Ing. Ladislav Friedrich, CSc. Prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Nákupy léčivých přípravků a zdravotnických prostředků do nemocnic.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Léková politika – dopady na pacienty Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
Domácí násilí a veřejné zdravotní pojištění Nárok, regresy, data, budoucnost?
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
[ 1 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
LÉKOVÁ POLITIKA REFORMA. Reforma lékové politiky Programové prohlášení vlády Léková politika v ČR oVláda prosadí změnu systému regulačních poplatků. Poplatek.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Informace fyzických a právnických osob na Portálu veřejné správy Ing. Pavel Tesař, projektový manažer odbor eGovernmentu
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Koncept úhrad v roce Výběr pojistného od roku 2012 Výběr pojistného za zaměstnance a osvč (2015  2016) + 7,4 mld. Kč Platba státu za státní pojištěnce.
C HARAKTERISTIKA ORGANIZACE školské zařízení zapsané v rejstříku škol poskytujeme zájmové a neformální vzdělání v pravidelné, příležitostné a táborové.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
Due diligence Lucie Hladká Postup při právní prověrce  Organizace času a (ostatní) práce  Revize dostupných relevantních přípravných dokumentů.
Data o nákupech, úhradách a vykázané péči JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců.
Projekty Institucionálního plánu MENDELU v roce 2016 seminář pro řešitele projektů IP Brno,
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Diplomové práce pro CE WOOD a) Bilance toku materiálu pilařského provozu b) Závislost kvality vstupní suroviny na kvalitu výstupních produktů pilařského.
REGULACE LÉKOVÉHO TRHU, POTŘEBNÉ LEGISLATIVNÍ ZMĚNY PODVÝBOR PRO EKONOMIKU VE ZDRAVOTNICTVÍ, ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ A LÉKOVOU POLITIKU - PRAHA,
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
JAN FABIANEK, CS-PROJECT spol. s r.o. Konference Centralizované zadávání veřejných zakázek Praha, VYUŽITÍ ČÍSELNÍKU NIPEZ.
REGULACE LÉKOVÉHO TRHU A POTŘEBNÉ LEGISLATIVNÍ ZMĚNY – DISPENZAČNÍ POPLATEK ZA VÝDEJ LÉKU V LÉKÁRNÁCH Mgr. Marek Hampel – Předseda představenstva Grémium.
Ing. Zdeňka Šilhová Institut pro veřejnou správu Praha INTERAKTIVNÍ PERSONÁLNÍ PORTÁL PRO POTŘEBY ZAMĚSTNANCŮ VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ KONFERENČNÍ VZDĚLÁVACÍ.
Pracovní skupina Portál elektronického zdravotnictví NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy, MUDr. Pavel VEPŘEK předseda pracovní skupiny.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Praha, Centralizované zadávání veřejných zakázek RNDr. Jiří Svoboda ředitel Odbor veřejného investování MMR.
Ministerstvo vnitra ČR, leden 2012 Centrální nákup v resortu MV.
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU OBČANŮ. Pojištění odpovědnosti:  Pojištění odpovědnosti za škodu občana  Pojištění za škodu způsobenou při výkonu povolání.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
Obsah prezentace Obsah prezentace : DRG a úhrady Úhrady v roce 2012 – úhradová vyhláška Obavy a očekávání poskytovatelů zdravotní péče Obavy a očekávání.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza marketingového mixu vybrané banky Autor bakalářské práce:
Mgr. Jitka Laholová Odbor vzdělávání a vědy MZ
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AKREDITACE K USKUTEČŇOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU dle novely zákona č
Principi efektivního řízení zdravotnického zařízení
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivační a věrnostní programy jako nástroj budování loajality zákazníků Autor práce: skopalová.
9. mezinárodní konference ICTfórum/Personalis 2005
Téměř za každou lékovou interakcí lze nalézt (zajímavý) příběh
Správa sociálního zabezpečení
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Řízení vztahů se zákazníky ve vybraném podnikatelském subjektu v oblasti.
Společenská odpovědnost ve školství
31 Základní typy zdravotnických systémů
Proč je důležité podpořit rozvoj KP ve škole
Kde vzít na platy lékařů?
Charakteristika primární péče
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Elektromagnetická slučitelnost
Benefit7.
Digitální učební materiál
Dělení lomených výrazů
Vstup nových inovativních léků na trh
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Problematika uzavírání smluv mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními PharmDr. Ivana Cimalová, MBA ředitelka zdravotnického odboru ZPMV ČR Čestlice,
1.
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Řízení rizik podvodu a korupce při zadávání veřejných zakázek
Podpora supervizorů a lektorů zajišťující odbornou praxi studentů FZS TUL ve zdravotnických zařízeních Institucionální plán TUL pro rok 2017 Cíl 2: Diverzifikace.
Regulace inovativních zdravotnických technologií - jsme připraveni
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Kontrolní práce – složené lomené výrazy
Co přinesou nové zákony Vypořádání připomínkového řízení
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Veřejné zdravotní pojištění
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Transkript prezentace:

Ing. Ladislav Friedrich, CSc. Prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Nákupy léčivých přípravků a zdravotnických prostředků do nemocnic

Smluvní postupy zdravotních pojišťoven Prohlášení o ceně – garance ceny ze strany výrobce Smluvní ujednání limitace nákladů- roční limit Slevy zpětné platby Dohoda o úhradě vs. Dohoda o nejvyšší ceně v rámci správního řízení ve SUKL Pozitivní listy Další nástroje nemocniční číselník

Pozitivní listy SZP ČR - výběr přípravků Metodika zařazování zveřejněna (SZP ČR) Většina LP z důvodu nedokončené revize (nebo existence více cen za DD v rámci skupiny) Ambulantní použití (nově i ZULPy) Nabídka držitelů, vždy smluvní základ Smlouvy jsou zveřejněny

Pozitivní listy SZP ČR v číslech

Pozitivní listy - souhrn Současný pozitivní list od v řadě (1. pilotní) 11 ATC, 43 přípravků Úspory z pozitivních listů dosud 331 mil. Kč Ze současného pozitivního listu očekáváme úspory 28 mil. Kč (za 6 měsíců) Pozn. Metody hodnocení úspor se často podstatně liší

Nemocniční číselník Publikován na stránkách SZP ČR měsíčně LP pouze pro nemocniční použití, v číselníku se zveřejňují smluvní ceny LP (DKC) Úprava úhrady originálního přípravku po vstupu generika dohoda s držitelem originálního LP o ceně automatická úprava úhrady na referenční úroveň při prokazatelné dostupnosti generického LP na trhu

Nemocniční číselník v roce 2015 DKC ( dohodnutá koncová cena ) promítnutá v číselníku NHVLP DKC (27% položek z číselníku zasmluvněno), z toho 224 DKC, které působí také na úhrady ambulantní Přínos - úspora cca 30,2 mil. Kč z 461 mil. Kč (roční náklady LP s DKC)

Nemocniční a ambulantní číselníky ZP klady Příklad možného snížení nákladů pro plátce U stejných položek v nemocničním č. smluvní snížení nákladů v průměru o 10% Nabídka LP bez doplatku, sledování dostupnosti na trhu zápory Pouze doporučující charakter ZP neovlivňují dostatečně preskripci, nemohou garantovat trh V praxi jsou nákupní ceny v nemocničním segmentu ještě nižší -> prostor pro další snižování nákladů ZP -> nedostatečné nástroje ZP i nadále uvolňují prostor pro pobídky výrobců nemocnicím 

Pozice plátců pozitivní Důraz na aktivní lékovou politiku – zahajování revizí Využívání většího počtu interních nástrojů Větší počet přípravků se smlouvou (změny v PL, další typy listingu) negativní Plátci přímo neovlivní chování poskytovatele Nedokonalost procesu cenotvorby (obcházení rozhodnutí SUKL držiteli) Prostor pro bonusy velkým nemocnicím (přímo nebo přes lékárny) – deformace nákladových analýz Povinnost zveřejňovaní smluv dle zákona

Děkuji za pozornost