Občanská práva a povinnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LIDSKÁ PRÁVA V SOUKROMÉM A VE VEŘEJNÉM ŽIVOTĚ
Advertisements

Obsah a dodržování lidských práv
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní stát Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:červenec.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Všeobecná deklarace lidských práv
Demokracie a její hodnoty
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Lidská práva v dokumentech
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Základní práva a svobody
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Soudy, soudní řízení, právnické profese Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Volný čas a volnočasové aktivity Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu.
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Zaměstnání a podnikání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Právní úprava cestovního ruchu v ČR: živnostenský zákon
Listina základních lidských práv a svobod
OBČAN Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
práva a povinnosti občana ČR
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
SETKÁNÍ S UMĚLECKÝM DÍLEM
Obrazový materiál pro pracovní list – Kanály
LIDSKÁ PRÁVA V SOUKROMÉM A VE VEŘEJNÉM ŽIVOTĚ
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Věková hranice českého práva
Občanská práva a povinnosti
PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU – SLOŽKY STÁTNÍ MOCI
Obrazový materiál pro pracovní list – Kanály
Práva a povinnosti osob
Práva a svobody a veřejná moc
Vztahy mezi pohlavími Volba životního partnera
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka   Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Práva a povinnosti osob
Jméno autora: Mgr. Zděnka Němečková Datum vytvoření :
Práva a povinnosti osob
Člověk a předpoklady soužití Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Název školy: Základní škola Městec Králové
Lidská práva Leden 2016.
Právo a spravedlnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
LIDSKÁ PRÁVA y.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY SPRÁVNÍ PRÁVO
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Občanská práva a povinnosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Definice občanství Občanství = příslušnost člověka k obci, rozlišujeme občanství obce (města, vesnice) a státní občanství. Otázky týkající se státního občanství a občanských práv a povinností jsou upraveny v Ústavě ČR, v Listině základních práv a svobod a v zákoně o státním občanství. Každý občan může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá.

Lidská a občanská práva Lidská práva: - univerzální (platná pro všechny) - nezrušitelná a nezcizitelná - nepromlčitelná (člověk o ně nepřijde, když je nevykonává) - nezadatelná (člověk se jich nemůže vzdát) Občanská práva (občanské svobody) = základní práva a svobody, která příslušejí občanům daného státu či jiné občanské korporace (př. volební právo). Tím se odlišují od lidských práv, která demokratické státy zaručují všem lidem, tedy i cizincům.

Svoboda, rovnoprávnost Občanská práva zaručují občanům určité svobody, a tím omezují politickou moc, aby nemohla být zneužívána k zásahům do života občanů. Svoboda = mezilidský vztah založený na existenci osobní nezávislosti jedince. Její uskutečňování je omezeno určitými hranicemi (stanovenými právem a chráněnými autoritou státu). Rovnoprávnost = rovnost lidí před zákonem, rovnost životních šancí (ne absolutní rovnost – ve výsledcích).

Občanská práva a povinnosti Stát zaručuje svým občanům ochranu a přiznává jim řadu výlučných práv v oblastech správy veřejných věcí, rozvoje identity národnostních a etnických menšin a v sociální, kulturní a hospodářské sféře. Občané mají naopak řadu povinností vůči svému státu – zachovávat věrnost svému státu, připravenost postavit se na obranu státu, přijmout výkon určitých funkcí – vyžaduje-li si to veřejný zájem. Základní povinností každého občana je dodržovat právní normy státu, i když se občan daného státu zdržuje na území hostitelského státu.

Listina základních práv a svobod Ústavní zákon – lidské a občanské právo. Při pročítání narazíme na výrazy: každý, všichni, nikdo = lidské právo. Výraz občané odkazuje k občanskému právu. Listina také upřesňuje další skupiny osob – cizinci, děti a mladiství, ženy, zdravotně postižení, … Př.: Článek 20 (2) Občané mají právo zakládat též politické strany a politická hnutí a sdružovat se v nich. Článek 17 (2) Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu.

Úkol Počítačová učebna Pro žáky: ,,Zkuste najít v Listině základních práv a svobod (na internetu ke stažení) co nejvíce občanských práv.“ Nalezená práva si třída přečte nahlas a s učitelem je zařadí do skupin (učitel žákům, po zařazení práv do skupin, dá vytištěný přehled základních práv jednotlivých skupin). Skupiny: 1) Základní lidská práva a svobody 2) Práva národnostních a etnických menšin 3) Hospodářská, sociální a kulturní práva 4) Právo na soudní a jinou ochranu Otázka: ,,Překvapilo Vás, že některá práva nemá každý? Proč?“

Použité zdroje DUDÁK, Vladislav. Občanská nauka pro střední odborná učiliště: Vladislav Dudák ... [et al.]. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2003, 279 s. ISBN 80-7235-237-7. Listina základních práv a svobod. In: č.2/1993 Sb. 1992. Dostupné z: http://www.usoud.cz/listina-zakladnich-prav-a-svobod/. Občanská práva. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001. [cit. 2013-12-28]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Občanská_práva.