Mobbing a Bossing Marková. M obbing C o je M obbing  je druh rafinované šikany na pracovišti  nejrůznější formy znepříjemňování života na pracovišti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíl této brožury je podat ve stručné formě a z praktického pohledu základní informace o sledování růstu dítěte, zjištění jeho odchylky, určení příčiny.
Advertisements

Agenturní zaměstnávání: shrnutí výsledků šetření agentury Sanep Pavel Janíčko ČMKOS.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Dítě jako majetek v rozvodovém řízení. Co dítě prožívá? Proč rozvod rodičů dítě tak bolí? Protože bylo zvyklé na jistotu, která najednou není. Čas rozvodu.
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Šikana Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
Kvalifikace pracovníka v sociálních službách a sociálního pracovníka.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Monika Deutschová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Vysoká škola.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Následky falešných nařčení ze sexuálního zneužití u dětí
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sexual harassement, mobbing
Workshop – práce s násilnou osobou Zkušenosti a praxe PMS ČR
Projekt odboru personálního Ministerstva vnitra Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV: nástroj ke zvýšení efektivity práce MV ČR.
Josef Středula, předseda ČMKOS
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Proč původci domácího násilí nemluví o svých problémech s kolegyněmi a kolegy v zaměstnání a proč o nich nemluví ani jeho oběti?
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
Název vzdělávacího materiálu
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Zákon o sociálním podnikání
Teorie a metodika výchovy
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Ekonomika– národní hospodářství
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Zaměstnanecký vztah jako psychologický a právní problém
Rodinné systémy a domácí násilí Mgr. Eva Oujezská
Hrubá a čistá mzda, pojištění, daně 1 – Hrubá a čistá mzda
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Základní znaky Jde o právnickou osobu ve formě družstva
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Digitální učební materiál
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Děti odsouzených rodičů
TÝRÁNÍ, ZNEUŽÍVÁNÍ A ZANEDBÁVÁNÍ SENIORŮ V ČESKÉ REPUBLICE
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Spolupráce s rodiči a komunitou
Nevhodné zacházení s dítětem PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Základní Listina Projekt: „Aktualizace procesu komunitního plánování sociálních služeb v ORP Šternberk“, reg. číslo CZ /0.0/0.0/16_063/
Další subjekty působící v oblasti zaměstnanosti
Nevhodné zacházení s dítětem PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Když vás potká vyhoření
DOMÁCÍ NÁSILÍ UTEČ, DOKUD JE ČAS
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Podpora rovnosti osob LGBTI v Evropské unii
Transkript prezentace:

Mobbing a Bossing Marková

M obbing

C o je M obbing  je druh rafinované šikany na pracovišti  nejrůznější formy znepříjemňování života na pracovišti  Jedná o útoky skupiny proti jednotlivci  Charakteristická je pro ně skrytost, rafinovanost a zákeřnost.

M obbing  Považuje se pouze chování, které se objevuje alespoň 1× týdně po dobu minimálně 6 měsíců  Mobbing se vymezuje jako špatné zacházení bez sexuální či rasové příčiny.  Dle výsledků výzkumu z roku 2002 je obětí mobbingu 4–8 % pracujících

C íl M obbingu  Cílem mobbingu je poškození druhého za účelem jeho následného propuštění ze zaměstnání.  Příčin může být velké množství, především se ale na mobbingu podepisuje:  pocit sociálního ohrožení, strach z nezaměstnanosti na straně mobbujícího  nízká firemní kultura  závist a konkurenční vztahy  struktura osobnosti mobbovaného

N ásledek  Následky mobbingu mohou sahat od četných psychosomatických symptomů a potíží až k sebepoškozování a sebevraždě  Symptomy: Psychické- snížené sebevědomí, porucha soustředění, úzkost, strach Zdravotní – stres – snížená imunita, porucha orgánů Dlouhodobý vliv na soukromý život – až izolace, rozchod partnerů, problémy při výchově dětí

K ategorie  Kategorie I – útok na možnost vyjádřit se, svěřit se (neustálé přerušování, bezbřehá kritika, vyhrožování)  Kategorie II – útoky na sociální vztahy („nemluví se“ s vámi, jste vzduch, jste odloučeni od svých kolegů)  Kategorie III – útoky na vaši pověst úctu a vážnost (pomluvy, zesměšňování, znevažování národnosti, vyznání)  Kategorie IV – útoky na kvalitu pracovního či osobního života (nesmyslné pracovní úkoly, nesplnitelné úkoly)  Kategorie V – útoky na zdraví (práce poškozující zdraví, vyhrožování fyz. násilím, sexuální obtěžování)

Prevence  Kvalitní a efektivní řízení práce manažerů  Morální kvalita a osobnostní úroveň manažérů  Požádat o pomoc spolupracovníka  Veřejné napomenutí mobbujícího  Provedení konfrontace a mediace  Oběť má možnost opustit dle dohody pracoviště – lépe pomoc psychologů, koučů, mentorů, psychiatrů, odbory

B ossing

C o je B ossing  Jiná varianta šikany na pracovišti.  Je specifický tím, že šikany se dopouští nadřízený pracovník(„Boss“)  Jedná se tedy o chování nadřízeného, které poškozuje podřízeného před jeho kolegy, znesnadňuje či znemožňuje mu jeho práci

Za BOSSING může být považováno  přehnané kontrolování plnění povinností či docházky,  neschválení dovolené,  arogantní chování,  slovní urážky,  nedocenění práce či častá a neoprávněná kritika,  zesměšňování před kolegy,  zadávání příliš složitých úkolů (na které nemá podřízený kvalifikaci nebo jsou nesplnitelné),  nemožnost vyjádřit svůj názor nebo navrhnout své návrhy  přisvojení si práce podřízeného jeho šéfem,  sexuální obtěžování,  bezdůvodné vyhrožování výpovědí (ukončením služebního poměru),  různé naschvály (odebrání kancelářských potřeb...),  přemíra přesčasů  probírání drobných chybiček, které jsou u ostatních přehlíženy atd.