od ostatních výdajů partnera (Separate Accounting System) V souladu s pravidly způsobilosti Respektující pravidla veřejného zadávání

Staff costs – mzdové výdaje skutečně vynaložené výdaje nebo B. paušální sazba do výše 20% přímých výdajů (bez mzdových výdajů)

Staff costs – mzdové výdaje skutečně vynaložené Modely zaměstnávání zaměstnanců příjemcem: Plný úvazek na projekt Částečný úvazek na projekt: a) na částečný úvazek s pevně stanoveným procentním podílem odpracované doby za měsíc b) na částečný úvazek s pružným počtem odpracovaných hodin za měsíc. b1) výpočet založený na počtu odpracovaných hodin b2) výpočet podílem posledních doložených ročních hrubých mzdových nákladů (tj. mzdových nákladů za posledních 12 po sobě jdoucích měsíců) a 1720 hodin v souladu s čl. 68 odst. 2 nařízení (EU) č.1303/2013. Takto stanovená hodinová sazba se vynásobí počtem odpracovaných hodin c) na hodinovém základě

Dokumenty ke mzdovým výdajům předkládané ke kontrole: Při prvním nárokování a při změně: pracovní smlouvy / DPP / DPČ platový výměr pracovní náplň – přidělení na projekt doklady odpovídající zvolenému modelu Vždy: v případě modelu b) a c) timesheet výplatní lístek nebo jiný dokument se stejnou vypovídací schopností doklad o výplatě sestava Rekapitulace mezd

Jak dokládat …. výplatu mezd: výpis z účtu nebo výdajový pokladní doklad. výjimka: v případě organizační složky státu, územně správního celku a jejich příspěvkové organizace lze doložit čestným prohlášením v případě výplaty mezd z účtu organizace jednou částkou: čestné prohlášení každého zaměstnance + výpis z účtu prokazující úhradu souhrnné částky výdajů mzdu obvyklou: mzdové tabulky nebo tarify; platový výměr pracovníka na stejné pracovní pozici odměny: vnitřní předpis , který stanoví pravidla pro vyplácení odměn. Pravidla pro odměny musí být zavedena minimálně 6 měsíců před předložením projektové žádosti. Odměna musí být potenciálně přístupná pro všechny zaměstnance. Centrum pro regionální rozvoj České republiky je na základě registrace u MV oprávněno nakládat i s citlivými informacemi a zaručuje jejich bezpečnost.

Administrativní a režijní výdaje Paušální sazba 15% uznatelných mzdových výdajů za příslušné reportovací období. Ke kontrole není třeba dokládat žádnou dokumentaci ani propočty. Výdaje charakteru Office and administrative costs nemohou být nárokovány v jiné rozpočtové kapitole

Cestovní výdaje Zahrnují výdaje na následující položky: jízdné a náhrady jízdného, parkovné, mýtné stravné ubytování víza Pracovní cesty realizované zaměstnanci projektového partnera a pracovní cesty asociovaných strategických partnerů. ( Cestovní výdaje externích expertů ze vykazují v rozpočtové kapitole External expertise and services )

Cestovní výdaje Nač si dávat pozor: Náhrady za použití soukromého vozidla – častá chyba je nesprávný výpočet náhrady za spotřebu pohonných hmot. Základem pro výpočet je tzv. kombinovaná spotřeba uvedená v technickém průkaze. Použití služebního vozidla - způsobilé jsou výdaje za spotřebované pohonné hmoty. Výdaje za opravy a údržbu se považují za uhrazené v rámci paušální částky za administrativní a režijní výdaje. Pracovní cesty mimo programové území – pouze jsou-li uvedeny v projektové žádosti nebo předem schváleny Společným sekretariátem pracovníci na DPP/DPČ nemají ze zákona nárok na náhradu cestovních výdajů. Možnost sjednat v textu DPP/DPČ

Jak dokládat … účast na meetingu: pozvánka, program, zápis, kopie účastnické listiny cesta letadlem: faktura, úhrada faktury, boarding pass úhrada cestovních náhrad pracovníkovi: výdajový pokladní doklad, výpis z účtu. V případě úhrady společně s výplatou mzdy mzdový lístek, výpis z účtu. výdaje na neuskutečněné cesty nejsou způsobilé

Externí služby studie, expertízy překlady organizace setkání a meetingů tisk propagačních a dalších materiálů cestovné externích osob, které pracují na projektu, ale nejsou zaměstnanci projektového partnera. Musí mít smluvní podklad. … výčet služeb, které mohou být považovány za způsobilé je uveden v Programovém manuálu Nač si dávat pozor: vazba na aktivity projektu limity a pravidla pro výběrová řízení fakturace mezi projektovými partnery není přípustná výdaje na cestovné externích osob – doklady musí znít na projektového partnera a musí být projektovým partnerem uhrazeny

Vybavení IT hardware a software měřicí přístroje, laboratorní vybavení kancelářské vybavení a další zařízení nezbytné pro potřeby projektu … výčet vybavení, které může být považováno za způsobilé je uveden v Applicants manual Nač dávat pozor: vazba na aktivity projektu limity a pravidla pro výběrová řízení očekává se, že vybavení bude opatřeno informací o spolufinancování z fondů EU rozpočet – vybavení je jmenovitě uvedeno

Infrastructure and works – infrastruktura a práce infrastrukturní investice s nadnárodním přesahem – např. dopravní koridory vytvoření řešení přenosných z jedné oblasti do nejméně dvou dalších - např. vytvoření návštěvnického centra informujícího o přírodním dědictví celého Dunajského regionu

Výdaje asociovaných strategických partnerů výdaje asociovaných strategických partnerů jsou financovány z rozpočtu projektu nepřímo prostřednictvím „sponzorujícího“ projektového partnera a musí být tímto „sponzorujícím“ partnerem uhrazeny způsobilé jsou pouze cestovní výdaje

Další pravidla … DPH – způsobilé pouze tehdy, jestliže nemůže být uplatněno v daňovém přiznání na vstupu věcné dary, dobrovolná práce – nelze uplatnit jako způsobilý výdaj příjmy projektu – snižují částku způsobilých výdajů sdílené výdaje jsou nepřípustné – vždy rozpočtováno a nárokováno jedním projektovým partnerem. fakturace mezi projektovými partnery je nepřípustná vykazování výdajů vždy v měně EUR. Kurz vyhlašovaný Evropskou komisí pro měsíc, ve kterém jsou dokumenty předkládány ke kontrole.

Změny rozpočtu změny v rámci 10% flexibility – na úrovni rozpočtové kapitoly a na úrovni projektového partnera … není třeba předchozího schválení řídícího orgánu/společného sekretariátu. Je řízeno na úrovni projektu. změny nad 10% rozpočtové kapitoly nebo projektového partnera … nutné předchozí schválení ze strany řídícího orgánu/společného sekretariátu Změny pouze v odůvodněných případech.

PROSÍM O VAŠE DOTAZY

Děkuji za pozornost Ing Děkuji za pozornost Ing. Helena Jelínková Centrum pro regionální rozvoj České republiky oddělení pro NUTS II Severovýchod Švendova 1282, 500 03 Hradec Králové Telefon: 499 420 622 E-mail: helena.jelinkova@crr.cz www.crr.cz