Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Tomáš Rachůnek Název prezentace (DUMu): Povrch a objem koule Tematická oblast: Povrchy a objemy těles Ročník:1. Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Tomáš Rachůnek Název prezentace (DUMu): Povrch a objem koule Tematická oblast: Povrchy a objemy těles Ročník:1. Číslo."— Transkript prezentace:

1 Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Tomáš Rachůnek Název prezentace (DUMu): Povrch a objem koule Tematická oblast: Povrchy a objemy těles Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku:Duben 2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Povrchy a objemy těles je seznámit žáky se základními geometrickými tělesy a jejich vlastnostmi. Sada je vhodná pro přímou výuku i k samostudiu. Jednotlivé DUMy jsou určeny pro žáky 1. ročníku nástavbového studia oboru Podnikání. Tato prezentace obsahuje řešené příklady na povrch a objem koule.

3 Povrch a objem koule

4 Př. 1 Jak se změní objem a povrch koule, jestliže se její poloměr zvětší třikrát?

5 Př. 1 Objem Objem se zvětší 27 krát.

6 Př. 1 Povrch Povrch se zvětší 9 krát.

7 Př. 2 Do koule o průměru 15 cm je vepsána krychle. Kolik procent objemu koule činí objem krychle?

8 V podstavě máme další pravoúhlý trojúhelník Př. 2 V barevném trojúhelníku aplikujeme Pythagorovu větu.

9 Objem krychle Př. 2 Objem koule Objem krychle tvoří 36,75% objemu koule.

10 Př. 3 Objem koule: Objem kolečka:

11 Př. 3 Počet koleček: Z těsta by se dalo vykrájet maximálně 75 koleček.

12 Použitá literatura: ČIHÁK, Jaromír; ČIHÁK, Jan. Sbírka úloh z matematiky [online]. [cit. 24.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cihak.webz.cz/Soubory/sbirka_mate matiky_Cihak_bez_vysledku.pdf


Stáhnout ppt "Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Tomáš Rachůnek Název prezentace (DUMu): Povrch a objem koule Tematická oblast: Povrchy a objemy těles Ročník:1. Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google