Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dějiny hudby a její osobnosti

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dějiny hudby a její osobnosti"— Transkript prezentace:

1 Dějiny hudby a její osobnosti
1. OBLAST Dějiny hudby a její osobnosti

2 KLASICISMUS Název školy: Základní škola Francova Lhota
Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_32_INOVACE_10_Klasicismus Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Žák bude obeznámen s uměleckým směrem klasicismem, a to především po hudební stránce. Žák se seznámí s hudebními formami klasicismu a se schématem symfonického orchestru. Očekávaný výstup: Žák bude schopen krátce pohovořit o rysech klasicismu. Žák bude znát schéma symfonického orchestru. Žák bude vědět, které hudební formy náleží ke klasicismu. Druh učebního materiálu: Pracovní prezentace.

3 KLASICISMUS Pojem klasicismus pochází z latinského slova classicus, což znamená dokonalý, harmonicky vyrovnaný. Klasicismus je umělecký sloh, který vznikl ve Francii a odtud se šířil do Evropy. Klasicismus je doba 18. a počátku 19. století. Z hlediska dějin hudby zahrnuje období klasicismu rozmezí let 1730 – 1820. Nástup klasicismu přinesla Velká francouzská revoluce. Otázka: Kdy byla Velká francouzská revoluce?

4 KLASICISMUS Klasicismus narozdíl od baroka přinesl změny: srozumitelnost, vyrovnanost, dokonalost, klidnější melodické linie, důraz na vůdčí melodii. Melodie jsou podobné lidové písni. Melodie je snadno zapamatovatelná. Ani jeden takt či tón nesmí přesahovat. Rytmus je živější, ale přehlednější. Hudba byla pohodová, zábavná a odpočinková. Klasicismus člověka i umělecké dílo svazuje velmi přísnými pravidly. Největším střediskem hudby bylo jižní Německo a Rakousko.

5 KLASICISMUS Co se týká hudebních nástrojů, tak klavír v té době dostává svoji definitivní podobu. Jeho zvukové možnosti se zvětšily. Klavír se stal oblíbeným sólovým nástrojem. V oblasti hudebních forem došlo k rozvoji skutečně oblíbené opery. Dříve se opera zpívala jen italsky, v období klasicismu se zhudebňovala i francouzština, němčina a postupně i jazyky jiné. Oblibu získala opera komická – nazývala se buffa.

6 KLASICISMUS Stejně dobře jako opera se rozvíjela nástrojová hudba. Vůdčí roli měly housle, ale důležitým nástrojem byl i klavír a varhany. V době klasicismu vznikla i zcela nová hudební forma, a to forma sonátová. Sonátová forma je třídílná hudební forma: 1. díl – expozice, 2. díl – provedení, 3. díl – repríza. Sonátová forma je způsob skládání jedné věty určité hudební skladby. Sonátová forma je využívána v sonátách, koncertech a symfoniích. Důležitý pro klasicismus je i vznik symfonie a smyčcového kvarteta.

7 KLASICISMUS Symfonii vždy provádí symfonický orchestr. Jedná se o skladbu, která je rozdělená do čtyř částí. Těmto částem se říká věty. Uspořádání vět vypadá takto: 1. věta: rychlá, energická 2. věta: pomalá, zamyšlená 3. věta: střední, taneční 4. věta: rychlá, jásavá

8 KLASICISMUS Co se týká orchestru, ten se zvětšil na velké symfonické těleso, jenž čítalo 35 i 40 hráčů. Symfonický orchestr obsahuje tyto nástroje: 1. Smyčcové nástroje: 1. housle, 2. housle, violy, violoncella a kontrabasy. 2. Dechové dřevěné nástroje: klarinety, fagoty, hoboje, flétny a pikola. 3. Dechové žesťové nástroje: tuba, trubky, pozouny a lesní rohy. 4. Bicí nástroje: kotle, bubny a činely. Dále se zde dle potřeby nachází i harfy, klavír, cembalo, varhany a saxofon.

9 KLASICISMUS

10 KLASICISMUS

11 KLASICISMUS

12 Wolfgang Amadeus Mozart
KLASICISMUS Mezi nejznámější hudební skladatele doby klasicismu patří: Joseph Haydn Wolfgang Amadeus Mozart Ludwig van Beethoven

13 a m d e u s y f o n i r ž c j č z k g p b š t ý ť l í ě h x ř v á ó
Najděte v osmisměrce všechna slova, která se vztahují ke „klasicismu“. Každé slovo okomentujte a rozhodněte, proč k tomuto údobí patří. Pracujte písemně. Př. italština – jazyk operních děl

14 KLASICISMUS Řešení Vodorovně:
Amadeus - skladatel, symfonie – hudební forma klasicismu, forma – hudební forma, sonáta – hudební forma, varhany – hudební nástroj, Beethoven –skladatel, klavír – hudební nástroj. Svisle: Buffa – komická opera, classicus – dokonalý, dokonalost – rys klasicismu, harmonie – rys klasicismu, expozice – 1. díl sonátové formy, klasicismus – umělecký styl, housle – důležitý nástroj, Mozart – skladatel, Haydn –skladatel, věta – část symfonie. Všemi směry: Repríza – 3. díl sonátové formy, opera – hudební forma klasicismu.

15 KLASICISMUS Obrázky: Dostupné na Youtube na www:
< < <


Stáhnout ppt "Dějiny hudby a její osobnosti"

Podobné prezentace


Reklamy Google