Periodizace dějin hudby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Klasicismus Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Advertisements

Klasicismus Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3617_ Klasicismus Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_3C_13_Duchovní a světská hudba.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11- 09_Národní divadlo TÉMA: Národní divadlo ČÍSLO PROJEKTU: CZ.
Romantismus v Čechách a v Rusku VYTVOŘIL PETR MELICHAR.
Pavel Kubica. Počet obyvatel : Hlavní město: Vídeň Jazyk: Němčina Měna: Euro Hymna: Land der Berge, Land am Strome.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/20 Název materiálu: Velmi stručný přehled dějin vážné hudby Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr.Petra Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_28_Jevištní hudební formy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_30_12_HV9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh AUTOR: Mgr. Ladislava Hurábová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_HV_04 TEMA: Dějiny hudby - BAROKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
HUDEBNÍ NÁSTROJE SYMFONICKÉHO ORCHESTRU. Mgr. Danuše Maierová 11/2011 – 4/ Hudební výchova Umění a kultura Umění kolem nás III/2 –
Zpracovala: Mgr. Iva Novotná Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Periodizace dějin evropské hudby - žáci se naučí etapy dějin evropské.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_HUDEBNÍ VÝCHOVA_HUDBA VÁŽNÁ A POPULÁRNÍ Název: HUDBA.
Název školyZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice AutorBc. Jiří Grüner NázevVY_32_INOVACE_08_Hudba exotických kultur TémaHudba exotických kultur Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/05
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Hudba a tanec Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_17_HUDBA A TANEC Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Romantismus.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/06
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
AUTOR: Lenka Šilhánková
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_ Hudební nástroje TÉMA: Dechové.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_25_Kultura_a_umění_ _romantismus_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 7. ročník
Materiál je určen pro žáky od 4.třídy.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor:
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/03
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Hudební renesance v Čechách
Dějiny hudby a její osobnosti
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Renesance v hudbě AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Opakování učiva (průřez)
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/07
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Základní informace, ukázky z děl
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_ Hudební skladatelé TÉMA: Antonín.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Wolfgang Amadeus Mozart
3. Část ROMÁNSKÁ DOBA ICT 2 –
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 7. ROČNÍK
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Dějiny hudby a její osobnosti
Klasicismus v hudbě AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Renesance.
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Johan Sebastian Bach AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Transkript prezentace:

Periodizace dějin hudby

Pravěk: více než před 50.000 lety Vznik hudby: Dar od bohů Zvukové projevy zvířat Rytmický tep srdce Komunikace a napodobení řeči Citoslovce apod. Rozvoj v Mezopotámii, v Číně, Egyptě a v oblasti "úrodného půlměsíce". 

Mezi nejstarší hudební nástroje pravděpodobně patří: idiofony - chřestidla, škrabky a nástroje vydávajíce písklavý zvuk, duté časti kmenů, stromů (později štěrbinový buben) a taktéž lidské tělo. aerofony - flétny z třtiny, zvířecí rohy(šofár) chordofony - luk jako předchůdce hudebních nástrojů nejdokonalejší nástroj - lura - 24 tónů

Starověk: období antiky Dlouho považována za jednohlasnou. Existence harmonií.

Starověk Čína: zvonkohry, různé druhy bicích nástrojů, ústní varhany - šen, Panova flétna, zobcová flétna, okarína, citara, cimbál a loutna. Pentatonika; Orchestrální hudba (až 829 hudebníků); Císařský úřad hudby. Indie: membranofony – tabla a strunové : vína, sitár, tampura. Systém rozšířený o čtvrtiny → oktáva se dělila na 22 tónů; Matematicky vypočítaná (střídají se sude a liché takty). Egypt: rytmické nástroje (řehtačky a bubny), strunové (loutna, harfa) a dechové (flétny, dvojité šalmaje). Součást egyptské dramy Osiris passion; Spirituálny charakter. Řecko: píšťaly a strunové nástroje – například lyra, a její speciální druh kithara. Podstatná část řeckého divadla a součást vzdělání; Smísené pěvecké sbory.

Středověká hudba Vliv křesťanství. Častý námět je Písmo svaté - Bible. Písně lidové. V počátcích pouze jednohlasé skladby, poté i vícehlasé. Neoddělitelná součást sedmera svobodných umění. Za nejvýznamnější dílo této doby lze považovat Gregoriánský chorál. České prostředí dalo vzniknout dvěma duchovním skladbám - Hospodine, pomiluj ny a Svatý Václave. Lidové písně zpívali povětšinou potulní muzikanti, v Německu byli označováni jako "minesengři", ve Francii se nazývali "trubadúry".

Novověká hudba Renesance: Ve středu zájmu je člověk, inspirace řeckou a římskou kulturou. Rozvíjely se mše hrané v kostelech. Mezi nejvýznamnější skladatele této doby patřil italský varhaník Giovanni Pierluigi da Palestrina. Vysoce ceněn byl také autor mší a šansonů Orlando di Lasso. V českých zemích v této době tvořil Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic. Baroko: Odklon od všeho světského, ve středu zájmu je Bůh. Vznik opery, dramatické představení jsou kombinované s hudbou a zpěvem. Skládal Johann Sebastian Bach (autor Matoušových pašijí a Braniborských koncertů) a italský hudebník Antonio Vivaldi. V Česku působili Adam Michna z Otradovic, autor vánoční písně Chtíc, abys spal a Jan Dismas Zelenka. Klasicismus: Zaměřovalo se na jednoduchost, čistotu, patrná je inspirace antikou. Velký rozmach opery, rozvíjí se také symfonie, skladba pro vysoký počet hudebních nástrojů. Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart (opera Figarova svatba) nebo Ludwig Van Beethoven. V Čechách komponoval Jan Jakub Ryba, autor České mše vánoční. Romantismus: Důraz na vyvolání emocí u publika, motivy přírody. Orchestr, hudba lidová je spojována s vážnou. Fryderyk Chopin, Robert Schumann, Petr Iljič Čajkovský nebo Richard Wagner. V tomto období tvořil Bedřich Smetana (symfonický cyklus Má vlast) a Antonín Dvořák.

Od 20. století po současnost Český skladatel Leoš Janáček. Romantické prvky najdeme i u Gustava Mahlera a Richarda Strausse. Nové směry, ovlivněné modernismem, avantgardou, impresionismem (Claude Debussy), futurismem. Později se projevuje také neoklasicismus spojený s ruským skladatelem Igorem Fjodorovičem Stravinským, autorem skladeb pro baletní představení. Po druhé světové válce nastává uvolnění a neustále se na hudební scénu vynořují nové směry a proudy: jazz, reprezentovaný zejména Louisem Armstrongem a Frankem Sinatrou. Na vrchol se dostává rock´n´rollové seskupení The Beatles, v tehdejším komunistickém Československu se hrálo (oficiálně zakázané) undergroundové seskupení Plastic People of the Universe. Po pádu železné opony se i do České republiky dostaly směry a písně, které byly jinde hrány již řadu let - elektronická hudba, rock, techno, house, reggae a další.