FOBIE 16. října 2013 VY_52_INOVACE_220127

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Předmět: Název materiálu: Výuková.
Advertisements

Neurózy, psychózy, rané poruchy
ZÁKLADNÍ DRUHY CITŮ Mgr. Michal Oblouk.
PSYCHICKÉ JEVY.
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem a poruchy přizpůsobení
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Emoce (city).
Stres Vypracovala:Terezie Stránská
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
BULIMIE Hana Szarowská 2. HA.
Rozdíly mezi osobnostmi
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Sebeuvědomění a sebekontrola
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Alzheimerova nemoc.
Strachy v období rané adolescence
Veronika Řeháková C3B, PSY Datum vypracování:
1.1. Projevy komunikačního působení na veřejné mínění dr.Ján Mišovič, CSc
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Seminář Trauma.
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
BABYBOX VY_52_INOVACE_ února 2014
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
DYSORTOGRAFIE 4. října 2013 VY_52_INOVACE_220119
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ZÁŠKOLÁCTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ADHD PORUCHA POZORNOSTI S HYPERAKTIVITOU
MENSA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
DOMINANCE PRAVÉ A LEVÉ HEMISFÉRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_ZV_1_5E_NEC_06_FOBIE.
DYSGRAFIE – PORUCHA OSVOJOVÁNÍ PSANÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_295.PSY.23 Fobie_prezentace.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Psychické stavy a procesy Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
DYSKALKULIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
FOBIE KAROLÍNA RŮŽIČKOVÁ, C3B ZÁKLADNÍ INFORMACE  Z řeckého „fobos“  = úzkostná porucha - chorobný, bezdůvodný strach z věcí, situací nebo.
MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kombinační číslo 6. října 2013 VY_42_INOVACE_190206
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číselné řady VY_32_INOVACE_ září 2013
Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Stres a jeho zvládání.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní pojmy speciální pedagogiky
Eva Smejkalová Klinická psychologie II.
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

FOBIE 16. října 2013 VY_52_INOVACE_220127 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám.

FOBIE Slovo pochází z řečtiny – ze slova „phobos“, což znamená strach Je to úzkostná porucha charakterizovaná chorobným, bezdůvodným strachem z věcí, situací nebo lidí

FOBIE OD „A“ DO „Z“ psychických poruch charakteristických strachem z věcí, lidí nebo situací a prožitků jsou od „A“ do „Z“ stovky. zhruba u 2 % lidí mají těžký průběh. u 7 – 8 % činí určité problémy

FOBIE V PRAXI Fobie výrazně narušuje běžné fungování a může zasahovat do každodenního života. Pouhé pomyšlení na fobickou situaci může vyvolat úzkost. Postižený si nesmyslný strach plně uvědomuje, ale není schopen ho vlastní vůlí potlačit. Řada fobii, jako například z výšek nebo z uzavřeného prostoru, je pochopitelná. Na druhou stranu některé z fobií jsou velmi zvláštní a nepochopitelné.

ÚZKOST A STRACH Úzkost a strach prožil každý z nás. Mají ochranný význam. Úzkost a strach se liší: strach je určitou odpovědí na konkrétní nebezpečí. Úzkost naopak je nepříjemný emoční stav, jehož příčinu není možné definovat. Strach trvá pouze po dobu hrozícího nebezpečí. Intenzita strachu je různá, od lehkého neklidu až po stav masivního prožitku strachu.

Ten kdo trpí těžkou fobií, se při záchvatu paniky bojí o svůj život. Výsledkem je typické vyhýbání se situacím, které působí nebo jejich velmi obtížné překonávání. Strach je přítomen nejen při vystavení se této situaci či předmětu/ům, ale i při očekávání (anticipaci) či pomyšlení na takovou situaci. Tomu říkáme úzkost z očekávání, tedy anticipační úzkost. Počátek fobie bývá v dětství (v dospělosti obvykle spontánně odezní).

MOŽNÉ PŘÍČINY FOBIÍ vrozená úzkostnost (30-40% případů) traumatický zážitek. psychická porucha to, že jeden z rodičů trpí nějakou fobií (riziko získání fobie se zvyšuje)

PROJEVOVÁNÍ FOBIE při setkání se stresujícím faktorem při pomyšlení na věc/situaci při pohledu na fotografii/vidění v televizi

PŘÍKLADY FOBIÍ Strach z létání – aviofobie Agorafobie je jednou z nejčastějších fobií vůbec může se projevovat jen drobnou nevolností či nervozitou, ale v extrémních případech může vážně komplikovat běžný život Agorafobie je považována za nejčastější fobii strach z otevřených prostranství, postižený se bojí např. přejít ulici 88 % postižených jsou ženy a to průměrného věku 28 let

PŘÍKLADY FOBIÍ Sociální fobie je jedna z poruch emocí nemocný má strach z interakcí mezi lidmi, které vyžadují společenské chování – např. při představování, poznávání nových lidí, pohovoru do zaměstnání, ve­řejného vystupování apod. je v současnosti třetím nejrozšířenějším psychickým onemocněním často se setkáváme se sebevraždami a nijak vzácné nejsou ani závislosti, zejména na alkoholu. Jedinec se po dvou třech skleničkách cítí líp, je schopen společensky zafungovat a cesta k nadměrnému užívání až závislosti je naznačena

DALŠÍ PŘÍKLADY FOBIÍ ze vztekliny - lyssofobie z výšky - akrofobie z uzavřených prostorů - klaustrofobie z povodně - antlofobie z hloubky - batofobie ze špíny - mysofobie ze špíny nebo nepořádku - ataxofobie z vlasů nebo chlupů (např. v pokrmech) - trichofobie

DALŠÍ PŘÍKLADY FOBIÍ z křesťanů - christianofobie z Francouzů - frankofobie z dětí - pedofobie z teenagerů – ephebifobie ze včel - apifobie z ryb - ichtyofobie z koní - equinofobie z vyder – lutrafobie

Některé fobie mohou být velmi zvláštní a nepochopitelné DALŠÍ PŘÍKLADY FOBIÍ Některé fobie mohou být velmi zvláštní a nepochopitelné strach z piva – zytofobie strach z křížovek – kruciverbofobie, strach ze ztráty mobilního signálu – nomofobie strach z čísla 6 – hexafobie

ZDROJE WATERS, Richard. Fobie: odhalené a vysvětlené. Vyd.1. V Praze: Metafora, 2009, 128 s. ISBN 978-80-7359-196-0. Sociální fobie. In: Psychoweb.cz [online]. 2005 [cit. 2013-10-16]. Dostupné z: http://www.psychoweb.cz/psychologie/socialni-fobie/ NOVÁK, Tomáš. Fobie lze mít z čehokoliv, věděl už Freud. In: Vitalia.cz [online]. 2012 [cit. 2013-10-16]. Dostupné z: http://www.vitalia.cz/clanky/fobie-lze-mit-z-cehokoliv/