Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rovnice ve slovních úlohách I.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rovnice ve slovních úlohách I."— Transkript prezentace:

1 Rovnice ve slovních úlohách I.
Předmět: Matematika Ročník: 1. ročník večerního nástavbového studia Autor: Iveta Smolková Rovnice ve slovních úlohách I. Anotace: Materiál se zabývá ukázkami užití lineárních rovnic ve slovních úlohách z různých oblastí. U každé úlohy jsou uvedeny rozbor, řešení a odpověď. Důraz je kladen na pečlivé přečtení úlohy, vhodnou volbu proměnných a správné vyjádření zadaných vztahů. Klíčová slova: Lineární rovnice o jedné neznámé, volba proměnné, sestavení rovnice, řešení rovnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Smolková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Sada: 4 Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_MSV1A_14

3 Rovnice ve slovních úlohách
Příklad č.1 Vstupenka na odpolední cirkusové představení stála 80 Kč a na večerní 110Kč. Celkem se na obě představení podařilo prodat 820 vstupenek za Kč. Kolik bylo prodáno vstupenek na odpolední a kolik na večerní představení?

4 Rovnice ve slovních úlohách
Rozbor úlohy a řešení. počet prodaných vstupenek na odpolední představení …..x počet prodaných vstupenek na večerní představení………820-x cena vstupenek na odpolední představení…….80.x Kč cena vstupenek na večerní představení……… (820-x) Kč celková cena: Odpověď: Na odpolední představení se prodalo 480 a na večerní 340 vstupenek.

5 Rovnice ve slovních úlohách
Příklad č. 2 Cena bochníku chleba je o 75% vyšší než cena 1l mléka. Cena kostky másla s hmotností 0,25 kg je o 7 Kč vyšší než cena bochníku chleba. Určete ceny jednotlivých druhů potravin, víte-li, že za ně bylo celkem zaplaceno 61 Kč.

6 Rovnice ve slovních úlohách
Rozbor úlohy a řešení. cena jednoho litru mléka….x Kč = 12Kč cena bochníku chleba…….x+0,75 x Kč = 12+9 =21 Kč cena kostky másla…………..x+0,75x+7 Kč = 21+7=28 Kč celková cena: Odpověď: Cena 1 l mléka je12 Kč,cena bochníku chleba je 21 Kč a cena kostky másla je 28 Kč.

7 Rovnice ve slovních úlohách
Příklad č 3. Je dána řada pěti přirozených čísel. Každé následující číslo této řady je trojnásobkem předcházejícího čísla. Největší z těchto čísel je o 288 větší než prostřední číslo této řady. Vypočtěte součet všech pěti čísel.

8 Rovnice ve slovních úlohách
Rozbor úlohy a řešení. Součet všech pěti čísel = x+3x+9x+27x+81x Platí: Odpověď: Součet všech pěti čísel je

9 Rovnice ve slovních úlohách
Příklad č. 4 Zmenšením neznámého čísla o číslo, které představuje jeho 65%, obdržíme číslo 84. Určete toto číslo. Příklad č. 5 V lednu se v kotelně spálilo o 0,5t koksu více, než byla 0,25 celkové zásoby. V únoru se spálilo o 2t koksu více než byla jeho původní zásoby. V březnu zbylo 4,5t koksu. Určete hmotnost původní zásoby koksu.

10 Rovnice ve slovních úlohách
Řešení Příklad č. 4 Příklad č. 5 leden…… únor…….. březen….. Hmotnost původní zásoba koksu byla 12 t.

11 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Monografie: [1] JANEČEK, F. Sbírka úloh z matematiky pro střední školy Výrazy, rovnice, nerovnice a jejich soustavy. 4. vydání. Praha: Prometheus, s. r. o., s. ISBN Internetové zdroje: [2] Kliparty, fotografie a animace [online]. [cit ]. Dostupný z WWW: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Smolková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Rovnice ve slovních úlohách I."

Podobné prezentace


Reklamy Google