Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblastChování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací oborPotraviny a výživa Vzdělávací okruhTuky Druh učebního materiáluPrezentace, samostatná práce Cílová skupinaŽák, let AnotacePrezentace seznamuje žáky s tuky – druhy, výroba, použití Speciální vzdělávací potřeby- ano - Klíčová slova Tuky rostlinné, tuky živočišné, tuhé, mazlavé, tekuté Datum Potraviny a výživa – Tuky
Tuky Význam, složení, druhy
Složení tuků Obsahují vitamíny – rozpustné v tucích A, D, E, K Minerální látky Vodu Nenasycené a nasycené mastné kyseliny
Druhy tuků Podle původu – živočišné, rostlinné Podle konzistence – tuhé, mazlavé, tekuté
Živočišné tuky Tuky jatečných zvířat – vepřové sádlo, hovězí a skopový lůj Máslo Husí a kachní sádlo Rybí tuk
Rostlinné tuky Se získávají ze semen, plodů, dužiny rostlin – řepka olejka, slunečnice, podzemnice olejná, mák, sója, len, olivy, sezam.. Nejkvalitnější jsou rostlinné tuky lisované za studena např. panenský olivový olej
Tuky tuhé, mazlavé, tekuté Tuhé – rostlinné, živočišné – Iva, Lukana, Ceres, Omega, hovězí lůj Mazlavé – rostlinné a živočišné – Hera, Rama, Perla, máslo Tekuté – rostlinné tuky – oleje – slunečnicový, olivový, sojový
Použitá literatura Šebelová,Marie,: Potraviny a výživa,Parta,2000,ISBN Obrázky: [cit ]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 na WWW: <