Počátky našeho písemnictví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Konstantin a Metoděj Jazykový přínos – písmo Seminární práce do předmětu Společensko – vědního semináře Eva Vítková Gymnázium Boskovice 2012.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Markéta Hanzalová.
Přemyslovská orlice Český stát v 11. a 12. století Děkan Kosmas, autor kroniky.
Kaligramy aneb grafické básně. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_HV_16_SVO_Český.
Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Ruchovci Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Název školyZákladní škola a mate ř ská škola, Jet ř ichov, okres Náchod AutorŠárka Mat ě jová Datumzá ř í 2012 NázevVY_52_INOVACE_22_P ř emyslovci 2 Ro.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Co se dnes naučíme? Budeme se orientovat v počátcích českých dějin
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Konstantin a Metoděj dopad jejich mise na jazyk a literaturu
Název vzdělávacího materiálu
VY_32_INOVACE_216_Románské umění_Architektura, malířství, sochařství
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_08
Co víš o tom, jak to vypadalo na našem území ve středověku?
zpracovaný v rámci projektu
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Mimoevropské literatury
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
VZINIK ČESKÉHO STÁTU A VLÁDA PRVNÍCH PŘEMYSLOVSKÝCH KNÍŽAT
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Vznik česky psané literatury
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV:VY_32_INOVACE_03_ČJ_03
Digitální učební materiál
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Osudy dobrého vojáka Švejka
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_DĚJEPIS
ŽIVOT ZA VLÁDY PRVNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.17_Báseň Datum: 25.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9-14_Počátky ČESKÉHO STÁTU Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Opakování č. 3 Vlastivěda 4. ročník
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
VELKÁ MORAVA.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Anotace: Klíčová slova:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
České národní obrození
Česká literatura středověku
První státní útvar na našem území, dále jen VM
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
TÉMA: RUCHOVCI – SVATOPLUK ČECH AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_11 TÉMA: Slované
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
VLÁDA POSLEDNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Transkript prezentace:

Počátky našeho písemnictví 9. st – 14. st.

Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3235 Název: VY_32_INOVACE_3.2.4.B_15_POČÁTKY NAŠEHO PÍSEMNICTVÍ Téma: Literatura na 2. stupni ZŠ

Anotace: Prezentace by měla sloužit jako podklad k výkladu o počátcích písemnictví na našem území. Žáci se seznámí s osobnostmi Cyrila a Metoděje. Poslechnou si první českou píseň. Do rukou dostanou ukázku z žákovské poezie, se kterou mohou s vyučujícím dále pracovat.

Písemnictví staroslověnské Pol. 9. st. Velká Morava Pronikání křesťanství 863 – příchod Konstantina (Cyrila) a Metoděje ze Soluně Své učení šíří ve staroslověnštině a šíří nové písmo hlaholici – nejstarší slovanské písmo Nejstarší texty mají náboženský charakter, jsou srozumitelné lidu Proglas – předmluva k překladu evangelia Život Konstantina, Život Metoděje – obrana jejich díla, životopisy

Období staroslověnské a latinské literatury 10. a 11. století Staroslověnská – centrem Sázavský klášter Život knížete Václava Druhá staroslověnská legenda o sv. Václavu Latinská – centrem pražské biskupství Kristiánova legenda – Život a umučení sv. Václava a jeho babičky sv. Ludmily – náboženská středověká epika, vypráví o životě, zázracích a mučednictví světců 1. česká duchovní píseň Hospodine, pomiluj ny http://www.youtube.com/watch?v=Esf-9zK1yl4

Počátek 12. st – pol. 13. st. pronikání češtiny Kosmas – Kronika česká - jeden z nejdůležitějších historických pramenů k poznání raného českého středověku nenalezneme zde pouze fakta, ale Kosmas velmi často samotné dění komentuje vlastními postřehy kronika je rozdělena na tři knihy: V první knize se dočteme o vzniku Čechů a jejich příchodu do Čech. O přijetí křesťanství, sv. Václavovi a sv. Vojtěchovi. V knize druhé se dovídáme především o vládě Břetislava I. Třetí kniha je hlavně o Břetislavovi II. A končí v roce 1125. Pronikání češtiny – glosy = vpisy do latinských rukopisů

Česky psaná literatura Přelom 13. a 14. století Vláda posledních Přemyslovců a Lucemburků Dochází k zesvětštění literatury – témata nejen náboženská Alexandreis – oslava Alexandra velikého, rytířský epos Dalimilova kronika – nejstarší česky psaná veršovaná kronika, neznámý autor Počátky dramatu – Mastičkář Dřevo se listem odívá – milostná píseň Satira – Podkoní a žák, Satiry Hradeckého rukopisu - Smil Flaška z Pardubic – Nová rada – alegorie, zvířata radí lvovi = králi, jak má vládnout

Ukázka žákovské poezie – Podkoní a žák Přihodich se jednú k tomu, kdež nalezech v jednom domu, právě také v túž hodinu dva, jenž přišla pohostinu, ana sedíta na pivě. Tu učiništa poctívě, oba právě bez meškánie dašta mi milé vítanie. A já, přiblíživ se k nima, posadich se mezi nima, jakož často v krčmě bývá, křičiec: „Paní, nalí piva!“ Jechomť se v odplatu ctíti, podávajíc sobě píti. Poslúchajte tuto právě, poviemť vám o jich postavě. Z těch jeden člověk bieše mladý, nejmieše známě brady, na němž sukně šerá, umlená, a k tomu kukla zelená; ta také zedrána bieše. Mošnu na hrdle jmieše, v niž by vložil, což mu třeba, mním, že knihy, také chleba; dešťky jmieše u pasu. Jakž jej viděch při tom času, i jinú k tomu přípravú vše bieše školskú postavú.

Zdroje: OSIPOV a kol. Orthodoxie - pravoslaví [online]. [cit. 2.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.orthodoxia.cz/c_m/cyrmet.htm>. http://www.youtube.com/watch?v=Esf-9zK1yl4 UK [online]. 2000 [cit. 2011-11-15]. Www.paleografie.org. Dostupné z WWW: <http://www.paleografie.org/UK/img/gallery/110705142439.jpg>. FAIGL. Wikipedie [online]. [cit. 2.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Podkon%C3%AD_a_%C5%BE%C3%A1k>.