Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Tři roky etické výchovy ve Veselí nad Moravou
SEBEPOZNÁNÍ JÁ Mgr. Michal Oblouk.
ČLOVĚK V SOCÍÁLNÍCH VZTAZÍCH
Pozitivní hodnocení sebe
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_13.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
a jeho využití u klientů po CMP
Projekt „Učíme digitálně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.3.00/ Profil Škola 21.
Naše zvolená průřezová témata
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
OSOBNOST.
Vývoj člověka Ontogeneze.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Sebepoznávání a sebepojetí 6. ročník
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Sebepoznání a sebereflexe
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Teorie motivace Adéla Furiková.
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
Psychologie osobnosti
Tělesné sebepojetí.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Vůle.
Charakter Pavel Šuranský.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
MOJE RODINA Josef Novák.
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Řízení a plánování kariéry
Seberegulační vlastnosti osobnosti
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
ANOTACE Objasnit žákům pojem krátkodobý a dlouhodobý cíl, seznámit je s vytyčováním svých cílů a s využitím pozitivních vzorů. Výukový materiál.
Psychické stavy a procesy Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Sebevědomí Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Sebevědomí staví.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_4_11_Sebepoznávání a sebepojetí Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_Výchova k občanství TEMA: VZTAHY V RODINĚ ČÍSLO.
Kariéra Předmět:Ekonomická praxe Ročník: 2. nástavbového studia - Podnikání Autor: Ing. Alexandra Herbriková Anotace: Materiál seznamuje žáky se základními.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Občanská výchova – 7. ročník, Člověk a jeho osobnost
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_1F Škola:
ANOTACE OBJASNIT ŽÁKŮM POJEM SEBEDŮVĚRA, POPSAT
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Volby do poslanecké sněmovny v ČR
psychologie osobnosti – vztahově-postojové složky
SEBEPOZNÁNÍ JÁ Mgr. Michal Oblouk.
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Tolerance k národnostním menšinám
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
11. Portfolio dítěte Portfolio je uspořádaný soubor prací dítěte shromážděný za určité období, které poskytuje informaci o výsledcích dítěte, průběhu učení.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vývoj člověka Ontogeneze.
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 4
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Temperament, charakter, motivace
Lidský věk VY_32_INOVACE_12
Transkript prezentace:

Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_8.5 Název výstupu: VY_32_INOVACE_8.5 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Výchova k občanství Vzdělávací obor: Výchova k občanství Téma: Poznávání sama sebe, sebepojetí Téma: Poznávání sama sebe, sebepojetí Předmět dle ŠVP: Osobnostní výchova 8. ročník Předmět dle ŠVP: Osobnostní výchova 8. ročník Autor: Hynek Mikušek Autor: Hynek Mikušek Datum vzniku: srpen 2011 Datum vzniku: srpen 2011

Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení a seberealizaci Sebepojetí - je ovlivněno hodnocením rodičů, kamarádů, učitelů Sebepojetí – je ovlivněno prožitými událostmi

Sebepoznávání Probíhá celý život Poznáváme své klady i nedostatky Zahrnuje tři oblasti: 1) představu o svém těle (vnější vzhled, fyzická zdatnost, zdravotní stav…) 2) představu o svých vlastnostech (charakter, temperament, potřeby, zájmy, schopnosti, výkonnost, svědomí, hodnoty…) 3) plány a životní cíle ( čeho chci dosáhnout, zaměstnání, koníčky, péče o rodinu, o sebe, moje životní role…)

Sebehodnocení Je výsledkem stálého vyhodnocování, které o sobě jedinec dělá Při sebehodnocení může dojít k: 1) sebepodceňování 2) sebepřeceňování 3) zdravé sebevědomí

Sebevědomí Sebevědomí – má zásadní vliv na všechny oblasti našeho života, určuje, do jaké míry si člověk uvědomuje své schopnosti a možnosti Malé sebevědomí = výsledek sebepodceňování se, které nás může zbytečně okrádat o nejrůznější příležitosti uplatnění Velké sebevědomí = můžeme působit povýšeně, pyšně, nafoukaně a odrazovat tak ostatní Zdravé sebevědomí = správné hodnocení sebe sama, které nám může ulehčit život

Vývoj svého JÁ v životě Kojenec – nemám JÁ Batole – dospívám ke slovu JÁ Předškolní věk – JÁ = to, co mohu udělat Školní věk – JÁ = to, co umím Dospívání – JÁ = to, čemu věřím Mladší a střední dospělost – JÁ = to, co miluji Pozdní dospělost – JÁ = to, co poskytuji Stáří – JÁ = to, co po mně zůstane

Čtyři obrazy sebe sama Subjektivní JÁ = jak se vidím v současné době Zrcadlové JÁ = jak mne vidí ti druzí Reálné JÁ = jaká je skutečnost Ideální JÁ = jaký bych chtěl být, kým bych se chtěl stát

Seberealizace Uplatnění se, rozvoj vlastní osobnosti, schopností, talentů, uskutečnění našich přání, cílů, život v souladu s našimi hodnotami a potřebami. Neustálý proces dotazování se, zda jdu správnou cestou, správným směrem a následné korekce pomocí své vůle Vůle = cílevědomé úsilí směřující k dosažení vědomě stanoveného cíle. Pomáhá při překonávání překážek a k uskutečňování našich záměrů. Volní vlastnosti – vytrvalost, píle, rozhodnost, odvaha, pracovitost,…

Test k zamyšlení 1. Které tři oblasti zahrnuje sebepojetí? 2. Které tři oblasti zahrnuje sebepoznání? 3. Jaké tři úrovně sebehodnocení mohou nastat? 4. Co může způsobit velké sebevědomí? 5. Vyjmenuj čtyři obrazy sebe sama. 6. Co odhaluje „zrcadlové JÁ“? 7. K čemu slouží člověku „vůle“? 8. Uveď alespoň tří volní vlastnosti člověka

Řešení testu Ad1) Sebepoznávání, sebehodnocení a seberealizace Ad2) Své tělo, své vlastnosti, plány a cíle Ad3) Sebepodceňování, sebepřeceňování, zdravé sebevědomí Ad4) Povýšenost, pýcha, nafoukanost… Ad5) Subjektivní JÁ, Zrcadlové JÁ, Reálné JÁ, Ideální JÁ Ad6) Jak mne vidí druzí Ad7) Pomáhá překonávat překážky a uskutečňovat vlastní záměry a cíle Ad8) Vytrvalost, píle, houževnatost, odvaha, poctivost…

Anotace Tato prezentace je určena k výuce o osobním bezpečí se zaměřením na poznávání sebe sama pro vzdělávací obor výchova k občanství na II. stupni ZŠ. Tato prezentace je určena k výuce o osobním bezpečí se zaměřením na poznávání sebe sama pro vzdělávací obor výchova k občanství na II. stupni ZŠ. Žáci se seznámí se sebepojetím, oblastmi sebepoznávání, sebehodnocením a jeho úskalím, seberealizací, sebevědomím a jeho vlivem na chování člověka. Získají také přehled o vývoji svého JÁ během života a jeho základních obrazech. Žáci se seznámí se sebepojetím, oblastmi sebepoznávání, sebehodnocením a jeho úskalím, seberealizací, sebevědomím a jeho vlivem na chování člověka. Získají také přehled o vývoji svého JÁ během života a jeho základních obrazech. Své znalosti si mohou vyzkoušet v testu a porovnat je s uvedeným řešením.