Výživa v zimních sportech - lyžování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa v zimních sportech - lyžování
Advertisements

Výživa ve sportu.
Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Výživa II – alpské lyžování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Pitný režim.
Vytrvalostní výkon. Vytrvalostní sporty Příprava Pitný režim Přísun sacharidů Pravidelnost Po zátěži.
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové
ABY ŠPORT NEBOLEL Bratislava,  Výživa bude efektivní pouze ve spojení s kvalitní tréninkovou přípravou sportovce  Výživa je závislá na typu.
Zásady výživy sportovce
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Potraviny pro zvláštní výživu
Zdravé stravování KC3.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Význam výživy ve sportu
Výživa dětí a mladých sportovců (děti, teenageři)
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Výživa běžců.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
NUTRILITE™ Iron Folic Plus
Buňka  organismy Látkové složení.
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Výživa v zimních sportech - lyžování Iva Hrnčiříková Fakulta sportovních studií MU Výživa v zimních sportech - lyžování

Výživa Její role nezastupitelná Součástí tréninku Správná aplikace může snížit rizika přinášená specifickým tréninkovým prostředím Principy jsou ale stále stejné, jako u běžné populace

Stanovení energetické potřeby Různé způsoby, prediktivní rovnice Měření nepřímou a přímou kalorimetrií Základní vstup pro stanovení celkové potřeby energie sportovce Další faktory

Základní nutrienty Sacharidy – energie, glykogen svalový i jaterní Bílkoviny – stavební prvek, hormony, enzymy Tuky – esenciální MK, omega 6 a 3 Vitaminy – nezbytné pro metabolický obrat Minerální látky – nezbytné pro svalovou činnost, přenos vzruchu a další Voda – hydratace, krev

Sacharidy Základní zdroj energie Glykogen svalový a jaterní Zdrojem energie pro krátkou intenzívní FA, ale i při vytrvalostním výkonu Význam ve všech fázích tréninku – před, během, po tréninku v rámci regenerace

Sacharidy Rozdělení: jednoduché – složité Rozdíl je v množství monosacharidových jednotek, rychlost vstřebání do krve, schopnost zvýšit glukozu v krvi, využitelnost Rozdíl je také v načasování přísunu druhů sacharidů

Sacharidy jednoduché Sladkosti, oplatky, sušenky, bílé pečivo, některé druhy ovoce, sušené ovoce, doplňky stravy Vysoký glykemický index Pokud ano, bezprostředně v souvislosti s výkonem – těsně před, během, po

Dříve se doporučovalo přijímat sportovcům potraviny s vysokým GI, nyní se od toho upouští Důležité sledovat GN – glykemickou nálož – reálné množství sacharidů v potravině a odraz jejího působení v organismu Nyní se doporučují i potraviny s nižším GI v kombinaci s bílkovinou

Sacharidy složené Cereálie, vločky, celozrnné pečivo, rýže, těstoviny, ovoce Nižší nebo nízký GI Zařazení před tréninkem a po

Bílkoviny Rozdělení živočišné – rostlinné DDD 0,8g/kg TH pro běžného člověka DDD pro sportovce 1,2-1,8g/kg TH Závisí na zátěži, fázi, atd Někteří autoři připouštějí i vyšší dávky, shoda v tom, že více než 2,2 g/kg TH je moc Jednorázová dávka 30g bílkovin

Bílkoviny živočišné Plnohodnotné, obsahují všechny esenciální aminokyseliny Většinou jsou zdrojem i dalších minerálních látek potřebných pro FA Maso, mléko, mléčné výrobky, vejce Izolované frakce bílkovin z těchto potravin se také nejčastěji používají k výrobě DS

Bílkoviny rostlinné Nejsou plnohodnotné, i když správnou kombinací lze Nedoporučuje se vegetariánství nebo veganství, rozhodně ne u dětí Obiloviny, luštěniny, soja

Tuky Jsou bohatým zdrojem energie Využívány při vytrvalostních PA Při dostatečné stravě jich je také dostatek DDD 0,8-1g/kg TH Rozdělení : živočišné – rostlinné Rozdíl ve skladbě a využitelnosti v organismu Rostlinné obsahují esenciální MK, důležité pro obnovu buněk, regeneraci

Vitaminy Při stravě, která odpovídá nárokům energetickým i kvalitativním by mělo být vitaminů dostatek Většinou to tak není Při zimních sportech – zvýšené nároky na přísun, případnou suplementaci– vitamin C, vitaminy B, kyselina listová, vitamin D

Minerální látky Obecně důležité pro metabolismus Zimní sporty – zejména železo – vysoká nadmořská výška –zvýšená potřeba z důvodu zvýšené tvorby červených krvinek- adaptace na prostředí Zásoby železa pro tvorbu Hb Dávky – ženy 15 mg/den,muži 10mg/den -

Pitný režim Snažit se vyvarovat dehydrataci Kontrola příjmu tekutin Podíl tekutiny, která se dostane ze žaludku do střeva, kde je absorbována 300 – 400 ml tekutin před zátěží – zaplní žaludek

Pitný režim Doporučené nápoje – voda, čaj slabý, iontové nápoje v souvislosti s výkonem Důležitý je pravidelný přísun, ne nárazové pití Pro běžnou populaci 40ml /1 kg TH za den Při sportovním výkonu se potřeba zvyšuje Alespoň 500-750ml/60 minut trvání výkonu

Pitný režim Ztráty elektrolytů – nízké – není nutné je hradit – pouze Ca, Mg, vstřebávají se z 1/3, proto může být jejich c 3x vyšší než v potu Pobyt ve vysokohorském prostředí - ztráty jsou díky nízkému parciálnímu tlaku vodních par vysoké, zvýšená diuréza K se během zátěže uvolňuje z pracujících svalů Na pomáhá rychlému vstřebávání, váže i vodu v těle Čistá voda – 1 ml/cm střeva – voda z izoton se 400-500 mg Na a 6-8% S okolo 3-4 ml/cm Hypotonické – 1,6-2% S a Na 1200 mg/l – velmi slané

Na: 400-500 mg/l K: do 225 mg/l Ca: do 225 mg/l Mg: do 100 mg/l Glu do 5% Maltodextrin do 8%

Nápoje Dle délky výkonu volíme c – 60-90 minut – 3-ˇ% koncentrace látek Čím nižší teplota okolí - tím vyšší může být c látek Čím vyšší teplota okolí – tím více naředěný – méně S, ale více NaCl Každých 10-20 minut – 100-200 ml Limonáda – 10g S ve 100 ml Sůl do nápoje – 1g/litr

Pot Množství potu se úměrně zvyšuje při zvyšující se zátěži a vlhkosti vzduchu Z ICT a ECT Snížení objemu kr. plazmy může vést ke zhoršení prokrvení, dodávky O2 a odvádění odpadních produktů Ztráty v horku až 2l/hod Závažné příznaky až 10% hm Ztráta 2% hm – může vést ke snížené výkonnosti o 25%

Strava před výkonem Nejdůležitější!!! Hlavní příčina vyčerpání je nedostatečná zásoba energie Normalizace sv.glykogenu za 24 hod, v případě zdraví – při 7-10g /kg TH – pro 60-90 minut 4 hod před výkonem – 200-300g – zvyšuje výkonnost – po lačnění – zvyšuje se dostupnost S a současně se zpomaluje vstřebávání glu z GIT – stabilní glykémie

Superkompenzace Cílem je zlepšení výkonnosti Švédský model – již se od něj ustupuje – doba trvání 6-7 dnů Hypersacharidová dieta je přijatelnější – doba trvání 3 dny

Schéma příjmu sacharidů před výkonem 4 hod 4 g.kg-1 pevná strava (těstoviny, rýže, pečivo…) 3 hod 3 g.kg-1 2 hod 2 g.kg-1 1 hod 1 g.kg-1 tekutá strava (sportovní nápoj, gel, banán)

Strava během FA Gely – koncentrát S, doplněný o BCAA a stimulanty Tyčinky – 50 g přinese 30g S Neměly by obsahovat T a B vysoké dávky Ale MCT – neštěpí se složitě, přímo do kr.oběhu a jsou využity jako zdroj energie

Schéma příjmu potravy během výkonu

Strava po výkonu Záleží na náročnosti tréninku Důležité načasování – kritická doba pro regeneraci Doba 0 – 30 minut po výkonu kritických, pokud je trénink náročný- intenzívní Obecně platí – do 60 min po tréninku S a B Doporučuje se kombinace S v množství 1-2 g na 1 kg TH Nebo kombinace S a B v poměru 3 – 4 : 1 V době 0 – 4 hod. po výkonu množství S 1-2 g na 1 kg TH

Možné uvažovat o doplňcích stravy Tyčinky, energetické nápoje Stravu je možné zajistit z vlastních zdrojů – pečivo, šunka, sýr Po výkonu – tekutá forma je pro mnohé přijatelnější – lépe stravitelná Společně s jídlem důležitá hydratace

Shrnutí rizik NEDOSTATEK ENERGIE – vysoké energetické nároky, nedostatek času pro příjem stravy, alternativy DS PITNÝ REŽIM – nedostatek tekutin, dehydratace NEDOSTATEČNĚ PESTRÁ STRAVA – i Fe ŠPATNĚ ZVOLENÉ REGENERAČNÍ PROSTŘEDKY V RÁMCI VÝŽIVY

Specifika Vytrvalost, v kombinaci s faktory vnějšími Změny hmotnosti, váhové kategorie Nadmořská výška Teplota Pohlaví

Děkuju za pozornost