Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): Kvadratické rovnice, slovní úlohy Název sady: Matematika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovní úlohy o pohybu.
Advertisements

Slovní úlohy o pohybu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miluše Nováková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_754.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Matematika a její aplikace
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – soustava rovnic 1 VY_42_INOVACE_31 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_562_PÍSEMNÉ_SČÍTÁNÍ Téma: OPAKOVÁNÍ – PÍSEMNÉ.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Soustava lineární a kvadratické rovnice
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 3.1 – 3.4 Lineární rovnice, vyjádření neznámé ze vzorce Název sady:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 2. Úpravy výrazů Název sady: Matematika pro 4. ročník, opakování k maturitě.
Procenta Prezentace je zaměřená na procvičování slovních úloh na procenta. Obsahuje 6 slovních úloh na procenta řešených trojčlenkou. Autor: Mgr. Eva Černá.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_076.MAT.01 Hospodářské výpočty 5 – PROCENTOVÝ POČET.
MATEMATIKA Kvadratická rovnice. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Trávicí soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 14. Nepředepsané geometrické tolerance a všeobecné tolerance Název sady:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 1.8 – 1.14 Množiny, slovní úlohy, dělitelnost N čísel Název sady: Matematika.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 4.4 – 4.5 Nerovnice v podílovém tvaru, definiční obor log. funkce Název.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 18. Výrobní výkres a jeho náležitosti Název sady: Technická dokumentace.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka III. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Tělní tekutiny Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 10.8 – Kvadratické rovnice, rozklad na součin, definiční obor.
T ŘI ZPŮSOBY ŘEŠENÍ SLOVNÍ ÚLOHY Úvodní úloha ke kapitole Slovní úlohy řešené pomocí lineárních rovnic Mgr. Hana Přichystalová.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 3.5 – 3.11 Lineární rovnice, slovní úlohy Název sady: Matematika pro.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Tomáš Rachůnek Název prezentace (DUMu): Povrch a objem koule Tematická oblast: Povrchy a objemy těles Ročník:1. Číslo.
Slovní úlohy s procenty VY_42_INOVACE_18_01. Opakování - procenta Doplň: Základ je % % %
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Tomáš Rachůnek Název prezentace (DUMu): Užití geometrické posloupnosti Název sady:Posloupnosti a finanční matematika.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastMatematické vzdělávání PředmětMatematika Tematický.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Tomáš Rachůnek Název prezentace (DUMu): Umořování dluhů Název sady:Posloupnosti a finanční matematika Ročník:2. Číslo.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Název prezentace (DUMu): Půda
KOMBINACE BEZ OPAKOVÁNÍ
Rovnice ve slovních úlohách I.
Název prezentace (DUMu): Buňky
1.1 – 1.7 Množiny, číselné obory, intervaly, slovní úlohy
Tělesa –S krychle Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Procenta Autor: Mgr. Eva Černá
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
Název prezentace (DUMu): Rostlinná pletiva.
5.7 – 5.8 Usměrňování, částečné odmocňování
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
Název prezentace (DUMu): Semeno. Plod.
Název prezentace (DUMu): Abiotické podmínky prostředí
18. Pascalův zákon, hydraulika
5.2 – 5.3 Mocniny, odmocniny, mocniny o základu 10
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu): Biologie člověka
10.11 – Vietovy vzorce, iracionální rovnice
Pravoúhlý trojúhelník, Pythagorova věta, přepona, odvěsna
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka III.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Renáta Burdová
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
Název prezentace (DUMu):
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
16. Tolerování rozměrů na výkrese Technická dokumentace pro 1. ročník
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_25_FIKA
4.8 Nerovnice s abs. hodnotami – Metoda nulových bodů
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Renáta Burdová
Slovní úlohy O pohybu 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
10.1 Kvadratické rovnice, možné výsledky, metody řešení
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
5.9 – 5.10 Mocniny, odmocniny - obtížnější
Transkript prezentace:

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): Kvadratické rovnice, slovní úlohy Název sady: Matematika pro 4. ročník, opakování k maturitě – řešené příklady (lze použít i v nižších roč.) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: – Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Matematika pro 4. ročník, opakování k maturitě – řešené příklady (lze použít i v nižších ročnících při procvičování) je zopakovat a procvičit probranou látku i ukázat studentům souvislosti mezi jednotlivými tématy tak, aby si vytvořili určitý nadhled při řešení matematických příkladů. Cvičení jsou seřazena od lehčích ke složitějším, příklady na sebe často tematicky a metodicky navazují. Studenti si zopakují základní metody řešení příkladů, prohloubí si matematické myšlení. 2

10.13 Po dvojím snížení cen o stejné procento klesla cena výrobku z 300 na 192 Kč. Kolik procent činilo každé snížení? Zápis: 3 VYSVĚTLENÍ

10.13 Po dvojím snížení cen o stejné procento klesla cena výrobku z 300 na 192 Kč. Kolik procent činilo každé snížení? Každé snížení činilo 20%. 4

10.13 Poznámka: Pokud řešíme rovnici, vyjde. Záporná hodnota však nevyhovuje, proto ji neuvažujeme. 5

Zapamatujte si! 1.Jestliže hodnota něčeho vzroste o 30%, násobíme číslem 1,3. 2.Jestliže hodnota něčeho klesne o 30%, násobíme číslem 0,7. 3.Jestliže hodnota něčeho vzroste o 3%, násobíme číslem 1,03. 4.Jestliže hodnota něčeho klesne o 3%, násobíme číslem 0,97. 6

Postup: 1.Jestliže hodnota něčeho vzroste nebo klesne o neznámé procento, násobíme číslem x. 2.Dopočítáme x. Z hodnoty x odvodíme růst nebo pokles. 3.Jestliže x=0,7, pak pokles o 30%. Jestliže x=1,03, pak růst o 3%. 7 ZPĚT 10.13

10.14 (Vyberte správnou odpověď a zdůvodněte.) Na střední škole je zapsáno 780 studentů. Počet tříd je o 4 větší než průměrný počet studentů v každé třídě. Počet tříd je: A) 26 B) 28 C) 30 D) 32 E) 34 Zápis: 8

10.14 (Vyberte správnou odpověď a zdůvodněte.) Počet tříd je: A) 26 B) 28 C) 30 D) 32 E) 34 C je správně 9

10.15 (Vyberte správnou odpověď a zdůvodněte.) Honza pozoroval babiččin dvorek se zvířaty. Babička měla slepice, husy, kterých bylo o 4 více než slepic, dva kohouty a psa Baryka. Honza zjistil, že vynásobí-li počet slepic počtem hus, dostane jako výsledek počet nohou všech zvířat, která jsou na dvorku. Počet zvířat na dvorku byl: A)12B)14C)15D)16E)18 Zápis: 10

10.15 (Vyberte správnou odpověď a zdůvodněte.) Honza pozoroval babiččin dvorek se zvířaty. Babička měla slepice, husy, kterých bylo o 4 více než slepic, dva kohouty a psa Baryka. Honza zjistil, že vynásobí-li počet slepic počtem hus, dostane jako výsledek počet nohou všech zvířat, která jsou na dvorku. Počet zvířat na dvorku byl: A)12B)14C)15D)16E)18 ˇ = 11

10.15 (Vyberte správnou odpověď a zdůvodněte.) Honza pozoroval babiččin dvorek se zvířaty. Babička měla slepice, husy, kterých bylo o 4 více než slepic, dva kohouty a psa Baryka. Honza zjistil, že vynásobí-li počet slepic počtem hus, dostane jako výsledek počet nohou všech zvířat, která jsou na dvorku. Počet zvířat na dvorku byl: A)12B)14C)15D)16E)18 12

10.15 (Vyberte správnou odpověď a zdůvodněte.) Honza pozoroval babiččin dvorek se zvířaty. Babička měla slepice, husy, kterých bylo o 4 více než slepic, dva kohouty a psa Baryka. Honza zjistil, že vynásobí-li počet slepic počtem hus, dostane jako výsledek počet nohou všech zvířat, která jsou na dvorku. Počet zvířat na dvorku byl: A)12B)14C)15D)16E)18 13

10.15 (Vyberte správnou odpověď a zdůvodněte.) Honza pozoroval babiččin dvorek se zvířaty. Babička měla slepice, husy, kterých bylo o 4 více než slepic, dva kohouty a psa Baryka. Honza zjistil, že vynásobí-li počet slepic počtem hus, dostane jako výsledek počet nohou všech zvířat, která jsou na dvorku. Počet zvířat na dvorku byl: A)12B)14C)15D)16E)18 …………………...4 ………………... …8 ………….………...2 ………….………...1 celkem zvířat.….15 C je správně 14

10.16 U klasických obrazovek je poměr šířky a výšky 4:3. U moderních obrazovek je tento poměr 16:9. Je vyšší klasická obrazovka o úhlopříčce 70 cm nebo moderní obrazovka o úhlopříčce 82 cm? 15

10.16 U klasických obrazovek je poměr šířky a výšky 4:3. U moderních obrazovek je tento poměr 16:9. Je vyšší klasická obrazovka o úhlopříčce 70 cm nebo moderní obrazovka o úhlopříčce 82 cm? 16

10.16 U klasických obrazovek je poměr šířky a výšky 4:3. U moderních obrazovek je tento poměr 16:9. Je vyšší klasická obrazovka o úhlopříčce 70 cm nebo moderní obrazovka o úhlopříčce 82 cm? 17

10.16 U klasických obrazovek je poměr šířky a výšky 4:3. U moderních obrazovek je tento poměr 16:9. Je vyšší klasická obrazovka o úhlopříčce 70 cm nebo moderní obrazovka o úhlopříčce 82 cm? 18

10.16 U klasických obrazovek je poměr šířky a výšky 4:3. U moderních obrazovek je tento poměr 16:9. Je vyšší klasická obrazovka o úhlopříčce 70 cm nebo moderní obrazovka o úhlopříčce 82 cm? ,2 Klasická obrazovka je vyšší. 19

Seznam zdrojů pro použité obrázky Vlastní obrázky. 20