Úvod Podmínky provozování pro OPŽP Udržitelnost 2014+

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
LEASING Iveta KAŠPAROVÁ & Hana RAKOVÁ & Petr SEDLÁČEK.
Hospodářský výsledek. je důležitý ukazatel umožňující posoudit hospodaření podniku. představuje rozdíl mezi celkovými příjmy a celkovými náklady podniku.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
zelená linka: Operační program Životní prostředí Prioritní osa 1, Specifický cíl 1.1; 1.2.
1. PCP (pre-commercial procurement) Zkušenosti s PCP v České republice Pavel Slípek.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
SC 4.1 Navýšení kapacity a zkvalitnění předškolního, základního a středního vzdělávání a zařízení pro poskytování péče o děti do 3 let  Datum vyhlášení.
zelená linka: Provozování vodohospodářské infrastruktury – Podmínky přílohy č. 6 OPŽP.
Nástroje dotační politiky MŽP k ochraně půdy Ing. Jiří Klápště Odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŽP.
11 Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů 19. května 2008, Rožnov pod Radhoštěm.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Mgr. Inka Vaverková Praha, 8. února 2016.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vysoká škola podnikání, a.s. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Projekty vytvářející příjmy dle článku 55 Nařízení Rady (ES) č. 1083/2006 Praktické zkušenosti ŘSD ČR při přípravě projektů Ing. Tomáš Brázdil.
CZ  Územní plán  Evropské indikátory udržitelného rozvoje  Analýza brownfieldů  Studie udržitelné MHD ve Vsetíně  Přenos dobré praxe a zkušeností.
Odd ě lení ekonomiky a kontroly, OSV, KÚ JMK.  Rozhodnutí Evropské komise ze dne č. 2012/21/EU  Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních slu ž.
IROP předpokládaná podoba implementace.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Ministerstvo vnitra ČR, leden 2012 Centrální nákup v resortu MV.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Dokumentace k výzvě č.02/ Olomouc Zlín Uherské Hradiště Velké Losiny.
Dokument KAP MSK - obsah
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Místní rozpočtové jednotky
Opatření 1.2 HASIČI PŘÍPRAVA PROJEKTU
Integrace VISION a VIS Mail do NS-VIS – VIS Mail fáze II projekt spolufinancovaný z ročního programu Fond pro vnější hranice (FVH)
Regionální environmentální centrum ČR
Podpora krajského akčního plánování
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Národní konference GDPR 2017, Praha, 23. listopadu 2017
Pozemkové úpravy.
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Seminář pro žadatele výzvy č. 79 a 80 IROP
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Kapitola 3 Hospodaření organizací
Financování dopravní infrastruktury v letech 2018 – 2021
Modul „Ekonomika“ Modul „Formuláře“
Transkript prezentace:

Generování potřebných zdrojů na obnovu vodohospodářské infrastruktury v rámci OPŽP

Úvod Podmínky provozování pro OPŽP 2014 - 2020 Udržitelnost 2014+

Podmínky provozování pro OPŽP 2014-2020 Požadavky na udržitelnost v OPŽP 2014-2020 vychází z těchto dokumentů OPŽP 2007-2013: „Podmínky přijatelnosti“ („Water Agreement“), tzn. Podmínek přijatelnosti vodohospodářských projektů pro Operační program Životní prostředí v programovacím období 2007 − 2013, ze 6. srpna 2007 - Příloha č. 7 PD OPŽP

Podmínky provozování pro OPŽP 2014-2020 nyní uvedeny v dokumentech : Příloha č. 6 PD OPŽP - Dokument téměř totožný s přílohou č. 7 PD OPŽP 2007 – 2013 Formální úpravy Úprava odkazů na legislativu ES

Podmínky provozování pro OPŽP 2014-2020 Pravidla pro žadatele a příjemce podpory v OPŽP 2014-2020 Příloha č. 7 – Metodika rozvádějící podmínky přílohy č. 6 Programového dokumentu OPŽP 2014-2020 Pravidla pro výběrová řízení na provozovatele VHI - v plánu aktualizovat dle nového ZVZ (posun limitů, atd.) v OPŽP 2007-2013 uvedeno v Závazných pokynech pro žadatele a příjemce podpory v OPŽP Informace k administraci žádosti o podporu a procesu realizace projektu

Udržitelnost 2014+ - „flat rate“ Stanovena Nařízením EP a rady 1303/2013, článek 61, odstavec 3a Výpočet diskontovaného čistého příjmu (tj. finanční analýza) vs. paušální sazba Stanovena Přílohou 5 k Nařízení na 25% pro VH sektor 63,75% (průměr v OPŽP 2007-2013 cca 69,75%) 45% v případě délky stávající smlouvy do 31.12.2020 22,5% v případě délky stávající smlouvy do 31.12.2022

Udržitelnost 2014+ - „flat rate“ Nahrazení „finanční analýzy“ metodou flat rate Reakce na zkušenost z PO 2007 – 2013 Zjednodušení přípravy žádosti Zjednodušení administrace na fondu Zprůhlednění podmínek pro udržitelnost Přiblížení národní legislativě (návrh PFO) Zůstává požadavek na udržitelnost VHI.

Udržitelnost 2014+ - metodická základna Přílohy č. 6 PD OPŽP na období 2014+ (verze 8, MŽP 04/2015) „Česká strana uznává potřebu upravit výše zmíněné provozní smlouvy za účelem lepší vyváženosti mezi veřejným zájmem a zájmem spotřebitelů na jedné straně a privátními zájmy na straně druhé, stejně jako dlouhodobé udržitelnosti investic do vodárenské infrastruktury.“ Průvodce analýzou nákladů a přínosů investičních projektů (GUIDE CBA 2014+), 12/2014 Kap. 4.1.6.3 „Veřejné/soukromé vodohospodářské subjekty/firmy/osoby, které jsou zodpovědné za vodní hospodářství, by měly v první řadě zajistit finanční udržitelnost celého systému vodního hospodářství, včetně investic do údržby infrastruktury. Je proto třeba nastavit odpovídající tarify s cílem zajistit odpovídající úroveň pokrytí nákladů na poskytování služby, stejně jako finanční udržitelnosti provozu po dokončení realizace projektu, přičemž je zároveň třeba respektovat případná omezení související s cenovou dostupností.

Udržitelnost 2014+ - zásady Udržitelnost 2014+ stanoví minimální zdroje do VHI, které musí: vlastník (žadatel) vytvořit v průběhu prvních 10 let od uvedení projektu do provozu, tyto příjmy musí být každoročně kumulativně kladné, a růst lineárně od prvního roku uvedení projektu do provozu až do dosažení tzv. plných odpisů ve 30. roce referenčního období, navýšení z vlastních zdrojů je možné pouze nad tento minimální rámec Pravidlo „znečišťovatel platí“. Výjimkou je pouze aplikace sociálně únosné ceny.

Udržitelnost 2014+ - nástroj Nástroj Udržitelnost 2014+ Minimální výše čistých příjmů pro obnovu VHI (nájemné, odpisy/zisk, prostředky na obnovu, čistý příjem). Dopad do ceny – nepřímý, ale zůstává Zpracován jednoduchý nástroj ve formátu MS Excel. Základní vstupní údaje pro výpočet Udržitelnosti 2014+ jsou totožné s FA pro období 2007 – 2013. Referenční období – 30 let Prodloužení životností oproti OPŽP 2007

Udržitelnost 2014+ - projekt „na zelené louce“

Udržitelnost 2014+ - projekt „historická data“

Udržitelnost 2014+ - výstupy Minimální výše požadovaných čistých příjmů na dobu 10 let, Výpočet orientační ceny pro vodné a/nebo stočné (pouze informativního charakteru po doplnění údajů žadatele o objemech a provozních nákladech). Nutné znát vstupy – kalkulace provozních nákladů. Dohoda vlastníků provozně souvisejících sítí – vč. ceny za m3 vody předané/odebrané Jednotkové náklady ve VÚPE dané ÚV/ČOV

Přechod z OPŽP 2007 na OPŽP 2014+ V případě realizace projektů v obou OPŽP Přechod z režimu FA do režimu „Udržitelnost 2014“ Rok po kolaudaci projektu z OPŽP 2014 – „R“ Do nástroje vstupní data z kalkulace ceny „R – 1“ Na jejich základě se určí vývoj závazných příjmů v letech „R“ až „R+9“ Konzultace se SFŽP

Děkuji za pozornost! Jakub Němec ředitel odboru provozování vodohospodářské infrastruktury Ministerstvo životního prostředí - www.mzp.cz Státní fond životního prostředí ČR - www.sfzp.cz Agentura ochrany přírody a krajiny ČR - www.ochranaprirody.cz