Ultrazvuk Mario Šalanský SEPTIMA 2009/2010. Obecné informace o ultrazvuku Jako ultrazvuk označujeme jakýkoli zvuk s frekvencí vyšší než 20 kHz Pro člověka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracoval Mgr. Radomír Rais
Advertisements

Ultrazvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Zvukové jevy-akustika
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 19. Mechanické vlnění – příklady I.
Akustika.
ZVUK Třída : VIII. Datum : Vypracovala : Zuzana Svitáková.
Ultrazvuk, infrazvuk Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
VLASTNOSTI ZVUKU.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 18. Akustika
Klíčová aktivita: 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Ultrazvuk a Dopplerův jev
Akustika Jana Prehradná 4.C.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Elektromagnetické vlny
Ultrazvuk Zdenka Suchánková 2.u.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
OHYB VLNĚNÍ.
RTG záření Nguyen Viet Hung VIII.A Technický blok seminář z fyziky
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
ZVUK RYCHLOST ZVUKU Šablona č: III/2 Zkvalitnění výuky pomocí IT
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhZvukové jevy.
Vlastnosti elektromagnetického vlnění
Vypracoval: Karel Koudela
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Ultrazvuk X Infrazvuk.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Audio Josefína Čadská 4.A.
ZVUKOVÉ JEVY Šíření zvukového Zvukový rozruch rozruchu prostředím
Slyší neslyšitelné - Zvířata používají sonary
Některé nám jsou přítomné například tony hudby.
ULTRAZVUK Štěpán Balajka.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ47 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Zvukové jevy.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 02.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 19.
Studium ultrazvukových vln
ULTRAzvuk Lia Roubínková I.A.
Smyslové vnímání Sluch
Zvukové jevy. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Ohmův zákon akustiky Δx=c Δt ρc=Z … akustická impedance.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Odraz zvuku (Učebnice strana 176 – 177) Setká-li se zvuk, který se šíří vzduchem, s překážkou, z části ho překážka pohltí, z části se od ní odráží a šíří.
ZKOUŠENÍ MATERIÁLU Defektoskopie a technologické zkoušky.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.04_Zvuk_šíření_zvuku.
ZVUKOVÉ JEVY Fyzika 9. třída. Zvukový rozruch Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Nepravidelné chvění – HLUK Nepravidelné.
ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Člověk a příroda Okruh dle RVP:Fyzika Tematická oblast:Fyzika Název vzdělávacího.
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
Elektromagnetické vlnění
Zvuk, šíření zvuku, zdroje zvuku
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
Zvuk VY_32_INOVACE_2A_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jordánová Marcela 14. Mechanické vlnění
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 16.
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ.
Zvukové jevy.
Rozdělení zvuků VY_32_INOVACE_12_225
Fyzika – Zvuk.
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
ODRAZ VLNENÍ V RADĚ BODŮ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_433_Zvuk
Vlnění šíření vzruchu nebo oscilací příčné vlnění vlna: podélné vlnění.
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_09 Zvukové jevy –opakování A
Zvukový rozruch Šíření zvukového rozruchu prostředím Ucho jako přijímač zvuku Ultrazvuk Odraz zvuku Ozvěna zvuku Odraz zvuku Ochran a před hlukem autoři.
Transkript prezentace:

Ultrazvuk Mario Šalanský SEPTIMA 2009/2010

Obecné informace o ultrazvuku Jako ultrazvuk označujeme jakýkoli zvuk s frekvencí vyšší než 20 kHz Pro člověka je neslyšitelný, ale řada živočichů ho vnímá (delfíni, psi, netopýři) Vlnová délka je menší než vlnová délka zvukového vlnění, proto je ultrazvuk méně ovlivněn ohybem Výrazný je jeho odraz od překážek a je méně pohlcován kapalinami a pevnými látkami Často nahrazuje zdraví škodlivé rentgenové záření

Jak ultrazvukové vlnění získáme? Ultrazvukové vlnění získáme například periodickým nabíjením destičky vhodného materiálu - např. křemene, syntetické látky Nastává piezoelektrický jev Vlivem proudu se materiál smršťuje a rozpíná – deformuje Tím vzniká mechanické vlnění Tyto destičky bývají umístěny pod dnem ultrazvukové vany a vysílají své vlnění směrem k hladině, kde se část vlnění odráží zpět ke dnu

Využití ultrazvuku Lékařství a technická praxe - zdroji ultrazvuku jsou elektrické generátory Ultrazvuková defektoskopie - zjišťování skrytých vad materiálu na základě šíření a odrazu zvuku Vypuzování plynů z kapalin nebo roztavených kovů, skla atd. - vibrace, které ultrazvuk v látkovém prostředí vyvolává čištění součástek Cvičení psů pomocí píšťalek vydávající ultrazvuk ( pes vnímá ultrazvuk až do frekvence 100 kHz ) pro netopýry orientace v temných jeskyních pro kytovce orientace a domluva v mořích

Obrázek Záznam ultrazvuku využitého v medicíně

Konec Zdroj: Prezentace zdarma ke stažení na