Lipidy - struktura, rozdělení, vlastnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Lipidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Lipidy.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mastné kyseliny a estery
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
biomembrány a membránový transport
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
Struktura a funkce lipidů
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Číslo šablony: Číslo.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LIPIDY 1.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Lipidy jednoduché složené.
LIPIDY.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Čtyři hlavní skupiny organických molekul v buňkách
Lucie Palašová; Oktáva B
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Trávení lipidů. VSTŘEBÁVÁNÍ A TRANSPORT PRODUKTŮ TRÁVENÍ LIPIDŮ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Lipidy.
Genetický kód – replikace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
[11] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Buňka  organismy Látkové složení.
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Lipidy obecný popis.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Citrátový cyklus Mgr. Jaroslav Najbert.
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Lipidy - struktura, rozdělení, vlastnosti Mgr. Jaroslav Najbert

Označení vzdělávacího materiálu Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školy Sokolovská 1638 IČO 620 330 26 Operační program Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.1.28/01.0050 Označení vzdělávacího materiálu K_INOVACE_1.CH.41 Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Chemie Tematický okruh Přírodní látky Zhotoveno listopad 2012 Ročník Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium (RVP – G) Anotace Materiál je určen jako studijní v předmětu biochemie, který integruje vzdělávací obory biologie a chemie. Je zaměřen na strukturu, vlastnosti a rozdělení lipidů. Předpokládá zvládnutí učiva reakčních mechanismů vzdělávacího oboru chemie.

Lipidy - charakteristika Lipidy – biochemicky významné látky, obsahují estericky vázané „vyšší mastné kyseliny“ s alkoholem, případně další látky. V rostlinné i živočišné říši. Vosky Jednoduché Oleje Triacylglyceroly Lipidy Tuky Fosfolipidy Složené Glykolipidy Lipoproteiny

Mastné kyseliny Vyšší mastné kyseliny – karboxylové kyseliny s velkým počtem atomů C. Obecný vzorec je R-COOH, kde R je obvykle uhlovodíkový řetězec se sudým počtem atomů uhlíku 12 – 24. Nasycené – bez násobných vazeb, způsobují tuhost Nenasycené – s násobnými vazbami, způsobují tekutost. Jsou esenciální složkou v potravě pro člověka, v poslední době řazeny k vitamínům F (fatty) ω nenasycené mastné kyseliny – násobná vazba na nejvzdálenějším atomu uhlíku od karboxylové skupiny, omega označen methylový uhlík na druhém konci řetězce (není respektováno názvosloví symbolikou řecké abecedy) – ω 3, ω 6 nejdůležitější

Nasycené mastné kyseliny Laurová – 12:0 Myristová – 14:0 Palmitová – 16:0 Stearová – 18:0

Nenasycené mastné kyseliny Palmitoolejová – 16:1(9) Olejová – 18:1(9)

Nenasycené mastné kyseliny Linolová – 18:2 (9, 12) Linolenová – 18:3 (9, 12, 15)

Nenasycené mastné kyseliny Arachidonová – 20:4 (5, 8, 11, 14) Eikosapentaenová – 20:5 (5, 8, 11, 14, 17)

Jednoduché lipidy – vosky Vosky – jednosytné alifatické alkoholy nebo oxosloučeniny + VMK + další alkoholy + steroly. Ochranná a stavební funkce. Včelí vosk – myricyl a cerylalkohol Lanolin – obsahuje 80 alkoholů Čínský vosk – cerylalkohol – produkován puklicemi Vorvaňovina – cetylalkohol – lebeční dutina vorvaňů (ambra) – kosmetika – dnes syntetická náhražka Rostlinné vosky – tvoří kutikulu

Jednoduché lipidy - triacylglyceroly Zásobní látky, stavební látky, tepelná izolace, ochrana proti mechanickému poškození, „rozpouštědlo“ Alkohol – glycerol – propan- 1, 2, 3, -tri-ol

Jednoduché lipidy - triacylglyceroly Estery glycerolu a vyšších mastných kyselin. Při převaze nenasycených MK – oleje, při převaze nasycených MK - tuky H2O

Jednoduché lipidy - názvosloví dimiristan – monopalmitan glycerolu

Jednoduché lipidy - triacylglyceroly

Triacylglyceroly – kyselá hydrolýza Kyselá a neutrální hydrolýza – opak esterifikace – probíhá fyziologicky při odbourávání lipidů v organismu – produktem glycerol a mastné kyseliny

Triacylglyceroly – zásaditá hydrolýza Působením hydroxidů – produktem glycerol a sůl mastné kyseliny – mýdlo. Při použití NaOH pevná, při použití KOH mazlavá. Podle vzniklého produktu se nazývá zmýdelnění

Triacylglyceroly – ztužování Ztužování – katalytická hydrogenace – adice vodíku na násobné vazby – změna skupenství z kapalného na pevné – snadnější manipulace, nepodléhají žluknutí. Nebezpečí vzniku trans nenasycených mastných kyselin - xenobiotické cis V živých organismech jsou s výjimkou symbiotických bakterií syntetizovány cis nenasycené mastné kyseliny. Při hydrogenaci řádově v procentech mohou vznikat i trans kyseliny. Pro potravinářské účely je proto hydrogenace totální, následně je produkt smíchán s tekutým podílem a připravena emulze s požadovaným stupněm „roztíratelnosti“. Toto platí pro konečný produkt, je-li produkt využit jako surovina pro pekařské účely, podíl trans kyselin není nezanedbatelný. trans

Triacylglyceroly – žluknutí Žluknutí – oxidace násobných vazeb vzdušným kyslíkem. Meziproduktem peroxid, jeho rozpadem vznik aldehydů – charakteristický zápach, zdravotní a chuťovém znehodnocení. Oxidaci urychlují mikroorganismy a vyšší teplota – přepalované oleje.

Složené lipidy - fosfolipidy alkohol + VMK + kyselina trihydrogenfosforečná Fosfoglyceridy – alkohol glycerol – složkou buněčných membrán (lecitin, plasmalogeny) Sfingolipidy – obsahují aminoalkohol sfingosin. Sfingomyeliny – biologické membrány nervové tkáně Hydrofobní část Hydrofilní část

Složené lipidy - glykolipidy alkohol + VMK + cukr Nezbytné pro imunitu – buněčné rozpoznávání, ukotvení membránových proteinů (GPI-proteiny), přenašeči nervových vzruchů, paměťové stopy Glykolipidy buněčných membrán spouští nespecifické imunitní odpovědi Gangliosidy – šedá hmota Cerebrosidy – bílá hmota

Složené lipidy - lipoproteiny alkohol + VMK + protein Stavební a transportní funkce biomembrán, transportní látky v krvi. Stavební jednotkou molekuly je i cholesterol chilomikrony VLDL IDL LDL HDL Low density lipoproteins – lipoprotein o nízké hustotě – transport cholesterolu k buňkám, rizikový faktor ateriosklerózy High density lipoproteins – lipoprotein o vysoké hustotě – transport cholesterolu z cév do jater – snížení rizika aterosklerózy

Zdroje a použitá literatura 1. JAN MUSIL. Biochemie v obrazech a schématech. II., zcela přepracované vydání. Praha: Avicenum, 1990. 2. Fotografie a vzorce z vlastní databáze autora. Vytvořeny programy ACD FREE 12, Snagit 3. MURRAY, Robert K. <i>Harperova biochemie</i>. 23. vyd. Jinočany: H H, 2002, ix, [3], 872 s. ISBN 80-731-9013-3.