Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu Poruchy jednotlivých psychických funkcí – emocí, vůle, jednání, pudů (VY_32_INOVACE_ ) Autor Mgr. Monika Malá Tematická oblast Patopsychologie Ročník osmý Datum tvorby Září 2012 Anotace Prezentace je určena pro výuku patopsychologie v semináři v psychologie v maturitním ročníku, seznamuje studenty s problematikou a syndromy poruch jednotlivých psychických funkcí – vůle, jednání, pudů. Metodický pokyn Šablona slouží jako digitalizovaná učebnice pro žáky semináře z psychologie, jednotlivé strany prezentace na sebe tematicky navazují, řeší problematiku psychopatologie. Časová dotace materiálu je minut.

2 TERMINOLOGIE: Poruchy psychických funkcí jsou symptomy, které se obvykle nevyskytují samostatně, ale v kombinacích s různými symptomy tvoří tzv. syndromy.

3 Poruchy emocí Rozlišujeme je z hlediska intenzity, délky trvání a kvality emočního prožitku. Poruchy afektů - jsou značně intenzivní a krátkého trvání: patický afekt, fobie.

4 Poruchy nálad -bývají v porovnání s předchozími méně intenzivní, ale trvají mnohem déle: manická nálada, euforická nálada, depresivní nálada, anxiózní nálada, explozivní nálada, apatická nálada.

5 Poruchy vůle Vůle je do značné míry získaná schopnost autoregulace, která jednání člověka usměrňuje žádoucím způsobem. Poruchy aktivní vůle (ztráta rozhodnosti). Poruchy pasivní vůle (nedostatek vytrvalosti).

6 Tři formy poruchy vůle:
hypobulie, abulie, hyperbulie.

7 Poruchy jednání Jednání je cílevědomé, promyšlené chování.
Poruchy jednání lze dělit na kvantitativní a kvalitativní.

8 Kvantitativní poruchy jednání:
hypoagilita, hyperagilita.

9 Kvalitativní poruchy jednání
Impulzivní jednání. Raptus. Katatonní poruchy (stuporózní nebo produktivní charakter ). Nutkavé (kompulzivní) jednání.

10 Poruchy pudů Pud je vrozená tendence k určitému chování, jehož cílem je zachování existence rodu. Při této poruše může být život ohrožen (např. porucha příjmu potravy).

11 Poruchy pudu obživy: bulimie, anorexie. Poruchy pudu sebezáchovy: automutilace (sebepoškozování), suicidální - demonstrační sebevražda, bilanční sebevražda.

12 Poruchy pohlavního pudu:
změna intenzity, změna zaměření, změna způsobu sexuálního uspokojování (sadismus nebo masochismus). Porucha rodičovského pudu: nezájem o potomstvo, zanedbávání či týrání vlastních dětí.

13 Otázky Jak může člověku ovlivnit život porucha aktivní vůle?
Jaké znáš poruchy jednání? Jak může ovlivnit rodině život, chybí-li někomu pud sebezáchovy?

14 Zdroj: Mgr. Kateřina Juklová, Mgr. Radka Skorunková: Základy psychopatologie, Gaudeamus, Univerzita Hradec Králové, 2009, Hradec Králové


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google