Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podnebné pásy Mgr. Iveta Vališková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podnebné pásy Mgr. Iveta Vališková"— Transkript prezentace:

1 Podnebné pásy Mgr. Iveta Vališková

2 PODNEBNÉ PÁSY Podle toho, jak během roku dopadají na určitá místa na Zemi sluneční paprsky rozlišujeme několik podnebných pásů. POLÁRNÍ MÍRNÝ SUBTROPICKÝ TROPICKÝ SUBTROPICKÝ MÍRNÝ POLÁRNÍ

3 Tropický pás ROZKLÁDÁ SE KOLEM ROVNÍKU
Během roku je zde stále velmi teplo. Odlišujeme zde tři různé vegetační oblasti Tropický deštný prales ( velmi vlhké a horké podnebí) Savany (velké teplo,období dešťů a období sucha) Pouště a polopouště ( po celý rok velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí, velmi málo srážek)

4 Tropický deštný prales
Gibon zlatolící Pralesnička žlutá Hrošík liberijský Plameňák starosvětský

5 Tropický deštný prales
žako tamarín pinčí tetry Gorila nížinná Lemur kata strašilka Šípové žáby

6 Tropický deštný prales
kajman Aguti zlatý Agama vodní Leguán Tapír jihoamerický Hroznýš královský

7 Savany žirafa pakůň a zebra Trnorep africký lvice gepard levhart

8 Savany Nandu pampový Slon africký Bongo lesní Voduška abok Antilopa

9 Pouště Velbloud dvouhrbý štír Saranče egyptské Fenek berberský

10 Subtropické pásy Jsou zde jen mírné rozdíly mezi nočními a denními teplotami. Zimy zde jsou krátké, teplé a vlhké. Léta jsou suchá, dlouhá a velmi teplá. Klokan rudý Ještěrka zelená

11 Subtropy ovce kozy Agama vousatá osel Ovce tlustorohá

12 Anotace Cíle: Materiál je určen pro základní seznámení s učivem o houbách pro žáky 1. stupně ZŠ. (3., 4. a 5. ročník ZŠ, Člověk a jeho svět, Přírodověda) Formát, velikost: prezentace Microsoft Office PowerPoint, 7,05 MB Metodické doporučení pro práci s materiálem: Materiál je úvodní částí projektu Podnebné pásy. Nejprve se děti v prezentaci seznámí se základními informacemi o podnebných pásech, pak si zahrají alespoň 3 různé tematické hry. Na závěr vypracují žáci pracovní list. (Vhodná je návštěva ZOO)

13 Mírné pásy Podnebí mírného pásu se mění podle vzdálenosti od moře, střídají se 4 roční období. 1)Vnitrozemské podnebí ( kontinentální) – velké rozdíly mezi zimními a ledními teplotami. ( léta suchá a teplá, zimy velmi chladné) 2) Přímořské podnebí (oceánské) – menší rozdíly mezi letními a zimními teplotami 3) Proměnlivé podnebí – počasí se po několika dnech střídá.

14 Mírné pásy Jelen evropský Babočka bodláková Ještěrka obecná
Jestřáb lesní Babočka paví oko Kalous ušatý Prase divoké Kuňka žlutobřichá

15 Polární pásy- většinou roku je všude sníh a led, oteplí se trochu během krátkého polárního léta .
Polární léto- slunce svítí i 24 h x polární noc – slunce téměř nevychází (skoro půl roku) A) Arktida –severní polární pás – tundra (traviny, mechy, lišejníky, zakrslé dřeviny, sobi, lední medvědi, vlci, zajíci běláci, lišky polární,..) B) Antarktida – jižní polární pás – chladnější (mechy, lišejníky, tučňáci, rypouši, tuleni, ryby, velryby,..)

16 Polární pásy Arktida Antarktida Tučňák Humboldtův Medvěd lední
Lyška polární Sovice sněžná Tuleň obecný Tučňák Humboldtův Medvěd lední

17 Podnebné pásy III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Iveta Vališková Škola: ZŠ a MŠ Dětenice Použité zdroje: Obrázky, fotografie: Mgr. Iveta Vališková

18 Anotace Cíle: Materiál je určen pro základní seznámení s učivem o podnebných pásech pro žáky 1. stupně ZŠ. (3., 4. a 5. ročník ZŠ, Člověk a jeho svět, Přírodověda) Formát, velikost: prezentace Microsoft Office PowerPoint, 7,05 MB Metodické doporučení pro práci s materiálem: Materiál je úvodní částí projektu Podnebné pásy. Nejprve se děti v prezentaci seznámí se základními informacemi o podnebných pásech, pak si zahrají alespoň 3 různé tematické hry. Na závěr vypracují žáci pracovní list.(Vhodná je návštěva ZOO)


Stáhnout ppt "Podnebné pásy Mgr. Iveta Vališková"

Podobné prezentace


Reklamy Google