Lucia Neupauerová, Jana Kopuletá , Kamila Matušková, Simona Peňáková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vrozená nervosvalová onemocnění v dětském věku (Duchenneova svalová dystrofie /spinální svalová atrofie) MUDr. Jana Haberlová Ph.D. Klinika dětské neurologie.
Advertisements

POHYBOVÉ AKTIVITY FYZIOTERAPIE DiS. Radomíra Koubová.
Poruchy glukozové tolerance v těhotenství Zdravotní výbor PSP MUDr.Pavel Antonín.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
Muzikantská rodina Polytechnika v písni. Poznáš písničku? Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován.
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
Rozštěp rtu a patra Autoři: B. Kobrová, J. Kocanda, L. Kotalová D. Kouřil, P. Vykydalová. J. Zawisza.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Downův syndrom (Numerická chromozomální aberace 21. chromozomu) Syndrom vývojových vad se slabomyslností a velmi charakteristickým klinickým vzhledem.
Sekce náměstka ministryně pro ochranu práv dětí a sociální začleňování Odbor ochrany práv dětí (91) Odbor sociálního začleňování (92) –1–1.
Jaro na statku FARMÁŘ A JEHO PRÁCE. Čtyři roční období.
Klinická genetika, genetické poradenství, cytogenetika, DNA diagnostika (od pacienta k DNA a zpět) OLG FN Brno LF a PřF MU 2015 Renata Gaillyová.
Denisa Štěrbová KHS kraje Vysočina se sídlem v Jihlavě.
Práce s pohádkou Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 1 Jak pejsek s kočičkou.
Dotační programy Ústeckého kraje
Huntingtonova choroba
Pracovně právní vztahy
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Downův syndrom Vypracovali: Radek Otáhal, Lukáš Opatřil, Ján Motešický, Zdislava Nováková, Jakub Mituník, Prezentuje: Timotej Pažitný.
Prader-Willi syndrom Petra Herrmannová Miriama Hlavatá
Fetální alkoholový syndrom (FAS)
Úřad práce České republiky
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
DOBROTY… …NEJEN SLADKÉ.
Syndrom fragilního X chromosomu (syndrom Martinův-Bellové)
Hodnocení sluchu hendikepovými testy.
Využití ultrazvuku v neurologii Neurosonografie
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Firemní kultura zahraniční společnosti na území ČR Autor bakalářské.
Lékařská genetika Renata Gaillyová.
Rozštěpy rtu a patra Petra Bajerová Marie Bartošíková
Rozštěp neurální trubice
Přednáška 5 vývoj obličeje vývoj dutiny ústní a nosní vývoj patra
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Angelmanův syndrom (AS)
VELIKONOCE KRASLICE.
ZVÍŘATA Kde které potkám?.
NÁŘADÍ.
Wolf-Hirschhorn syndrom
Poměr v základním tvaru.
POVOLÁNÍ.
MAŠINKY - bludiště Prostorová orientace.
Klinická genetika, genetické poradenství, cytogenetika, DNA diagnostika (od pacienta k DNA a zpět) LF MU 2011 Renata Gaillyová.
Má země Česká republika.
Spolupráce škol a orgánů sociálně-právní ochrany dětí
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
KDO SE NA TEBE DÍVÁ? HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Hledáme klíč k právům dětí
Di George syndrom Jakub Rada, Veronika Sedláčková, Zuzana Pazdičová, Simona Patronová, Lucia Maceková, Simona Oravčíková.
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Orientujeme se v prostoru
Právo sociálního zabezpečení
Co si vezmu na….
Specifikace cíle odborného textu
Poznatky ze života zvířat
Transsexualita.
Poměr v základním tvaru.
Řízení a rozvoj lidských zdrojů na Ministerstvu vnitra
RIZIKA PŘI ZIMNÍCH SPORTECH
Vztah k životnímu prostředí
Život bez střeva , Praha.
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Práce psychologa Úřadu s dítětem v procesu mezinárodního osvojení Brno, Mgr. Ondřej Bouša.
VÁNOCE Jak pomáháme mamince?.
MATEŘSKÁ ŠKOLA Pardubice - Dubina, Erno Košťála 991
Na poli a v lese stroje.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Lucia Neupauerová, Jana Kopuletá , Kamila Matušková, Simona Peňáková Rozštěpy rtů a patra Lucia Neupauerová, Jana Kopuletá , Kamila Matušková, Simona Peňáková

Patří mezi nejčastější kongenitální malformace. Léčba pacientů s rozštěpovou vadou je v České republice komplexní a multidisciplinární. Ve střední Evropě se rodí jeden postižený jedinec na 700 zdravých dětí. Nutná je spolupráce rodičů.

K postižení plodu dochází v prvních týdnech gravidity Nejdůležitejší úlohu sehrává dedičnost, zdravotní stav matky, vlivy prostředí (RTG zaření,drogy,organická rozpouštědla), infekce(rubeola, chřipka, CMV, toxoplazmoza), ATB(tetracykliny, erytromycin) a výživa(hypervitaminoza A a D) .

Rozštěpy dělíme na dvě skupiny: Rozštěpy rtu a alveolu = celkové rozštěpy (CLP) Incidence 1;1000, u 10 %-20 % dětí jsou součástí syndromu Riziko opakování v rodině u zdravých rodičů je asi 4 % Izolované rozštěpy patra (CP) Incidence 1:2000, v 50 % případů jako součást syndromu (nejčastěji Pierre-Robinova sekvence = hypoplazie mandibuly + retroglosie + rozštěp patra) Riziko opakování u zdravých rodičů je 3 %

Pierre-Robinova sekvence

Dvakrát větší dědičnost vady je u rozštěpu rtu a alveolu Většina případů rozštěpů rtu a alveolu i rozštěpu patra vzniká působením vnějších příčin – u přibližně 67 % pacientů Pouze 33 % a 36 % má rodinnou anamnézu Vada se více vyskytuje u chlapců a byla též opakovaně potvrzena predominance levostranné formy nad pravostrannou v poměru 1,65 : 1 (predilekčním krevním zásobení pravé strany hlavy při formování aortálního systému u fétu)

Možnosti gen. vyšetření – prenat. + postanat. Prenatálně: * Ultrasonograficky – již od 9. týdne IU: transvaginálně či abdominálně, 2D i 3D koronární rovina: horní ret, sagit: sek. patro Embryoskopicky Prenatálně i postnatálně : Diagnostika z bb. plodu či dítěte (prenatálně nutný odběr pomocí AC či odběr choriových klků) karyotypizace, cytogenetická vyšetření Izolované rozštěpy často syndromové – molekulárně genetická vyšetření na jednotlivé syndromy (Velokardiofaciální sy, Robinova sekvence...) Postnatálně – sero + PCR TORCH, lues...

Možnosti léčby: Chirurgická terapie již v prvnch dnech života (Z-plastiky patra – řeší plastický chirurg) Dnes velmi dobře řešitelné U izolovaných/syndromových rozštěpů či familiárního výskytu vyš. rodinných příslušníků Při dalším těhotenství indikace ke zvýšené bdělosti a častějším vyšetřením Prekoncepční užívání folátu již 3 měsíce před plánovaným otěhotněním Vyhýbat se infekčním chorobám zejm. v prvním trimestru

Etické a právní aspekty prenatální diagnostiky -vyšetření dobrovolné -vždy dle přání rodiny -dle platných zákonů -genetické poradenství -nedirektivní přístup -snaha o maximální informovanost rodiny

Děkujeme za pozornost

Zdroje: http://www.rozstep.cz/ http://zdravi.e15.cz/clanek/priloha-lekarske- listy/prenatalni-diagnostika-rozstepu-rtu-a- patra-136536 http://www.wikiskripta.eu/index.php/Roz%C5 %A1t%C4%9Bpy_obli%C4%8Deje