Vermikompostování do škol Třídění organického odpadu může být maso(vé) Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce Ilustrace: Dan Menšík.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bioodpad na GVP.
Advertisements

Vermikompostování do škol
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Kariérové poradenství na ZŠ Přerov, Trávník 27
Kolektivní systém ASEKOL Pilotní projekt sběru elektrických a elektronických hraček pod záštitou Odboru ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy.
Ajovna U Velkého šálku Čajovna U Velkého šálku. Jak to všechno začalo  Láska k čaji  Dědictví- ideální místo pro čajovnu  Zahrada aneb,,mini plantáž“
S nordic walking holí, vydej se do okolí Prezentace projektů spolupráce IV kolo PRV Ob č anské sdru ž ení MAS St ř ední Vsetínsko.
UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
Logo.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Zpráva o činnosti za rok 2011 Valná hromada MAS Šluknovsko Hotel Slavie, Horní Podluží
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Prezentace a komunikace projektů Donátor a neziskovka  Smluvní vztah = oboustranné partnerství  Donátor Vám peníze nedává, ale investuje.
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Iva Vodáková – DURABO Vydavatelství a tisk Na Stráni Čelákovice Založeno roku 1991.
Moderní vzdělávací systémy vyšších a vysokých škol neuniverzitního typu Ing. Daniel CHOC CCA Group a.s.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
KAM S NÍM ? prezentace nového soutěžního systému
úřad územního plánování
Institut environmentálního inženýrství 546
Aneb recyklujeme se žížalami snadno a rychle
Školní informační systémy
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Všechno v mém životě souvisí
Centrum zelených vědomostí Integrovaný projekt spádového území obce s rozšířenou působností Bystřice nad Pernštejnem II. etapa.
AUTOEVALUACE ZŠ Olomouc, Mozartova 48
Mgr. Lucie Holacká, Národní institut pro další vzdělávání
Talent marketingových komunikací. O firmě Restaurace s ubytováním Údolí vizovických vrchů, cca 15 km od Zlína Postaveno v roce 1747 jako sirnaté lázně.
Řízení obchodu Pro IT, a.s. Ing. Zbyněk Sonnek … průzračnost, která je vidět.
1 Výsledek sběru dat monitorujících úrovně certifikace škol v oblasti systému řízení Dotazníkové šetření realizované v rámci projektu - Kvalitní management.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Kampaň Sdružení AP pro podporu technického vzdělávání Průhonice, 10. prosince 2008 SDRUŽENÍ AUTOMOBILOVÉHO PRŮMYSLU / AUTOMOTIVE INDUSTRY ASSOCIATION.
PricewaterhouseCoopers Date NTS – národní tématické sítě Ing. Libor Witassek, MBA WorkshopNTS-B „Podpora drobného podnikání“ 19. listopadu 2007, Praha.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Projekt ŠKOLA V ZAHRADĚ ZŠ praktická a ZŠ speciální, Jablonné v Podještědí, Komenského 453, příspěvková organizace.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a ZDRAVÍ 21 v kraji Vysočina.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Organizační struktura Zakladatel o.p.s. Správní rada Ředitel o.p.s. Dozorčí rada.
Rekonstrukce historického areálu FF MU Druhá etapa 2013 –
1. setkání nového EKOtýmu Jubilejní Masarykovy ZŠ Sedliště
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Gymnázium pro 21. století Autor: Mgr. Radek Malý Název materiálu: Kompostování Označení materiálu:
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Digital Confidence Prague, 7 th June, 2011 Jakub Chytil, Member of the Board of Directors.
Kompostování na školách třídění organického odpadu může být maso(vé) Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Metodický postup pro zavedení CSR do strategie vybrané veřejné vysoké školy Lucie Háková (ČZU) Lucie Susanyiová (ČZU) Anna Cibulková (UK) Lenka Bednárová.
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
Kariérové poradenství v českém středním školství
MEZINÁRODNÍ PROGRAM EKOŠKOLA PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Setkání zpracovatelů MAP ve Středočeském kraji
Společenská odpovědnost a školy
Audit rodina & zaměstnání ve VÚHŽ a.s.
Unikátní řešení odpadové agendy pro kompostárny
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Polytechnické vzdělávání v praxi
Systém managementu 4.
Datová opora pro nastavení cyklu kvality
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Změny na trhu práce?.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
monitorovacích indikátorů a kvality realizace SPL MAS
Transkript prezentace:

Vermikompostování do škol Třídění organického odpadu může být maso(vé) Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce Ilustrace: Dan Menšík

Cíle Zavedení třídění organického odpadu do školních zařízení Sledování procesu v modelovém prostředí Tvorba podkladů pro realizaci na jiných školách Propagační a osvětová činnost Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce

Co je to vermikompostování? Metoda zpracování organického odpadu pomocí speciálního druhu tzv. kalifornských žížal. Výhody: – Kompostování v interiéru. – Rychlejší. – Organický odpad není odvezen na skládku. Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce

Aplikace Modelovou školou je Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce. Žáci vyrobili 3ks vermikompostovacích nádob a rozmístili na škole. Vytvořili informační tabule, facebookový profil a videonávod stavby a zacházení s vermikompostéry. Slavnostním křtem je zprovoznili a uvedli ve známost. Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce

Větrací otvory Nádoba s žížalami Nádoba s přebytečnou vlhkostí - vermijuice Otvory pro odvod vlhkosti Obr.č.4: Vermikompostér Přemysl Obr.č.3: Konstrukce vermikompostéru Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce

Křest Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce Obr.č.3: Přemysl je na podlaze Obr.č.4: Libuše míří do 2.patra Obr.č.5: Bludný Havajan

Monitoring Tým žáků sleduje řádný proces kompostování. Zajišťují kontrolu nesprávného užívání, případné odstávky a revitalizace Monitorují přístup žáků a zaměstnanců – pomocí dotazníků a rozhovorů Sledují přírůstky sčítáním žížal Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce

Produkty kompostování Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce Obr.č.6: Kompost Obr.č.7: Vermijuice

Výsledky sčítání Počet žížal v srpnu 2013 Počet žížal v listopadu 2013 Počet žížal v únoru 2014 Průměrný měsíční přírůstek mezi srpnem a listopadem Průměrný měsíční přírůstek mezi listopadem a únorem Procentuelní přírůstek mezi srpnem a listopadem Procentuelní přírůstek mezi listopadem a únorem Vermikompost číslo %416 % Vermikompost číslo %174 % Vermikompost číslo %106 % Vermikompost v ideálním případě % Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce

Propagační akce Vytvořili jsme: – Mobilní informační a prodejní stánek – Letáky o vermikompostování společně s návodem výroby vermikompostéru – Nástěnky – Krabičky na násadu cca 40ks žížal – Facebookový informační profil – S žížalou na čajS žížalou na čaj – Videonávod stavby vermikompostéru. Akce pro veřejnost: – Dny otevřených dveří – Výročí 60-ti let založení školy – Spravedlivá snídaně Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce

Propagační akce v ZŠ Rosice Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce

Obr.č.9: Stánek Obr.č.8: Vermikompost s informační tabulí Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce

Gymnazijní čajovna Související projekt, ve kterém je výtěžek z prodeje žížalých násad použit na přetvoření volné učebny v žákovský klub typu čajovna. Odpočinek pro studenty, možnost pořádání besed, realizací žákovských projektů, půjčovna knih, občerstvení. Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce

Výstupy Žáci propojují ekologické a ekonomické principy Učí se zodpovědně rozhodovat o věcech svěřených Smysluplně naplňují svůj volný čas Vytváří si občansko-právní návyky a zásady subordinace Osvojují si principy demokratického rozhodování Učí se systematické a trpělivé pracovní morálce Zároveň rozvíjí svoji kreativitu Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce