Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.16_tuky Název: Tuky Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma: Přírodní láky/Tuky Vytvořeno: 31. 3. 2012 ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva.
Co jsou to civilizační choroby? - spojeny s životním stylem → infarkt, obezita, vysoký tlak, srdeční a cévní onemocnění, cukrovka. Co je způsobuje? - tučná a sladká jídla, nedostatek fyzického pohybu, stres. Jak se jim vyvarovat? - zdravý životní styl
tuky oleje vosky Co můžete říct o tucích? rozpustnost použití LIPIDY tuky oleje vosky Co můžete říct o tucích? rozpustnost použití teplota tání
Do jaké skupiny chemických sloučenin patří glycerol? Tuky jsou estery glycerolu a mastných kyselin (palmitové, stearové, olejové). Do jaké skupiny chemických sloučenin patří glycerol? Co jsou to mastné kyseliny? mastná kyselina glycerol tuk
Rozdělení tuků podle skupenství: tuky tuhé – v molekule kyseliny jsou jen jednoduché vazby = nasycené kyseliny → nasycené tuky (sádlo, margarín, lůj, máslo) tuky kapalné – v molekule kyseliny jsou násobné vazby = nenasycené kyseliny → nenasycené tuky (oleje, rybí tuk)
podle původu tuky živočišné – NEZDRAVÉ TUKY zvyšují riziko onemocnění srdce a cév, zvyšují hladinu cholesterolu. - tuky rostlinné – ZDRAVÉ TUKY - pozitivní vliv na srdce a cévy, činnost mozku, zpomalují stárnutí mozku spojené s rizikem vzniku Alzheimerovy choroby.
Jakou funkci mají tuky? podílejí na většině procesů živého organismu zásobní funkce udržují tělesnou teplotu ochrana vnitřních orgánů zdroj energie tvorba tukových buněk stavební složka některých hormonů správnému využívání vitaminů
Jak získáváme tuky: lisováním semen a plodů vytavováním (škvaření) sádla vyluhováním v organických rozpouštědlech Tuky žluknou → změna barvy tuku a zápachu žluknutí = rozklad na glycerol a mastné kyseliny
Metodický postup Prezentace slouží k výkladu nové látky. V úvodu děti zodpoví otázky týkající se tématu. Rozdělíme lipidy a určíme některé vlastnosti tuků. Charakterizujeme tuky a popíšeme rovnici vzniku tuků. Rozdělíme tuky podle skupenství a původu. Upřesníme rozdíl mezi dobrými a špatnými tuky. Vysvětlíme funkci tuků pro náš organismus. Vyjmenujeme způsoby získávání tuků.
Použité zdroje Kliparty Office [online]. 2012 [cit. 2012-03-31]. Dostupné z www: http://office.microsoft.com/cs-cz/