Energetická hodnota potravin (EH) Předmět: Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Energetická hodnota potravin (EH) Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s energetickou a biologickou hodnotou potravin. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Energetická hodnota potravin, biologická hodnota potravin Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 7 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_C1SU_01
EH je dána množstvím energie, která vzniká dokonalým strávením živin v těle Vyjadřuje se v joulech (J), kilojoulech (kJ) Potřeba energie závisí - na věku - pohlaví - druhu práce
Např.: obr.1 těžce pracující potřebuje 16 500 – 20 500 kJ denně lehce pracující potřebuje 9 800 kJ denně obr.2
obr. 3 obr. 4 Vysokou EH mají např. pekařské a cukrářské výrobky, protože obsahují velké množství tuků a cukrů Vitamíny a minerální látky nemají žádnou EH Vhodné je ovoce a zelenina
Energetická hodnota základních složek potravin: CUKRY 16,7 kJ TUKY 37 kJ BÍLKOVINY 16,7 kJ
Biologická hodnota potravin (BH) je dána množstvím a složením bílkovin, minerálních látek, vitamínů a vlákniny v potravinách (buničina, vláknina) Vysokou BH má např. maso, mléko, tvaroh, vejce, ovoce, zelenina, jádroviny…
Biologická hodnota potravin není stále stejná mění se nebo dokonce ničí špatným skladováním potravin nebo zbytečným dlouhým vařením (např. vitamín C) obr.5
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, 1996. 216 s. ISBN 80-85427-86-9 Obr. 1: [online].[ cit 2012-11-17]. Dostupné z: http://Microsoft.com Obr. 2: [online].[ cit 2012-11-17]. Dostupné z: http://Microsoft.com Obr. 3: [online].[ cit 2012-11-17]. Dostupné z: http://Microsoft.com Obr. 4: [online].[ cit 2012-11-17]. Dostupné z: http://Microsoft.com Obr. 5: [online].[ cit 2012-11-17]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lemon.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.