ÚVOD DO PŘEDMĚTU Prezentace byla vytvořena s podporou projektu OP VK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
Advertisements

Kapitola 1: Popisná statistika jednoho souboru2  Matematická statistika je věda, která se zabývá studiem dat vykazujících náhodná kolísání.  Je možno.
Marketingové informace a marketingový výzkum. Marketingový informační systém sběr informací třídění informací analyzování informací distribuce informací.
Hodnocení kvality výuky 2014 – 2015 LS Říjen 2015.
Praktická maturitní práce STRUČNÉ POKYNY PRO PSANÍ PMZ.
MENDELU LDF Národní srovnávací zkoušky v přijímacím řízení na MENDELU LDF 2015/2016.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Předmět:Ekonomika Ročník: 3.ročník učebního oboru Autor: Mgr. Libuše Suchánková Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí se základním rozdělením mzdy.
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Induktivní statistika
Maturita 2017.
Přijímací řízení 2016/17.
Číselné množiny - přehled
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
STATISTIKA Starší bratr snědl svůj oběd i oběd mladšího bratra. Oba snědli v průměru jeden oběd.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
Rozhodování 1.
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU 1 – Množiny – teorie
ODHADOVÉ METODY.
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
Statistické pojmy. Statistické pojmy Statistika - vědní obor zabývající se zkoumáním jevů, které mají hromadný charakter Pojem statistika slouží k.
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
PhDr. Lenka Gajzlerová jaro 2013
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výběrové metody (Výběrová šetření)
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Základy zpracování geologických dat testování statistických hypotéz
Inf Ovládání operačního systému
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Marketingový informační systém
Poměr v základním tvaru.
2. seminární úkol - projekt
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
MATEMATIKA Poměr, úměra.
Parametry polohy Modus Medián
SÁRA ŠPAČKOVÁ MARKÉTA KOČÍBOVÁ MARCELA CHROMČÁKOVÁ LUKÁŠ BARTOŠ B3E1
Elektromagnetická slučitelnost
Kvadratické nerovnice
MATEMATIKA Druhá písemná práce a její analýza.
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Statistické metody a zpracování dat
BIBS Informatika pro ekonomy přednáška 2
Maturita 2018.
SIGNÁLY A LINEÁRNÍ SYSTÉMY
Teorie Informace, signál
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
Národní srovnávací zkoušky v přijímacím řízení na MENDELU LDF
Cisco Networking Academy
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Základní statistické pojmy
Úvod do praktické fyziky
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
TŘÍDĚNÍ DAT je základní způsob zpracování dat.
Lineární regrese.
PŘEDZKOUŠKOVÁ PREZENTACE
Poměr v základním tvaru.
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
… jak přesně počítat s nepřesnými čísly
MATEMATIKA – ARITMETIKA 7
Transkript prezentace:

ÚVOD DO PŘEDMĚTU Prezentace byla vytvořena s podporou projektu OP VK Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplíny společného základu CZ.1.07/2.2.00/28.0021

ZÁKLADNÍ ÚDAJE, KONTAKTY PREZENČNÍ STUDIUM: časová dotace 2 hod. přednášky, 2 hod. cvičení ukončení předmětu – zápočet a zkouška zápočet - úspěšné absolvování dvou testů (termíny testů budou povinné!!), zkouška – písemná zkouška Garant předmětu: doc. Ing. Karel Drápela, CSc., tel. (54513)4141, drapela@mendelu.cz konzultace v určené době cvičení nebo kdykoliv po domluvě mailem

ZÁKLADNÍ ÚDAJE, KONTAKTY KOMBINOVANÉ STUDIUM: časová dotace 20 hod. konzultací ukončení předmětu – zápočet a zkouška zápočet - úspěšné odevzdání zápočtové práce, zkouška – písemná zkouška Garant předmětu: doc. Ing. Karel Drápela, CSc., tel. (54513)4141, drapela@mendelu.cz konzultace v určené době cvičení nebo kdykoliv po domluvě mailem

ZÁKLADNÍ PRIORITY důraz bude kladen na řešení praktických situací, ne na teorii a důkazy teorie bude na přednáškách probírána jen v minimu nutném pro pochopení smyslu probíraných postupů cvičení budou probíhat na počítačové učebně

ZÁKLADNÍ VÝUKOVÉ MATERIÁLY soubory „teorie text I“ a „teorie text II“ http://user.mendelu.cz/drapela/Statisticke_metody/ prezentace v PowerPointu http://user.mendelu.cz/drapela/Statisticke_metody/Prezentace/zakladni/ „videonávody“ k provedení základních statistických úloh v Excelu a ve programu Statistika http://user.mendelu.cz/drapela/Statisticke_metody/Navody_k_pouziti_statistickych_programu/

DALŠÍ DOPORUČENÉ STUDIJNÍ MATERIÁLY - KNIHY Šmelko, Š. 1991: Štatistické metódy v lesníctve. Skriptum VŠLD Zvolen, 276 s Meloun, M., Militký, J., Statistická analýza experimentálních dat. 2. vyd. Praha: Academia, 2004. 953 s. ISBN 80-200-1254-0. Meloun, M., Militký, J. Kompendium statistického zpracování dat : metody a řešené úlohy. 2. vyd. Praha, Academia, 2006. 982 s. ISBN 80-200-1396-2. Šťastný, M.: Matematické a statistické výpočty v Excelu. Computer Press, 1999, 264 s. + CD, 198 Kč Hendl, J.: Přehled statistických metod. 3. přepracované vydání, Portál, 2006, 696 s. ISBN 978-80-7367-482-3

DALŠÍ DOPORUČENÉ STUDIJNÍ MATERIÁLY - internet DOPORUČENÁ (v angličtině na internetu): StatSoft, Inc. Electronic Statistics Textbook (výrobce programu Statistica): http://www.statsoft.com/textbook/ Další zdroje: http://www.davidmlane.com/hyperstat/index.html - vysvětlení základních statistických metod včetně mnoha dalších odkazů http://statpages.info - rozsáhlý rozcestník na mnoho dalších statistických zdrojů http://danielsoper.com/statcalc3/default.aspx#c14 – online statistické kalkulátory http://onlinestatbook.com/2/index.html - vysvětlení základní pojmů včetně online statistických simulací a názorných interaktivních programů  

DALŠÍ DOPORUČENÉ STUDIJNÍ MATERIÁLY - internet DOPORUČENÁ (v češtině na internetu): http://iastat.vse.cz/ IASTAT - interaktivní učebnice statistiky (VŠE Praha) http://meloun.upce.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=4&Itemid=11 stránky prof. Melouna (TU Pardubice, autor známých učebnic statistické analýzy, příklady zaměřeny na chemii) – zde Chemometrie I a II – dále „Více“ a „Slidy přednášek“ http://mi21.vsb.cz/ - TU Ostrava, zde především odkazy „Vybrané kapitoly z pravděpodobnosti“ a „Úvod do statistiky“  

DALŠÍ DOPORUČENÉ STUDIJNÍ MATERIÁLY – program Statistica STATISTICA je k dispozici pro výukové a výzkumné účely v univerzitní multilicenci. Každý student může mít na svém počítači tento program nainstalován a používat jej VÝHRADNĚ k těmto účelům (nesmí se používat k jakýmkoliv komerčním účelům). Program můžete získat na adrese https://web2.mendelu.cz/statistica/ kde se musíte přihlásit jako do UIS. Při instalaci programu doporučuji, aby počítač byl připojen k internetu, protože během instalace probíhá online ověření pravosti kopie programu. Toto ověření lze učinit i offline, ale je to daleko zdlouhavější (přes zasílání a potvrzování mailů).

PROČ SE UČIT STATISTIKU? Protože z ní máte zkoušku. Protože bez statistiky není možné hodnotit kvantitativní výsledky žádného pokusu nebo pozorování – to znamená, že bez statistického hodnocení neobhájíte bakalářskou práci (diplomku), nevezmou vám článek do tisku, apod. Bez základních znalostí statistiky neporozumíte plně většině biologických, ekonomických, lesnických, dřevařských,… vědeckých a odborných prací.

PROČ SE UČIT STATISTIKU?

CO JE STATISTIKA? Existují tři stupně lži: normální lež diplomatická lež statistika Benjamin Disraeli (1804 – 1881)

CO JE STATISTIKA? Statistika je jako bikini. Co odhaluje, je zajímavé, co skrývá, je podstatné. Statistika je metoda, jak vyjádřit nejistá data s přesností na setinu procenta. Když má hlavu v sauně a nohy v ledničce, hovoří statistik o příjemné průměrné teplotě.

DATA  UŽITEČNÁ INFORMACE CO JE STATISTIKA? Je vědní obor zkoumající jevy hromadného charakteru. Zabývá se zjišťováním, zpracováním a vyhodnocením informací o hromadných jevech. DATA  UŽITEČNÁ INFORMACE HROMADNÉ JEVY zpravidla vznikají jako výsledek působení mnoha náhodných i nenáhodných vlivů, jejich podstatné vlastnosti se neprojevují v jednotlivých výskytech těchto jevů, ale pouze ve větším množství – v souborech.

POSTUP STATISTICKÉ ANALÝZY

ZÁKLADNÍ x VÝBĚROVÝ SOUBOR ZÁKLADNÍ SOUBOR – skládá se ze všech jednotek, které patří k množině, jež je předmětem analýzy (tedy všechny teoreticky změřitelné jednotky – jejich počet nemusí být znám, velikost ZS může být teoreticky nekonečně veliká – na obrázku vpravo naznačeno rozmlženým okrajem). ZS musí být dobře definován. Popisem ZS se zabývá popisná statistika. VÝBĚROVÝ SOUBOR – skládá se z podmnožiny ZS, jeho prvky jsou vybírány náhodným výběrem (naznačeno červenými obdélníčky). Je to množina reálně měřených dat, která slouží k odhadu vlastností ZS. Znamená to, že při praktickém měření reálně známe pouze údaje o prvcích (stromečcích) v rámečku, ale odhadujeme z nich vlasntnosti všech prvků ZS (všech stromečků, i těch, které nejsou na obrázku, pokud má ZS větší velikost). Analýzou VS a odhadem vlastností ZS se zabývá matematická statistika.

TYPY DAT Podle charakteru měřené veličiny: KVANTITATIVNÍ – charakterizována měřenou kvantitou (délka, počet, váha ….) KVALITATIVNÍ - charakterizována slovním popisem (dřevina, pohlaví, profese, …)

TYPY DAT Podle typu stupnice: POMĚROVÁ – nejčastější typ pro kvantitativní data, má přirozenou (skutečnou) nulu, má určeny jednotky měřené veličiny, rozdíl i poměr čísel mají logický smysl, většina kvantitativních dat INTERVALOVÁ – důležitý je interval mezi daty, nemá reálnou nulu, má určeny jednotky měřené veličiny, poměr hodnot nemá logický smysl (např. teplota měřená ve °C)

TYPY DAT Podle typu stupnice: ORDINÁLNÍ (POŘADOVÁ) – data jsou seřazena podle relativní velikosti, s jednotlivými stupni nejsou možné běžné matematické operace (pouze srovnání menší/větší) – např. pořadí, relativní bonity NOMINÁLNÍ – slovní popisy tříd (od „nomen“ – jméno) – především kvalitativní data

PŘESNOST A SPRÁVNOST MĚŘENÍ Přesnost – vyjadřuje variabilitu opakovaných měření okolo jejich průměru Správnost – vyjadřuje odchylku průměru (bias) opakovaných měření od správné hodnoty

CHYBY MĚŘENÍ přesná správná přesná nesprávná nepřesná správná nepřesná

STATISTICKÉ VYJADŘOVACÍ PROSTŘEDKY tabulky grafy Hlavní výhody: názornost a přehlednost zobrazení rychlé vystižení hlavních vlastností, vztahů, trendů apod. nejsou nutné zdlouhavé slovní popisy dat snadná tvorba (tabulkové a grafické programy)

STATISTICKÉ VYJADŘOVACÍ PROSTŘEDKY Hlavní zásady: obsahová a věcná správnost výstižný a stručný popis přehlednost zdroj údajů, event. jejich věcné, časové a prostorové upřesnění