Výchova v rodině 1.část Ludmila Šprachtová. Výchova v rodině Vymezení pojmu rodina Forma dlouhodobého solidárního soužití osob spojených příbuzenstvím.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zdroj obrázků: Rodina  je to skupina osob nebo více skupin, spjatých pokrevními svazky, manželstvím, adopcí, kdy dospělí členové.
Advertisements

V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Výchova v rodině jako prevence negramotnosti Rodina jako jeden z faktorů ovlivňujících gramotnost.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
STŘEDNÍ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA CESTOVNÍHO RUCHU, SENOVÁŽNÉ NÁMĚSTÍ 12, ČESKÉ BUDĚJOVICE Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ RODINNE_PRAVO_ZANIK_MANZELSTVI_15 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Potřeby a pudy - aktivačně motivační vlastnosti
Specifické otázky společenské podpory početných rodin (Josef Zeman, Národní centrum pro rodinu) Cílem systému podpory rodin je udržení a postupný nárůst.
Digitální učební materiál
NEZAMĚSTNANOST Úřad práce.
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Název projektu: Moderní škola
Základní složka demografické reprodukce
REZERVY ČESKÉHO TRHU PRÁCE A JEHO BUDOUCNOST
Děti odsouzených rodičů z hlediska sociálně – právní ochrany dětí
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření domácnosti.
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Název projektu: Moderní škola
Kojenecké období od 6. týdnů do 1. roku Andrea Ječmenová 2012.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Učebnice s. 8 – 9 DÚ – Rodinný erb
K SOCIALIZACI – VLČÍ DĚTI
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
Úvod do pedagogiky Rodina, problémová rodina, rodina a škola
Sociální problémy v soudobé Číně
Společnost a její typologie
Současná společnost a životní styl, generační problémy
ŽIVOT MEZI LIDMI Patříme k lidem.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
13. Růst lidské populace, demografie
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Životní cyklus.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Lenka Slepičková Sociologie pro speciální pedagogy (podzim 2015)
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Počet a jeho vývoj – skladba obyvatelstva
Práva a povinnosti členů rodiny
OSOBNOST.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Poznatky ze života zvířat
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Matriční úřad.
Výchova v rodině k zodpovědnému rodičovství
Centra kolegiální podpory
Sňatečnost obyvatel ČR Terezie Štyglerová
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Diagnostika, poradenství HTF 2013
Psychické potřeby malých dětí - koncept pomalého rodičovství
Transkript prezentace:

Výchova v rodině 1.část Ludmila Šprachtová

Výchova v rodině Vymezení pojmu rodina Forma dlouhodobého solidárního soužití osob spojených příbuzenstvím a zahrnující přinejmenším rodiče a děti. Znaky rodiny Jsou podmíněny sociokulturně. Patří k nim společné bydlení příslušnost ke společné příbuzenské linii produkce a konzumování statků Funkce rodiny Reprodukce lidského rodu a výchova potomstva. Od počátku novověku některé funkce postupně předává státním a dalším institucím. !Zůstává důležitým prostředím socializace, intimity a soc. podpory.

Rodina jako neměnná instituce? Vliv změn ve společnosti na proměnu rodiny Základní etapy ve vývoji lidské rodiny Zákonné normy ve vztahu k historickému vývoji rodiny (jejich vliv na rodinu jako instituci) Rodina /základní charakteristiky + postavení dítěte v rodině/: - tradiční - moderní - postmoderní - Typy rodin: - atomární (nukleární) - neúplná - nevlastní - nesezdaná - prokreační (sekundární) - rozšířená

Vývojové fáze rodiny Vesměs dle vývojových fází člověka Sociální role : Rodič (vlastní, nevlastní) Dítě Sourozenec Prarodič Další role vyplývající z příbuzenských vztahů (teta, strýc, neteř, synovec, tchán, tchyně, zeť, snacha)

Funkce rodiny Biologická – reprodukce společnosti prostřednictvím rodiny Ekonomická – materiální zabezpečení Výchovná (socializační) Emocionální – uspokojování základních emocionálně míněných potřeb ( láska, bezpečí)

Některé změny současné české rodiny - zvýšená orientovanost společnosti na jedince -chybí očekávání trvalosti vztahv -odsouvání rodičovství -svobodná volba partnera -omezování bezprostředních kontaktů -vysoké životní tempo -přímé výchovné působení rodičů je nahrazováno institucemi -jsou stírány rozdíly mezi specifičností mužské a ženské role -činnosti dříve zajišťované rodinou přejímá a realizuje náhradním způsobem společnost -omezení přímých kontaktů

Významné trendy Podle populačního vývoje z roku 2001 nízká úroveň sňatečnosti zvyšování průměrného věku matek nárůst počtu dětí narozených mimo manželství nejvyšší úroveň plodnosti je ve skupině žen ve věku 25 až 29 let pokles počtu interrupcí rozvodovost na vysokém stupni, z uzavřených manželství končilo 43% v roce 2000 rozvodem Vliv celospolečenských změn migrace, „zmenšování“ světa, styk různých kultur nezaměstnanost, reakce jiným profesním zaměřením

Současnost Zrcadlení celospolečenských změn uvnitř rodiny -Běžná jsou bilingvní manželství -Rodiny, které několikrát ve svém vývoji změní lokální kulturu -Rodiny, ve které žijí nebo které pečují o děti partnera, partnerky, děti společné -Rodiny formálně nesezdané -Homosexuální páry pečující o děti -Neúplné rodiny vzniklé rozvodem, úmrtím -Rodiny od počátku monoparentální Přibývání způsobu života „singl“, bez stálého partnera

Graf 10.1 Rodiny a domácnosti v České republice v letech 1961 – 2001 (publikováno v Možný, I.: Rodina a Společnost, Praha, nakladatelství Slon, 2007)

Graf 10.2 Narození a zemřelí v letech 1950 – 2003 (publikováno v Možný, I.: Rodina a Společnost, Praha, nakladatelství Slon, 2007)

Graf 10.4 Vzdělanostně diferencovaná plodnost v České republice, průměrný počet živě narozených dětí na jednu ženu podle ročníku narození (publikováno v Možný, I.: Rodina a Společnost, Praha, nakladatelství Slon, 2007)

Graf 10.6 Podíl nemanželských dětí v České republice v letech 1920 – 2004, v procentech ze všech živě narozených (publikováno v Možný, I.: Rodina a Společnost, Praha, nakladatelství Slon, 2007)

Graf 10.5 Průměrný věk žen při narození 1. dítěte v letech 1950 – 2003 (publikováno v Možný, I.: Rodina a Společnost, Praha, nakladatelství Slon, 2007)

Graf 10.7 Podíl prvních dětí narozených mimo manželství podle vzdělání matky, Česká republika 1992 – 2001 (publikováno v Možný, I.: Rodina a Společnost, Praha, nakladatelství Slon, 2007)

Graf 10.8 Úhrnná míra rozvodovosti v České republice 1950 – 2004 (publikováno v Možný, I.: Rodina a Společnost, Praha, nakladatelství Slon, 2007)

Graf Vývoj počtu osob ve věkových skupinách nad 65 let v České republice v letech 2000 – 2050 (publikováno v Možný, I.: Rodina a Společnost, Praha, nakladatelství Slon, 2007)

Hledání nové formy Stále je stejně žádoucí -intimní sdílení společného prostoru -sdílení společných předmětů -společné budoucnosti Potřeby jedince -vztahový rámec -emocionální vazby nepodmíněné reciprocitou -stabilita vazeb -ale i značná adaptabilita systému -zástupnost rodinných rolí v případě potřeby

Rodinné prostředí a jeho význam pro psychický vývoj malého dítěte v prvních letech života je rodina pro dítě naprosto nezastupitelná! Rodina dítěti zprostředkuje -Významné modely chování -Systém, jak se orientovat v okolním světě -Jistotu, stabilitu zázemí i dostatek podnětů -Identifikační vzory obou pohlaví -Sebedůvěru -Jasný vztahový rámec vůči ostatním lidem, světu obecně i vůči sobě samému Vztahy v rámci rodiny -Rodičovská dyáda -Vztahy k sourozencům -prarodiče