Podnebné pásy - polární pás. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tundra a polární pustina
Advertisements

Referát na téma lesotundra - tundra - polární pustiny
VYPRACOVAL Šimon cigánek, 5.tř.
  CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_530_Př5     Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu                      
TUNDRA A LESOTUNDRA.
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
PODNEBNÉ PÁSY.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
POLÁRNÍ PÁS Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
ROZMANITOST PŘÍRODY V EVROPĚ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Tundry a polární oblasti
PODNEBNÉ PÁSY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Riskuj Podnebné pásy - Polární pás a oceány
POLÁRNÍ PÁS 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Přírodověda – Podnebné pásy ( Polární pás )
Polární pásy se rozkládají na nejsevernější části severní polokoule - což je Arktida a nejjižnější části jižní polokoule - což je Antartktida.
Sabina Skácelová ZŠ Ilji Hurníka 2010
Polární pás – Arktida VY_V/2_INOVACE_33_Polární pás - Arktida
  CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_527_Př5     Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu                      
POLÁRNÍ PÁS.
Pří_024_Rozmanitost přírody _Polární pás Autor: Mgr. Renata Krajíčková
Polární pás.
POLÁRNÍ PÁS.
Biosféra Tundry a polární pustiny
Za předpokladu použití psacích potřeb
Počasí a podnebí Vypracovala: Barbora Kondvárová.
Šířkové pásy studený pás.
Tundry a polární oblasti Živočichové (2)
Amerika – Přírodní krajiny
Podnebné pásy IV. – 5. ročník / polární podnebný pás /
ROZMANITOST EKOSYSTÉMŮ
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu na základní škole. Zeměpis – tundra a polární.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ ZEMĚPIS 6. ROČNÍK TEMA: Risk-biosféra ČÍSLO PROJEKTU:
Proč se střídá den a noc.
Sluneční soustava. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Sluneční soustava NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_02_Sluneční.
Lidské tělo - svaly. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Lidské tělo – svaly.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Podnebné pásy – subtropický pás. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné.
Lidské tělo - kostra.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
TUNDRY.
Podnebné pásy – mírný pás
Podnebné pásy Mgr. Iveta Vališková
Třídění přírodnin.
ANTARKTIDA.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Dýchací soustava.
Lidské tělo - kůže.
VY_32_INOVACE_14_Z_POLÁRNÍ PUSTINY
Šablona III/2 Polární pustiny
Amerika – Podnebí a přírodní krajiny
VY_52_INOVACE_36_ Život v oceánech a mořích
NÁZEV: VY_52_INOVACE_18 II Polární pás
Přizpůsobivost živočichů
VY_32_INOVACE_20_Z_TUNDRA
BIOSFÉRA stepi, lesy mírného pásu
Polární pás – Antarktida
ANOTACE Materiál je určen k získání poznatků a následnému zopakování a procvičení učiva o přírodních oblastech světa – o polárním pásu. Žáci se na začátku.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Jméno autora: Bc. Petra Musilová
OBSAH PODNEBNÉ PÁSY TROPICKÝ PÁS SUBTROPICKÝ PÁS MÍRNÝ PÁS POLÁRNÍ PÁS
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_15_Podnebné pásy
20. POLÁRNÍ PUSTINY VY_32_INOVACE_11_Z4
14. g Tundra Subpolární p. pás.
Šablona III/2 Tundra a lesotundra
19. TUNDRA LESOTUNDRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VY_32_ INOVACE_ 14_ PŘÍRODOVĚDA 5
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_21_PODNEBNÉ PÁSY
Transkript prezentace:

Podnebné pásy - polární pás

ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné pásy – polární pás NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_12_Podnebné pásy – polární pás ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚTPřírodověda ROČNÍK5. KLÍČOVÁ SLOVA Severní polární pás Arktida, jižní polární pás Antarktida tučňáci, mechy, lišejníky. DATUM

Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 5. ročníků základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a jeho svět – přírodověda. Žáci se seznámí s životem v polárním pásu.

Charakteristika polárního pásu Rozkládají se v oblastech mezi mírnými pásy a póly ( severním a jižním). Střídá se zde krátké polární léto ( Slunce svítí celých 24 hodin, jsou zde tzv. „ bílé noci“) a dlouhé polární zimy ( polární moc trvá půl roku, v této době Slunce nevychází na obzor) Přírodní podmínky severního polárního pásu a jižního polárního pásu se liší.

Arktida Severní polární pás ( tundra). Rostliny : traviny, mechy, lišejníky, zakrslé vrby a břízy. Živočichové : sobi, lední medvědi, vlci, zajíci běláci a polární lišky – před zimou je chrání dlouhá srst s bohatou podsadou a silná vrstva tuku. Ptáci mají peří s mohutnou vrstvou prachového peří. Půda za severním polárním kruhem zůstává i v krátkém létě do hloubky promrzlá. Voda z tajícího ledu se nemůže vsakovat, a tak je tato oblast v létě plná jezírek a bažin. Jsou to výhodné podmínky pro výskyt komárů, kterých jsou v těchto oblastech celá mračna.

Arktida

Arktida- mapa

Lední medvěd

Zajíc polární

Antarktida Jižní polární pás je téměř celý pokryt ledovým krunýřem, jsou zde nejnižší teploty na Zemi ( až – 80 C) Rostliny: ve vnitrozemí mechy a lišejníky Živočichové : žijí hlavně na pobřeží, potravu si hledají v moři, jsou to např. tučňáci, rypouši, tuleni, lachtani, v polárních mořích žije velké množství planktonu, ryb i velryb.

Antarktida - mapa

Mládě tuleně grónského

Mládě lachtana

Antarktida

Tučňáci U tučňáků je tak dokonalé prokrvení končetin, že na chodidlech zahřívají svá vejce, která shora chrání kožním záhybem.

Tučňáci

Opakovací otázky 1. Kde se rozkládá jí polární pásy? 2. Charakterizuj severní polární pás. 3. Charakterizuj jižní polární pás. 4. Čím jsou zvláštní tučňáci?

Zdroj k textu KHOLOVÁ, Helena a kol. Život na Zemi. Praha: Alter, 2011, ISBN

Zdroj k obrázkům Obr.č. 1 PROFIMEDIA. cestovani.idnes.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: horkeho-uveznila-obri-kra-kdyz-neni-cesty-zpet-pz1-/kolem-sveta.aspx?c=A080409_083347_igsvet_skr Obr.č.2 NEUVEDEN, Neuveden. jadamkuv.txt.czjadamkuv.txt.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.3 NEUVEDEN, Neuveden. jadamkuv.txt.czjadamkuv.txt.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.4 NEUVEDEN, Neuveden. jan27.bloger.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 5 NEUVEDEN, Neuveden. quido.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 6 NEUVEDEN, Neuveden. tuleniaspol.webz.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 7 NEUVEDEN, Neuveden. hillbilly.rajce.idnes.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 8 NEUVEDEN, Neuveden. ekolist.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 9 NEUVEDEN, Neuveden. bedekr.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: