NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozdělení minerálních látek podle zastoupení v potravinách  Prvky (ML) majoritní – tvoří více než 1% - C,N,S,P,O,H  Prvky (ML) minoritní – tvoří 0,05.
Advertisements

ŽIVOTNÍ STYL. Zdravý životní styl Je takové chování, které vede k upevnění zdraví. k upevnění zdraví.
SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍM VYMĚŠOVÁNÍM. Funkce: řízení celého organismu (spolu s nervovou soustavou) žlázy s vnitřním vyměšováním = endokrinní žlázy produkují.
VÝŽIVA A STRAVOVÁNÍ SENIORŮ Renáta Čižmařová, Dis.
Dýchací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_7_Dýchací soustava Téma: Přírodověda.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ TEMA: KUŘÁCTVÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Tuky neboli lipidy (z řeckého lipos = tučný) „Všechny látky jsou jedy, toliko dávka je příčinou, že látka být jedem přestává.“ Paracelsus.
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.14_karboxylove_kyseliny_II Název: Karboxylové kyseliny.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad druhů nátěrových hmot, ředidel a jejich.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
N Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_10_9. ročník_Chřipka – léčba onemocnění a možnosti prevence Autor:
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Suroviny pro cukráře I. ročník
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Přírodopis – 6.ročník Rostlinná buňka VY_32_INOVACE_
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Vitamíny.
Název projektu: Moderní škola
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název:VY_32_INOVACE_3B_13_Krev Téma: Krev
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Vitaminy TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_13_16_Jídlo 1..
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
TIENS KANGLI.
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Vitamíny rozpustné ve vodě
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Prezentace – výklad učiva
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, člověk a jeho zdraví.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_150_Ochrana půdy
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Výchova ke zdraví TEMA: Vitamíny ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.0979

ANOTACE Materiál použit v 6. ročníku ZŠ Praktické v hodině Vkz. Slouží pro výklad. Důležitá je přehlednost.

Vitamíny Zajišťují správné fungování organismů, chrání nás před negativními vlivy prostředí (kouření, znečištěné ovzduší), prodlužují život

Zvýšená potřeba vitamínů Při zátěži (únava, stres, nevhodná strava) Při nemoci (obezita, cukrovka….) U žen v těhotenství, u dětí U starších lidí

Rozdělení vitamínů. Rozpustné v tucích – vitamíny A,D,E,K Rozpustné ve vodě – vitamíny C, B-komplex, kyselina listová Přírodní (ovoce, zelenina) Syntetické ( tabletky) Vitamíny s antioxidačním účinkem– chrání buňky před poškozením, prevence rakoviny a srdečních nemocí (C, E, K, beta karoten, kyselina listová)

Vitamín A Vitamín D Důležitý pro dobré vidění Aktivuje imunitní systém Důležitý pro růst a činnost buněk Zdroje: špenát, mrkev, meruňky, rajčata, játra Hospodaří s vápníkem a fosforem v těle Důležitý pro kosti a růst Působí na imunitu Ochrana před stresem Zdroje: sýr gouda, ryby (losos, sleď), kuřecí játra, margarín

Vitamín E Vitamín K Významný antioxidant Prevence rakoviny, onemocnění srdce, zpomaluje stárnutí, důležitý v těhotenství Zdroje: kysaná smetana, tuňák, špenát, kapusta, slunečnicový olej, mandle, Proti krvácivý vitamín Ovlivňuje srážlivost krve Působí proti rakovině Zdroje: tvaroh, kuřecí játra, kiwi, ovesné vločky, olivový olej

Vitamín C B - komplex antioxidant Nezbytný pro činnost imunitního systému a tvorbu kolagenu Snižuje riziko vysokého tlaku Působí proti únavě a úzkosti Proti infekčním nemocem Zdroje: jahody, pomeranče, kedlubna, černý rybíz Ovlivňují činnost jater Působí na krve tvorbu Mají vliv na kvalitu a růst vlasů Působí proti stresu a nervozitě Zdroje: tuňák, broskve, celozrnný chléb, mandle, kuřecí játra

CITACE www.office.microsoft.com